Capital.ba

AFERA: “Elektrodistribucija” Pale izabrala partnera bez javnog konkursa

19.07.2008. / 11:05

BANJALUKA, PALE, Skupština akcionara Elektrodistribucije Pale predala je 90% vlasničkog udjela u koncesionom preduzeću «HE Bistrica» d.o.o. firmi Kaldera Company iz Laktaša bez provedenog konkursa.

Zastupnik većinskog državnog kapitala ministar Boško Tomić izjavio je nakon sjednice održane juče da će sada uslijediti dodatni razgovori između Vlade i partnera o detaljima prenosa ovog koncesionog prava. Odobrenje skupštine akcionara Elektrodistribucije Pale uslijedilo je nakon što je Vlada RS na sjednici u četvrtak odobrila uključivanje Kaldere u gradnju četiri hidroelektrane na rijekama Bistrici i Janjini kod Foče vrijednu oko 150 miliona maraka.

Posmatrači ocjenjuju da je Vlada ovim potezom nastavila praksu netransparentnog izbora partnera po mjeri vlasti. Kaldera Company inače slovi za jedno od preduzeća čiji su vlasnici bliski premijeru Miloradu Dodiku i vladajućoj strukturi. Ekonomista Damir Miljević, nakon uvida u prijedlog Ugovora o preuzimanju vlasničkog udjela u koncesionom preduzeću, kaže da je postalo uobičajeno da Vlada omogućava privatnim firmama «da se okoriste o javni interes», te da je «u svemu najžalosnije što tu nema ništa protivzakonito».

Miljević postavlja pitanje zašto baš Kaldera, te zašto je Elektrodistribucija uopšte uzimala koncesiju ako nije imala namjeru da gradi navedene HE.

Ministar privrede energetike i razvoja RS Slobodan Puhalac, ali i predstavnik državnog kapitala ministar Boško Tomić, iznenađujuće, nisu mogli da objasne proceduru po kojoj je izabrana kompanija iz Laktaša.

U materijalu za skupštinu akcionara navedeno je da je nakon ocjene Nadzornog odbora Elektrodisribucije da nema novca za gradnju, Kaldera uputila ponudu nakon čega su tražene saglasnosti Ministarstva, komisije za koncesije, Elektroprivrede i Vlade u svojstvu skupštine akcionara Holdinga Elektroprivrede RS.

Prethodno je Vlada 18. avgusta 2006. godine, na sjednici na Palama, donijela odluku da koncesiju dodijeli paljanskoj Elektrodistribuciji, a Nadzorni odbor ovog preduzeća, pet dana kasnije, dao saglasnost za potpisivanje Ugovora o koncesijama. Nakon što je u martu ove godine Kaldera uputila ponudu, a Nadzorni odbor Elektrodistribucije šest dana kasnije odlučio da nema novca, osniva se koncesiono preduzeće i pribavljaju saglasnosti.

Među njima i ključna koju je Vlada RS donijela u petak. «Svi oni koji brzo rade i koji pruže odgovarajuće garancije da će početi sutra i podnijeti rizike izgradnje njima treba dati prednost.», odgovara ministar Puhalac na pitanje zašto baš Kaldera. Nije međutim jasno da li je neko preduzeće moglo brže ili bolje, jer jednostavno nije bilo konkursa.
Elektrodistribucija Pale do sada je na Studiju izvodljivosti i druge pripreme za realizaciju projekta gradnje HE na Bistrici i Janjini utrošila više od četiri miliona maraka.

Kaldera bi u novoosnovanom koncesionom preduzeću HE Bistrica, prema Ugovoru, trebalo da ima 90% vlasništva. Namirila bi u istom procentu do sada utrošenog novca i finansirala gradnju. Glavni projekat i njegovu reviziju finansirala bi Elektrodistribucija, kojoj bi u koncesionom preduzeću preostalo 10% vlasništva. Nepoznato je koliko košta taj posao. U Komisiji za koncesije odobrenje za promjenu udjela u vlasništvu nad koncesionim pravom formulisali su sa “mi smo saglasni, ako je saglasna Vlada”.

Nezainteresovanost za ovu investiciju i saglasnost za praktično prepuštanje ove koncesije generalni direktor Elektroprivrede RS Branislava Milekić obrazlaže politikom nefinansiranja objekata snage manje od 20 MW. Četiri hidroelektrane na Bistrici i Janjini ukupne su snage oko 38 MW.

Naglasila je takođe da joj nije poznato zašto je Elektrodistribucija Pale uzimala ovu koncesiju, te da je to jedino zavisno preduzeće Elektroprivrede koje je to učinilo za gradnju malih HE. Elektroprivreda RS je, prema riječima Milekićeve, dala saglasnost za pronalazak novog partnera koji bi investirao u ove energetske objekte i konačnu odluku prepustila Vladi.

Damir Miljević postavlja i pitanje zbog čega Elektrodistribucija Pale nije jednostavno odustala od koncesije i prepustila izbor novog koncesionara Komisiji za koncesije koja bi raspisala novi konkurs.

Vlada, pa ni Skupština akcionara nisu poslušali, doduše neformalne, zahtjeve dijela malih akcionara da ne prihvati aranžman sa Kalderom.

Svoj strah predstavnici fondova ne žele da objasne javno, ali se on temelji na mogućem korišćenju resursa Elektrodistribucije Pale u korist novog partnera.

Neki se usude da najnoviju akviziciju Vlade nazovu i «Gacko 2» računajući na negativne efekte u budućnosti, iako osnivanjem koncesionog preduzeća nije zahvaćen akcijski kapital Elektrodistribucije. Damir Miljević upečatljivo oštro poredi najnovije postupke Vlade Milorada Dodika.

 «Ja bih to ocijenio kao nastavak jedne ideologije koju je provodio Franjo Tuđman u Hrvatskoj pa nije uspio. Evo sad se to dešava u RS, da se putem vlasti omogući jednom broju firmi da steknu enormno bogatstvo».

Kaldera Company bavi se inače proizvodnjom elektroenergetske opreme, a prema spisku koncesionara Komisije za koncesije RS već posjeduje jednu koncesiju za gradnju Hidroelektrana. V.Šušak
 

Share Tweet Preporuči

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: AFERA: “Elektrodistribucija” Pale izabrala partnera bez javnog konkursa

  1. milorad

   Ništa bez ( i mimo) Laktaša.

  2. Investitor

   Još jedan potez koji ce još smanjiti broj stranih ulagača… nema razloga za strana ulaganja u BiH zbog ovakvih postupka i netransparentnosti… a ovakvo postupanje do stranih (malih) investitora koji su več dionicari Gackega, E. Pale i ostalih preduzeča iz RS neče ostati bez posledica… vlada RS zaboravlja da ovi strani investitori vrte miljarde eura in da imaju svoje lobije koji definitivno utječu na brzinu pristopa i EU-ju i ostalim organizacijama… a najviše je smiješno jer Dodik još uvijek smatra, da je predsjednik vlade neke “države”, a osim u Beogradu ga niko više ne prima kao “državnika”. Kada je bio zadnji put u posjetu u jednoj EU državi i primili su ga kao predjednika vlade neke države?

   Strani institucionalni investitor

  3. mirko

   Ovo je definitivno skandal i nastavak negativne prakse uvodjenja privatnih kompanija(bilo stranih ili laktaskih)u drzavne poslove. Da li poslije ovoga moze iko pricati o oporavku trzista kapitala? Po meni je jedino kratkorocno rjesenje skidanje preduzeca “Elektroprivrede” sa sluzbenog trzista.
   A sad se moram osvrnuti i na prethodni komentar “Investitora” koji je u ovu pricu umjesao spoljnu politku. Ovaj Slovenac (vidi mu se iz pisanja pojedinih rijeci) kaze da Dodika niko osim Beograda ne prima kao drzavnika, a upravo ga nedavno primio predsjednik Slovenije. Ali to nije tema ove price, pa necu dalje.

  4. propali investitor

   super…to je baš pozitivno za tržište kapitala…EDPL je po pokazateljima bila fantastična investicija, no s obzirom na ovakve dilove više nije…

   a šta će nama berza? blse i sase prodati stranom kupcu, hitno privatizovati državni sektor…vidimo se za par godina….

  5. Tadic Slavenko

   Lemi nezna nego transparentno, kao i sa rafinerijom nafte ,RITE Gacko itd… , uh pogrjesio sam , to nije nista tako.To je njegova samovolja preko maloga kalderice iz Aleksandrovca.

  6. srbin

   Nastavak “kvalitetne” politike naseg “cjenjenog” premijera. Ova vlada je uvela novi pojam u ekonpmsku nauku , pored Laferove krive, sada postoji Milina kriva.

  7. ovca

   tooooooo mileeeeeeeeeee be-e-e-e-e-e-e-e-eeeee

  8. […] AFERA: “Elektrodistribucija” Pale izabrala partnera bez javnog konkursa […]

  9. […] AFERA: “Elektrodistribucija” Pale izabrala partnera bez javnog konkursa […]