Capital.ba

Radukić odustao od uslovljavanja dobavljača namještaja

12.08.2021. / 14:10

BANJALUKA –Glavni revizor Republike Srpske Jovo Radukić odlučio je da u ponovljenom tenderu za nabavku namještaja za kancelarije revizije izbaci uslov da dobavljač mora imati halu od 700 kvadratnih metara i horizontalni automatski raskrajač, a smanjio je i cijenu za oko 20.000 maraka.

Radukić

FOTO: Pixabay/Glas Srpske

Kako je CAPITAL ranije, prvi objavio Glavna služba za reviziju javnog sektora RS sa Radukićem na čelu je početkom juna ove godine raspisala sporan tender za nabavku namještaja koji je zaintrigirao javnost, a u kojem su od ponuđača tražili da posjeduje ili iznajmljuje horizontalni automatski raskrajač, mašinu za kantovanje sa predfrezerom od dijamantskih pločica, ali i halu za proizvodni pogon minimalne površine 700 m2, kao i magacinski prostor od minimum 500 kvadrata.

Sadašnja nabavka namještaja vrijedna je gotovo 420.000 KM sa PDV-om, a od ponuđača se kada su u pitanju tehnička i profesionalna sposobnost traži da je u posljednje tri godine realizovao najmanje jedan ugovor isporuke kancelarijskog namještaja u vrijednosti skoro 175.500 maraka sa PDV-om.

Takođe, zahtijeva se da ima važeći sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015, ISO 28000:2007 i FSC ili ekvivalent u području proizvodnje namještaja od pločastih materijala.

Kada je u pitanju tehničko osoblje, Radukić je u ovom tenderu odlučio da smanji broj zaposlenih koje ponuđač mora imati da bi se mogao prijaviti za ovu nabavku, pa ovaj put zahtijeva umjesto 50, najmanje 30 zaposlenih ali i dalje traži da zapošljava najmanje jednog inženjera arhitekture sa minimalno pet godina radnog iskustva, najmanje tri tehničara koji rade pripremu proizvodnje namještaja sa najmanje tri godine radnog iskustva, kao i najmanje 20 radnika u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja.

Od ponuđača zahtijevaju da im dostave uzorke za robu i uzorke svih vrsta materijala koji se upotrebljavaju u izradi namještaja i uzoraka namještaja, kao i gotove proizvode za pojedine dijelove namještaja.

Obaveze ponuđača su između ostalog da sve stavke iz tehničke specifikacije budu izrađene u skladu sa istom, da izradi 3D prikaz i radioničke crteže i dostavi ih ugovornom organu na saglasnost prije početka izrade, kao i da izradi i montira po jedan uzorak namještaja radi pribavljanja saglasnosti ugovornog organa.

Zbog kritike javnosti revizija opravdano poništila tender

Prethodni tender Službe za reviziju bio je prepun spornih stavki, a mnogima nije bilo jasno zbog čega je Radukić postavio ovakve uslove, pa su tako stručnjaci ranije za CAPITAL izjavili da se sasvim sigurno radi o ograničavanju konkurencije, odnosno pogodovanju jednom ponuđaču.

Nakon teksta CAPITAL-a oglasio se i Radukić koji se potrudio da objasni kako ima potrebu za nabavkom namještaja, ali nije dao niti jedan smislen argument postavljanja ovako nelogičnih uslova u pomenutom postupku.

U pisanoj reakciji koju su u Glavnoj službi za reviziju RS nazvali demantijem nije osporena suština teksta portala CAPITAL niti je pojašnjeno zbog čega je za kupovinu/nabavku namještaja presudno da ponuđač posjeduje halu od minimalno 700 kvadrata.

Kako se novinar portala CAPITAL uvjerio prilikom otvaranja ponuda za prvu nabavku, namještaj su tada Službi ponudile dvije firme u vlasništvu Ljubomira Ćubića i to „Nova DI Vrbas“ Banjaluka i „Nova Dipo“ Gornji Podgradci, te „Peštan“ iz Laktaša.

U Službi za reviziju su, ipak, odlučili da im nijedna od ovih ponuda ne odgovara te su donijeli Odluku o poništenju postupka javna nabavke.

Međutim, ono što se dalo zaključiti je da su revizori pod pritiskom javnosti u kontroli ispunjenosti uslova tražili bukvalno „dlaku u jajetu“, te poništili tender i koliko toliko spasili poljuljani ugled.

Nezvanično, tender je trebao dobiti biznismen Ljubo Ćubić. Na javnu nabavku se prijavio sa dvije firme.

Prva ponuda njegove „Nova Dipo“ iz Podgradaca je odbačena jer „za konferencijsku stolicu pod rednim brojem 30 nisu navedene dimenzije“.

Takođe, osporili su mu i to što je sa inženjerom arhitekture imao potpisan ugovor o djelu, ali koji više nije bio na snazi.

Drugoj Ćubićevoj firma, „Nova DI Vrbas“, revizori nisu mogli oprostiti što su kod ponude za ravni sto propustili da popune rubriku koja se odnosi na naziv i opis robe, proizvođača i zemlju porijekla.

Takođe, nisu dostavili ni dokaze o ispunjavanju uslova iz tenderske dokumentacije kojim se dokazuju tehničke karakteristike definisane tenderom.

Treći ponuđač, firma „Peštan“ iz Laktaša, otpao jer ne ispunjava uslov po pitanju uspješno realizovanog ugovora vrijednog najmanje 150.000 maraka.

CAPITAL: Bojana Ninković

 

 

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!