Capital.ba

Osnivači „Top farma“ pet godina na sudu: Pljušte optužbe za krađu

17.09.2018. / 14:39

– Nakon što je prije pet godina došlo do raskola između osnivača najveće svinjogojske farme u RS, obje strane pravdu traže na sudu
– Dragić: Nezakonito sam ostao bez milionskog osnivačkog udjela
– Tolimir: Netačne Dragićeve optužbe, vodimo postupke protiv njega

BANJALUKA – Sukobu bivših poslovnih partnera Marka Dragića i Holanđanina Everhardus Johannes Jansena oko vlasništva nad svinjogojskom farmom „Top farm“ iz Gradiške ni nakon pet godina ne nazire se kraj, a kompletna priča završila je na sudu. Dragić optužuje Holanđanina da mu je oteo milionski osnivački udio u ovom preduzeću, dok Jansenov zastupnik to negira.

Afera koja je potresla ovo preduzeće prije pet godina smjenom tadašnjeg direktora Stojana Marinkovića i svađom osnivača „Top farma“ Dragića i Jansena, nastavljena je pred sudovima, nakon što je Dragić, kako tvrdi, nezakonito ostao bez svog uloga u ovom preduzeću koji iznosi 5,5 miliona KM. Istovremeno, sudske postupke je pokretao i Jansen koji Dragića optužuje za milionsku štetu nanesenu firmi.

Nakon što su se u javnosti prije pet godina međusobno optuživali za prevaru, Dragić, čiji je udio u “Top farmu“ iznosio oko 33,33 odsto, i njegovo preduzeće „Pro Vita“ sa vlasničkim udjelom od 16,66 odsto uputili su „Top farmu“ zahtjev za istupanje iz ovog društva tražeći isplatu nominalne vrijednosti osnivačkih uloga.

Holanđanin je zahtjev prihvatio, ali prema Dragićevim tvrdnjama, nezakonito, jer on nije prisustvovao Skupštini na kojoj je njegov udio u vlasništvu prenesen na „Top farm“.

Nakon toga kreće pravna zavrzlama koja traje i danas. Dragić je podnio Okružnom privrednom sudu u Banjaluci zahtjev za brisanje neosnovane promjene članova društva, koji je sud u dva navrata odbio.

Prvi zahtjev je odbijen, ali je nakon Dragićeve žalbe Viši privredni sud u Banjaluci poništio rješenje prvostepenog suda i vratio ga na ponovno odlučivanje, da bi prvostepeni sud ponovo, 9. jula ove godine, odbacio Dragićev zahtjev.

Sve je ponovo završilo na Višem privrednom sudu koji bi uskoro trebalo da donese odluku po žalbi.

Dragić: Tražiću zaštitu Švajcarske čiji sam državljanin

Dragić za CAPITAL tvrdi da je potpuno nezakonito ostao bez svog vlasničkog udjela u „Top farmu“ te optužuje sudije koje vode postupke da su korumpirani.

Kaže da je Odlukom o organizovanju društva „Top farm“ precizirano da u slučaju da jedan član društva prenosi svoj udio, društvo o tome treba da odluči u roku od 30 dana, što se ovdje nije dogodilo.

„Znači da nakon isteka tog roka od 30 dana ponude više nema. To dalje znači da ovo pitanje uopšte nije moglo da bude na dnevnom redu u onom trenutku kada su oni to uradili, odnosno više od godinu dana nakon što sam dostavio ponudu“, kaže Dragić i dodaje da pored toga nije ni dobio poziv za Skupštinu, a da je javni poziv raspisan u dnevnim novinama iz Mostara tako da ni tu nije mogao da ga vidi.

Tvrdi da mu, osim što je odluka o prihvatanju njegove ponude za prodaju udjela donesena nezakonito, za njegov udio nije isplaćena ni marka.

„To je lako provjeriti. Sudija je bez mog znanja i saglasnosti jednostavno brisao moj osnivački ulog od 5,5 miliona KM“, rekao je Dragić koji je u žalbi upućenoj Višem privrednom sudu u Banjaluci optužio sudiju Sinišu Bosnića za korupciju.

Dragić kaže i da je posljednje ročište trebalo da bude odgođeno jer je to tražio zastupnik „Top farma“, a da je, nakon što se on nije pojavio na ročištu, ono, ipak, održano te da je prvostepeni sud tada ponovo odbacio njegov zahtjev za brisanje upisa novih vlasnika. Nakon toga ponovo je uložio žalbu Višem privrednom sudu i čeka njegovu odluku.

Kaže da je on, kao švajcarski državljanin, ovdje strani investitor i da se ovakvim postupanjem institucija šalje veom loša poruka svim stranim investitiorima.

„Ja sam švajcarski državljanin i uživam zaštitu matične države po bilateralnom sporazumu između BiH i Švajcarske Konfederacije o unapređenju i recipročnoj zaštiti investicija od 21. maja 2005. godine, na čemu ću po okončanju ove nesvakidašnje pravne ujdurme do krajnosti insistirati“, rekao je Dragić.

Tolimir: Dragićeve tvrdnje netačne, mi protiv njega vodimo niz postupaka

S druge strane, pravni zastupnik „Top farma“ Dragan Tolimir kaže za CAPITAL da Dragićeve tvrdnje nisu tačne, da  je on samovoljno istupio iz članstva u ovom preduzeću i da mu je za njegov udio isplaćeno oko 200.000 KM.

Navodi da postoji niz postupaka koji se vode pred sudom između Dragića, Jansena i „Top farma“.

„On ima obaveze prema Jansenu koje sad već iznose oko pola miliona KM i pred sudom u Orašju se vodi postupak za taj dug. S druge strane, nanio je milionsku štetu i društvu te se, takođe, vodi postupak za naknadu te štete. Ima deset do 15 postupaka koje vodimo sa njim“, rekao je Tolimir koji tvrdi da je Dragić kupio osnivački ulog za 500.000 KM, a da ga čak nije ni platio.

Navodi da Jansen sudskim putem potražuje od Dragića 500.000 plus kamate, dok „Top farm“  potražuje između tri i četiri miliona KM.

Tolimir tvrdi i da je Dragić lažno prikazivao da preduzeće ostvaruje dobit, a da je  poslovalo sa minusom.

„Prikazivao je da ima 6.000 do 7.000 svinja, a nije bilo više od 2.500. Vodimo i postupak za pobijanje ugovora „Top farma“ sa njegovom „Pro vitom. Dok je on upravljao farmom napravljen je gubitak od pet miliona KM. Preduzeće i danas teško posluje, jer je on napravio mnogo obaveza. Na osnovu fiktivnog potraživanja drži račun pod blokadom, ide na neke prodaje, ali suština je da sad na farmi ima 12.000 svinja, a u vrijeme dok je on upravljao farmom bilo je 2.500“, kaže Tolimir.

Istakao je da su se u međuvremenu promijenili i vlasnici, tako da je sada osim Jansena vlasnik i njegova firma, dok je treći suvlasnik firma „Plamogro“.

 

 

                                                                                      CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!