Capital.ba

Robne rezerve RS tužile „Farmland“ zbog milionske štete

14.02.2017. / 13:40

– Nakon pokrenute prinudne naplate Robne rezerve podnijele tužbu
– „Farmland“ nema stoke niti žitarica koje treba vratiti RS
– Broj grla na “Farmlandu” smanjen jer su oboljela zbog loše hrane
– Mirjanić: „Farmland“ mora vratiti sva sredstva koja je uzeo od banaka i „Robnih rezervi“ i drugih povjerilaca

BANJALUKA, „Robne rezerve“ Republike Srpske podnijele su tužbu protiv „Farmlanda“ iz Nove Topole jer na ovoj farmi nema junica, niti hiljade tona državnih žitarica koje su joj povjerene na čuvanje i koje, prema ugovoru sa Robnim rezervama, treba da vrati Srpskoj, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić kaže da su na farmi već duže vrijeme prisutni problemi u proizvodnji i organizaciji ishrane te da je na kraju 2015. godine na farmi bilo 800 grla različitih kategorija, dok je taj broj na kraju 2016. bio znatno manji.

„U toku realizacije ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa „Farmlandom“ pojavile su se određene poteškoće u primjeni njegovih odredbi, što je nakon niza pokušaja da se iznađe optimalno rješenje rezultiralo time da su „Robne rezerve“ 30. septembra 2016. godine pokrenule postupak prinudne naplate potraživanja putem mjenica, a zatim 3. novembra i tužbu protiv „Farmlanda“, naveo je Mirjanić.

On je istakao da su Robne rezerve tužile „Farmland“ i zbog nedostatka pšenice i merkantilnog kukuruza koje je ovo javno preduzeće čuvalo na farmi.

Robne rezerve su po ugovoru sa „Farmlandom“ iz 2010. godine na ovoj farmi skladištile 3.000 tona merkantilne pšenice i 2.000 tona merkantilnog kukuruza.

Potpuni manjak robe koja je bila vlasništvo “Robnih rezervi“ kod ovog skladištara utvrđen je 2011. godine.

„U više navrata i na više načina „Robne rezerve“ su inicirale aktivnosti kojima se pokušalo riješiti pitanje namirenja ovog manjka, međutim „Farmland“ nije iskazao namjeru da vrati žitarice, te su i po osnovu ovog odnosa „Robne rezerve“ 23. septembra 2016. godine pokrenule postupak prinudne naplate potraživanja putem mjenica a zatim su 03. novembra podnijele i tužbu“, naveo je ministar Mirjanić u odgovoru na  poslaničko pitanje.

Junice oboljele jer su slabo i loše hranjene

Mirjanić kaže da je glavni uzrok finansijskih problema na farmi „Farmland“ loše sproveden postupak privatizacije bivšeg PIK „Mladen Stojanović“ u čijem je sastavu bila i Radna jedinica govedarska farma u Novoj Topoli. Istakao je da po osnovu izvršnih sudskih presuda, a na osnovu solidarne odgovornosti, sa računa „Farmlanda“ skinuto preko 10 miliona KM.

Ta sudska izvršenja su uzrokovala probleme sa obrtnim sredstvima, usljed čega nije bilo moguće proizvesti dovoljne količine kvalitetne stočne hrane za ishranu goveda, te se vlasnik odlučio na redukciju broja grla“, rekao je Mirjanić i dodao da su problemi sa redukcijom broja grla i lošim zdravstvenim stanjem goveda na farmi uzrokovani, prije svega, lošom strukturom stočne hrane, nedovoljnim količinama hrane i neodgovarajućom zdravstvenom zaštitom životinja.

On je istakao i da je „Farmland“ privatna kompanija koja sama odgovara za svoje poslovanje i i snosi sve konsekvence za eventualne loše poslovne poteze.

„Radi se o poljoprivrednom kapacitetu koji je značajan i koji ima dugu tradiciju, gdje je poslovodstvo zapalo u određene poteškoće koje sami moraju sanirati. Takođe, sva sredstva koja je „Farmland“ uzeo od banaka i „Robnih rezervi“ i drugih povjerilaca, mora i vratiti“, rekao je Mirjanić.

„Farmland“ dobio milione KM podsticaja

Iako nije ispoštovao ugovor, „Farmland“ je proteklih godina dobio velike iznose iz budžeta na osnovu podsticaja. Mirjanić je u odgovoru naveo da su u posljednjih devet godina „Farmlandu“ odobreni su i isplaćeni svi pripadajući podsticaji, po svim osnovama za koje su podnosili zahtjeve za novčane podsticaje i ispunili propisane kriterijume. Najveći dio odobrenih podsticajnih sredstava odnosi se na premiju za proizvedeno i otkupljeno mlijeko.

Samo od 2013. do 2015. godine „Farmland“ je samo za mlijeko dobio oko 5,5 miliona KM podsticaja.

Da „Farmland“ nema grla koje bi po ugovoru sa Robnim rezervama trebalo da vrati ovom preduzeću otkrila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Revizori su za poslovanje u 2015. godini „Robnim rezervama“, dali negativno mišljenje otkrivši niz propusta koji su se u značajnoj mjeri odnosili na poslovni odnos sa „Farmlandom“.

„Preduzeće „Farmland“ nije ispoštovalo ugovorne odredbe i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi po ugovoru trebalo imati i isporučiti Robnim rezervama po isteku ugovora. Kod „Farmlanda“ se nalazi određen broj grla koja se vode kao vlasništvo preduzeća, ali ne ispunjavaju uslove propisane ugovorom, koji se tiču kvaliteta i karakteristika“, naveli su revizori u izvještaju.

Nekadašnja Direkcija za robne rezerve RS je 2009. godine sa „Farmlandom“ zaključila ugovor o poslovnoj saradnji na osnovu kojeg je predviđena nabavka i čuvanje 1.000 grla.

Direkcija je nabavila 500 steonih junica koje je platila 2,1 miliona KM, a „Farmland“ se obavezao da će svake godine Direkciji isporučiti podmladak i to 90 grla muške i 90 grla ženske teladi (što je utvrđeno na osnovu ugovorom određenih 1000 grla), dok se Direkcija obavezala da na ime naknade za čuvanje i obnavljanje priplodne stoke, zdravstvene zaštite, i drugih troškova u vezi sa izvršavanjem ugovora „Farmlandu“ ustupi sav prihod i sredstva ostvarena po osnovu proizvodnje mlijeka, kože i stajnjaka.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Robne rezerve RS tužile „Farmland“ zbog milionske štete

  1. front

   E moj ministre! Kažeš da mora vratiti. Pa natjeraj ga, samo ne znam čime. Kad ode u stečaj vjerovatno ćeš staviti soli na rep.

  2. banana drzava

   ahahahaha komedije

  3. metuzalem Stevo Mirjanic

   Nemoj te da povjerujete da je ministar Mirjanic ispravan, pa se bori za R. Srpsku. Ove izjave koje je dao su predhodno usaglasene sa Draganom Vasiljevicem, vlasnikom Farmlanda, koji ministra Mirjanica drzi u svome dzepu.
   Dogovor izmedju njih je da drzava tuzi Farmland u skladu sa ugovorom koji je ova firma potpisala sa Robnim rezervama RS, i da se na taj nacin u sudskoj parnici opere kriminal i krivica za pocinjeni kriminal.
   Zasto do sada nije reagovao ministar Mirjanic i sta je cekao, nego sada kada je republicka revizija udarila posljednji cavao u mrtvacki sanduk zvani Farmland on se sjetio da odrzi opijelo. Ministre Mirjanicu ima mnogo stvari za koje ces ti morati dati objasnjenje unutrasnjim organima…

  4. anonimus

   A u ribniku su se kupovali glasovi, sa psenicom ,jecmom razi, i sa sadnicama i RR. A i junice su u ribniku.

  5. LULA

   Još jedna pljačka, svaki dan po jedna.
   Znao je ministar sta se radi, kako su dobijali subvncije a nisu plaćali poreze, osnovni uslov je isplata duga državi, ali to je firma od vlastodržaca.Neko vam da 1000 junica i vi ih umorite, pa svaki seljak koji ne zna da piše proizveo bi za par godina još 2-3 hiljade. Ovu vlast treba strpati na Tunjice da narod prodiše inače ćemo biti svi pomoreni kao i ove junice.

  6. lopovi

   Lopovluk na sve strane samo me interesuje sta policija radi, hapsi one babe po pijaci sto prodaju carape, a ovamo avioni prolaze!!
   A iz ovoga se moze zakljuciti da su svi ministri duboko u kriminalu, Tegeltija (bobar, balkan banka), Djokic ( elektroprivreda), Mirjanic (poljoprivreda) o zdravstvu necemo ni pricati bitno je da se za opremu svake godine raspisuju tenderi, a novi aparati leze u prostorijama klinickog centra!!!!!!!!!!!!!!! DOKLE ….. HOCE LI OVAJ NAROD USTATI I OTJERATI OVU GAMAD

  7. Farmaland - Disneyland

   Kada se potrosila lazna prica o prodaji farme Kinezima onda je doslo na red podnosenje tuzbi. Svemu dodje kraj i nema zla koje moze vjecno da traje, pa tako ne moze ni Farmland

  8. Saradnik

   Mirjanic ce biti prvi svjedok saradnik u slucaju Farmaland, kako ce ih pokopati kada dodje vrijeme za saradnju sa BiH Tuziĺastvom

   • Re

    Nece Mirjanic biti prvi svjedok saradnik, on ce biti drugi, prvi svjedok saradnik ce biti Zora Vidovic. Kada Zoru dovedu u Tuzilastvo ima sve da se srusi kao kula od karata

  9. Bunjo SA

   Zar Zora nije vec u pritvoru i tuzilastvu

  10. mami

   Boze gospode! Gde zivimo! Lopovska drzava! Treba opet glasat za Dodika, on će nas odvesti u Tunguziju!