Capital.ba

Rastoka bez komentara o smjeni

23.02.2022. / 12:14

BANJALUKA – Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Rade Rastoka, kojeg je Narodna skupština RS sinoć razriješila, nije želio da komentariše razloge smjene jer, kako kaže, odluku još nije dobio.

rade rastoka

Foto: Capital/Glas Srpske

„Nisam dobio apsolutno nikakav dokument i zbog toga ne bih ništa da komentarišem. Kada dobijem odluku, onda ću moći dati komentar. Svaka priča sada je bez uporišta“, rekao je Rastoka danas za CAPITAL.

Narodna skupština Republike Srpske razriješila je sinoć Rastoku, a jedan od razloga je i taj, kako se zvanično navodi, što Vladu Republike Srpske nije obavijestio o sporu koji je UniCredit banka izgubila od kompanije „Bitminer Factory“.

“Početkom 2022. godine prvostepena presuda nadležnog suda u Republici Srpskoj u materijalno značajnom iznosu protiv jedne sistemski značajne poslovne banke, a koja potencijalno može da utiče na finansijski sektor, je dodatno poljuljala povjerenje bankarski sektor. Ove inforamcije nisu upućene Vladi RS, Ministarstvu finasnija odnosno Komitetetu za koordinaciju nadzora finansijskog sektora, iako imaju značajne poslovne odnose sa tom bankom. Vlada cijeni da je trebala biti obaviještena od strane Agencije jer se radi o vrlo složenom i osjetljivom pitanju sa kojim se mnoge zemlje regiona nisu susretale”, navodi se u obrazloženju za smjenu Rastoke, prenijele su Nezavisne novine.

Takođe, jedan od razloga smjene Rastoke je i taj što je propustio da informiše Vladu RS o kontroli dosljednje primjene propisa o zaštiti prava i interesa korisnika finansijskih usluga, posebno u segmentu obračuna i naplata naknada i provizija za obavljanje usluga platnog prometa.

“Važno je naglasiti činjenicu da Rastoka nije blagovremeno obavijestio Vladu RS i stvarno nadležna ministarstva o službenim aktima upućenim Agenciji, a koja se odnose na zakonito poslovanje i postupanje banaka u Republici Srpskoj. Ti akti mogu bitno uticati na poslovni ambijent u Republici Srpskoj, finansijski sektor u Republici Srpskoj, funkcionisanje finanijskog sektora, time i Vlade RS”, navodi se, između ostalog u obrazloženju smjene Rastoke.

Okružni privredni sud u Banjaluci krajem prošle godine presudio je da UniCredit banka Banjaluka kompaniji „Bitminer Factory“ treba da isplati 256 miliona KM jer je jednostrano rasikiunula ugovor sa ovom kompanijom i na taj način spriječila realizaciju milionskog projekta.

Banka i firma iz Gradiške su se žalile na tu presudu i čeka se odluka Višeg privrednoog suda, a u mežuvremenu je zbog straha od propasti banke Advokatska komora RS povukla svoje depozite iz Unicredit banke.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!