Capital.ba

Srpska se sjetila da traži telad od Vasiljevića

07.03.2019. / 8:00

BANJALUKA – Robne rezerve RS tužile su „Farmland“ iz Nove Topole radi naknade štete po osnovu neizvršenja ugovorenih obaveza i isporuke junica vrijednosti 379.080 KM.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka juče je po ovom sporu trebalo da bude održano pripremno ročište koje je, zbog „neispunjenja procesnih pretpostavki“, odloženo za april.

Portal CAPITAL objavio je prije dvije godine da su Robne rezerve RS tužile „Farmland“ zbog milionske štete.

Nekadašnja Direkcija za robne rezerve RS je 2009. godine sa „Farmlandom“ zaključila ugovor o poslovnoj saradnji na osnovu kojeg je predviđena nabavka i čuvanje 1.000 grla.

Direkcija je nabavila 500 steonih junica koje je platila 2,1 miliona KM, a „Farmland“ se obavezao da će svake godine Direkciji isporučiti podmladak i to 90 grla muške i 90 grla ženske teladi (što je utvrđeno na osnovu ugovorom određenih 1.000 grla), dok se Direkcija obavezala da na ime naknade za čuvanje i obnavljanje priplodne stoke, zdravstvene zaštite, i drugih troškova u vezi sa izvršavanjem ugovora „Farmlandu“ ustupi sav prihod i sredstva ostvarena po osnovu proizvodnje mlijeka, kože i stajnjaka.

„U toku realizacije ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa „Farmlandom“ pojavile su se određene poteškoće u primjeni njegovih odredbi, što je nakon niza pokušaja da se iznađe optimalno rješenje rezultiralo time da su „Robne rezerve“ 30. septembra 2016. godine pokrenule postupak prinudne naplate potraživanja putem mjenica, a zatim 3. novembra i tužbu protiv „Farmlanda“, naveo je 2017. tadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić.

On je istakao da su Robne rezerve tužile „Farmland“ i zbog nedostatka pšenice i merkantilnog kukuruza koje je ovo javno preduzeće čuvalo na farmi.

Robne rezerve su po ugovoru sa „Farmlandom“ iz 2010. godine na ovoj farmi skladištile 3.000 tona merkantilne pšenice i 2.000 tona merkantilnog kukuruza.

Potpuni manjak robe koja je bila vlasništvo “Robnih rezervi“ kod ovog skladištara utvrđen je 2011. godine.

Međutim, pomenuti spor pred Okružnim privrednim sudom se vodi samo za junice, dok za potraživanje po osnovu skladištenih žitarica još nije počeo sudski spor.

Da „Farmland“ nema grla koje bi po ugovoru sa Robnim rezervama trebalo da vrati ovom preduzeću otkrila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS koja je za poslovanje u 2015. godini „Robnim rezervama“ dala negativno mišljenje otkrivši niz propusta koji su se u značajnoj mjeri odnosili na poslovni odnos sa „Farmlandom“.

„Preduzeće „Farmland“ nije ispoštovalo ugovorne odredbe i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi po ugovoru trebalo imati i isporučiti Robnim rezervama po isteku ugovora. Kod „Farmlanda“ se nalazi određen broj grla koja se vode kao vlasništvo preduzeća, ali ne ispunjavaju uslove propisane ugovorom, koji se tiču kvaliteta i karakteristika“, naveli su revizori u izvještaju.

Poreska uprava ignoriše dugovanja

Iako dospjele neizmirene obaveze „Farmlanda“ prema Poreskoj upravi iznose oko 4,5 miliona KM, PURS i pored toga nije podnijela zahtjev za stečaj ovog preduzeća, uz obrazloženje da je u stečajnim postupcima naplata neizvjesna i veoma mala, pisao je portal CAPITAL u tekstu „Poreska uprava ignoriše milionska dugovanja „Farmlanda““.

Bivši radnici „Farmlanda“ ušli su u to preduzeće uz pomoć sudske policiji 31. oktobra i zatekli pustoš i zapuštenu opremu. Na taj način pokušali su da zaplijene imovinu i naplate oko 300.000 KM koje im „Farmland“ duguje, a za koje imaju pravosnažne presude.

Privilegovan položaj godinama

Da „Farmland“ ima povlašten položaj u Vladi Srpske i da za njega ne važe zakoni pokazalo se odavno, a isto je utvrdila i Glavna služba za reviziju javnog sektora koja je još 2016. godine otkrila da Ministarstvo finansija RS nije ukinulo rješenja o odgađanju poreskog duga za „Farmland“ i za „Farmland foods“, koji su u vlasništvu Dragana Vasiljevića, iako je Poreska uprava dostavila obavještenja u kojima navodi da se ovi poreski ne izmiruju obaveze iz reprograma.

Iako nije poštovao Ugovor o koncesiji, a ni reprograme obaveza, „Farmland“ je proteklih godina dobio velike iznose iz budžeta na osnovu podsticaja.

Resorni ministar Stevo Mirjanić prošle godine je u odgovoru na poslaničko pitanje naveo da su u posljednjih devet godina „Farmlandu“ odobreni i isplaćeni podsticaji. Od 2013. do 2015. godine „Farmland“ je samo za mlijeko dobio oko 5,5 miliona KM podsticaja.

„Farmland“ je proteklih godina dobio i dva kredita Investiciono-razvojne banke RS u ukupnom iznosu od 17,8 miliona maraka.

Uprava „Farmlanda“ ranije je tvrdila da je u probleme zapala jer je morala, po osnovu solidarne odgovornosti, da isplaćuje presude donesene protiv preostala tri preduzeća iz bivšeg PIK „Mladen Stojanović“.

Govorili su i da su pronašli kupca, te da je kupoprodajni ugovor od 24 miliona evra potpisan sa jednom kineskom kompanijom. Međutim, od toga do danas nije bilo ništa.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Srpska se sjetila da traži telad od Vasiljevića

 1. Nba vasiljevic

  Miami heat

 2. g-dur

  muzika je predobra..

 3. Gavrilo

  Vasiljević Dragan osoba sa izraženim narcističkim poremećajem ličnosti i šizofrenijom kao mentalnim poremećajem ličnosti duboko se infiltirirao u ekonomsko politički establišment Republike Srpske putem manipulacija i ucjena, te na toj osnovi gradi svoj status nedodirljivosti. Vješto igra ulogu onoga koji odlučuje o životu i smrti i onoga ko je žrtva. Međutim sve zavjese su spuštene, igra je gotova, svi ozbiljni krugovi znaju da se radi o osobi kojoj je potreban ljekarski nadzor. Sa otpočinjanjem sudskih procesa i istraga kako na lokalnom nivou za nanesenu štetu budžetu, tako i na međunarodnom nivou za trgovinu narkoticima i pranje novca njegov manevarski prostor je sve uži i uži, a prijatelja sve manje i manje. Jedini čovjek koji ga je na prvu ispravno procijenio i ogradio se od njega je Slavko Mitrović i nije mu dozvolio da se približi ni milimetar. Vasiljevića zasigurno čeka dugogodišnja zatvorska kazna, ali to i dalje neće popraviti štetu nanesenu budžetu Republike Srpske. Ipak pravda će biti bar donekle zadovoljena!!!

 4. Istina

  Pricaj ti sta oces sve refenrentice u bankama i one na salteru bile zaljubljene u vasiljevica

 5. tako to ide

  bile bi i u Hitlera zaljubljene