Capital.ba

Srpska Čičiću daje јоš 11 miliona za “HE Bistrica”!

13.11.2019. / 14:25

– Nakon što je Srpska ljetos isplatila 10,6 miliona KM za 51% udjela, Luka Petrović sad traži da se Čičiću isplati još 11 miliona za “HE Bistrica”

– Srpska Čičiću prodala preduzeće “HE Bistrica” za 6,8 miliona, a sad ga otkupljuje za 21,6 miliona

BANJALUKA – Republika Srpska postaće po drugi put vlasnik preduzeća „Hidroelektrane (HE) Bistrica“. To preduzeće je prije 11 godina prodato firmi „Kaldera company“ Milenka Čičića za 6,8 miliona KM, a Srpska ga sad otkupljuje za čak 21,6 miliona KM. Tako će „igranje“ sa vlasništvom u „HE Bistrica“ biti plaćeno 14,8 miliona KM, a RS će dobiti preduzeće koje lani imalo dobit manju od 60.000 KM.

Nakon što je Srpska ljetos kupila 51 odsto preduzeća „HE na Bistrici“ za 10,6 miliona KM, sada namjerava kupiti i ostatak od 49 odsto i za to platiti 11 miliona KM.

Sve bi trebalo da bude završeno na redovnoj Skupštini akcionara „HE na Drini“ 9. decembra.

Prije dva dana Luka Petrović, v.d. direktora “Elektroprivrede RS”, zatražio je dopunu dnevnog reda, te je juče Nadzorni odbor ekspresno, telefonski, odobrio da se na Skupštini razmatra i donošenje Odluke o kupovini 49 odsto udjela u društvu „HE Bistrica“ Foča prema Ponudi broj: 222/19 od 1. novembra 2019. godine.

Pomenutih 49 odsto udjela u „HE Bistrica“ u vlasništvu je firme „Kaldera company“ Milenka Čičića iz Laktaša, bliskog članu predsjedništva BiH iz Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je godinama poslovne sastanke održavao u njegovom motelu „Kaldera“.

Na dnevnom redu iste sjednice je i Rebalans plana poslovanja „HE na Drini“ za 2019. godinu.

Uprava „HE na Drini“ u tom Rebalansu je navela da je kupovina 51 odsto udjela u „HE na Bistrici“ za 10,59 miliona KM u potpunosti realizovana.

“Nakon što su izvršena plaćanja postojećim ulagačima, očekuje se da Okružni privredni sud u Trebinju izda Rješenje o registraciji novih uloga sa 51 odsto vlasništva našeg preduzeća u društvu „HE Bistrica“. Preduzeće ima namjeru da u 2019. ili 2020. godini otkupi i preostalih 49 odsto udjela, čime bi steklo 100 odsto vlasništvo u „HE Bistrica“ i time nastavilo sa aktivnostima na gradnji četiri hidroelektrane. Za ove namjene planira se izdvojiti dodatnih 11 miliona KM”, navedeno je u Rebalansu plana poslovanja „HE na Drini“ za 2019. godinu.

Rebalans plana investicija „HE na Drini“ za ovu godinu iznosi 37,02 miliona KM ili 52 odsto iznad planiranih investicija za 2019. godinu (24,36 miliona KM).

Rebalans je, kako navode u “HE na Drini”, u cjelosti pokriven sredstvima slobodne amortizacije i potraživanjima od Matičnog preduzeća Elektroprivrede RS, odnosno realnim vlastitim izvorima.

Nakon što je godinama poslovala s gubitkom, „HE Bistrica“ je lani zabilježila prihode od 89.087 KM, a rashode od 30.584 KM te tako imala dobit od 58.503 KM.

Decenijsko namještanje posla

Vlada Republike Srpske je 2006. godine dala koncesiju za izgradnju četiri hidroelektrane „Elektrodistribuciji“ Pale koja je zbog toga osnovala koncesiono preduzeće „HE Bistrica“. Vlada je zatim 2008. godine odlučila da uključi „Kaldera company“ Milenka Čičića u gradnju tih hidroelektrana na rijekama Bistrici i Janjini kod Foče vrijednih oko 150 miliona maraka.

Nakon toga je Skupština akcionara “Elektrodistribucije” Pale predala 90 odsto vlasničkog udjela u koncesionom preduzeću „HE Bistrica“ laktaškoj kompaniji (Dokument: Kaldera_ugovor o pristupanju ). Portal CAPITAL pisao je o tome u tekstu „AFERA: “Elektrodistribucija” Pale izabrala partnera bez javnog konkursa“.

Međutim, nekoliko godina kasnije, 2012. godine „Kaldera“ je zbog nedostatka novca za izgradnju hidroelektrana ponudila „Elektrodistribuciji“ Pale da otkupi udio u koncesionom preduzeću „HE Bistrica“. Udio „Kaldere“ bio je 90 odsto, a „Elektrodistribucije“ Pale 10 odsto.

Otkup nije realizovan, a zatim u vlasništvo „HE Bistrica“ ulazi firma „Energo Bosna“ Prag, Češka, ali ni to nije uticalo da hidroelektrane budu izgrađene.

„HE na Drini“ je 15. februara ove godine ponuđeno da otkupe 51 odsto udjela u „HE Bistrica“, s tim da se prodaje cjelokupan udio „Elektrodistribucije“ Pale i češke firme, te dio laktaške firme.

Na taj način „Kaldera company“ i „Energo Bosna“ su dobile više od 4,1 milion KM, a „Kalderi“ je u vlasništvu odstalo 49 odsto preduzeća „HE Bistrica“ koje sada namjerava naplatiti 11 miliona KM.

Vlasnik „Kaldere“ Milenko Čičić priznao je 2016. godine da je utajio porez zbog čega ga je Sud BiH osudio na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 100.000 maraka.

 CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Srpska Čičiću daje јоš 11 miliona za “HE Bistrica”!

  1. Biciklom

   Kaldera kod laktasa – zar nije to dodikovo? Nemojte narucivati poste za preuzimanje kuverte, dodik moze doci biciklom do njih

  2. Dom zdravlja foca

   Hoce li i sad pref podrzati ovu investiciju i onaj slovenacki penzioni fond? Dje sad glas struke garant ce svi biti na bolovanjima kad bude ta sjednica :-)

  3. Combe

   Svakim danom sve nas je vise. Pred slovenackom ambasadom.

  4. Radomir

   Sve je poceo Ljubo Mrda aktuelni direktor elektrodistribucije Pale.
   On je prvi uzeo koncesije 2005 godine pa osnovo HE Bistrica.
   Nikad nije postavljen ni kamen temeljac. HE Bistrica je fiktivna Hidroelektrana koja nije nikad napravljena ali se trguje kao da postoji

  5. Perkovic

   To je najveci biznismen na Palama.
   Ima mesnu industriju Pani i farmu svinja.
   Izvozi za Rusiju.
   Zaposljava 50 radnika.

  6. Trojanac

   Znaéi, tov svinja i proizvodnja struje, pardon para, idu ruku pod ruku. Sferim junaci paljanski.
   Svako uzeo svoj dio pa u regularne tokove. da se Vlasi ne dosjete

  7. Re Trojanac

   Direktor javnog preduzeca.
   Mrda je vec u penziji ali kao penzioneru produzen mu je menađerski ugovor da i dalje bude direktor Elektrodistribucije na Palama.
   Tu poziciju drzi od 2004 godine jos iz vremena kad je bio kadar SDS.
   Za to vrijeme to javno preduzece je imalo preko 500 miliona prometa.
   Svake godine je bar deset posto isisano naduvanim fakturama sa kalderom i ekipom.
   Ljubo Mrda je najbogatiji covijek na Palama.
   Ima stan u Beču kuću u Beogradu . Vilu na Jahorini…farme i mesnu industriju Panifleks u kojima radnike drzi zakljucane u robovskom polozaju i to svi znaju. Jos dobija podsticaje za tov svinja i podsticaje zazaposljavanje.
   Ima privatnu Solarnu elektranu za koju dobija podsticaje od drzave.
   putuje po citavom svijetu pravi poslove privatne…
   U raznim je kombinacijama.
   Sve je to stekao za zadnjih 15 godina direktorskog polozaja.

  8. Višegrađanin

   Jeli napravljena ova elektrana ?