Capital.ba

Radukić poništio sporni tender za namještaj!

20.07.2021. / 15:51

BANJALUKA – Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske pokušava da sanira situaciju u koju je došla raspisujući sporni tender za namještaj vrijedan 450.000 maraka, tako što je pronašla najsitnije propuste kod svih ponuđača i poništila nabavku.

nova di vrbas

FOTO: Pixabay/Glas Srpske

Podsjećamo, javnost u Srpskoj je na ovu nabavku, a o kojoj je CAPITAL prvi pisao burno odreagovala jer je sve ukazivalo na to kako se u ovom poslu ciljano pogodovalo jednom ponuđaču i to kroz propisivanje nelogičnih uslova koji nemaju veze sa predmetom nabavke.

U Odluci o poništenju postupka javne nabavke se navodi kako se ona poništava jer ni jedan od tri ponuđača ne ispunjava propisane uslove.

Međutim, ono što se može zaključiti je da su revizori pod pritiskom javnosti u kontroli ispunjenosti uslova tražili bukvalo „dlaku u jajetu“, te poništili tender i koliko toliko spasili poljuljani ugled.

Nezvanično, tender je trebao dobiti biznismen Ljubo Ćubić. Na javnu nabavku se prijavio sa dvije firme.

Prva ponuda njegove „Nova Dipo“ iz Podgradaca je odbačena jer „za konferencijsku stolicu pod rednim brojem 30 nisu navedene dimenzije“.

Takođe, osporili su mu i to što je sa inženjerom arhitekture imao potpisan ugovor o djelu, ali koji više nije bio na snazi.

Drugoj Ćubićevoj firma, „Nova DI Vrbas“, revizori im nisu mogli oprostiti što su kod ponude za ravni sto propustili da popune rubriku koja se odnosi na naziv i opis robe, proizvođača i zemlju porijekla.

Takođe, nisu dostavili ni dokaze o ispunjavanju uslova iz tenderske dokumentacije kojim se dokazuju tehničke karakteristike definisane tenderom.

Treći ponuđač, firma „Peštan“ iz Laktaša, otpao jer ne ispunjava uslov po pitanju uspješno realizovanog ugovora vrijednog najmanje 150.000 maraka.

Ponuđač je dostavio ponudu u kojoj je naveo da je naručiocu „Peštan“ iz Aranđelovca prodao, isporučio i montirao kancelarijski namještaj u ukupnom iznosu od 167.039 KM bez PDV-a pri čemu se ne navodi da li je u pitanju jedan ugovor ili više njih“, navode revizori.

Takođe, ova firma nije imala ni diplomiranog inženjera arhitekture, sa pet godina iskustva, tri tehničara koji rade pripremu u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja i 25 radnika koji rade u proizvodnji sa najmanje tri godine iskustva, a što su bili jedni od uslova da bi se moglo konkurisati za ovu nabavku.

Komisija je konstatovala da u postupku nabavke nijedna od tri primljene ponude nije potpuna i ne ispunjava sve uslove koji se traže tenderskom dokumentacijom, zbog čega je ugovorni organ dužan da iste odbaci“, stoji u Odluci.

Horizontalni raskrajač i dijamantske pločice

Podsjećamo, portal CAPITAL je o sumnjivim uslovima koji se traže od dobavljača pisao u tekstu Kako Glavni revizor Srpske namješta tender za namještaj od pola miliona KM“.

Glavni revizor je pokušao da opravda razloge nabavke, ali nikada nije objasnio zašto je tražio da na primjer ponuđač mora da posjeduje horizontalni automatski raskrajač, mašinu za kantovanje sa predfrezerom od dijamantskih pločica, ali i halu za proizvodni pogon minimalne površine 700 m2, te halu za magacinski prostor od minimum 500 kvadrata.

Sumnju je podgrijalo i to što su na tender mogli da se prijave samo oni koji imaju najmanje 50 zaposlenih radnika, i najmanje jednog inženjera arhitekture sa najmanje pet godina radnog iskustva u struci, miminum tri tehničara koji rade pripremu u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja, kao i najmanje 25 radnika koji rade u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja.

Inače, reviziji su neophodna dva stilska klub stola za koja su zahtijevali da budu izrađena od furniranog mediapana i bukovog masiva, dvije stilske fotelje, kao i jedan stilski dvosjed koji takođe mora biti izrađen od bukovog masiva, bajcan u ton trešnje, te lakiran lakom sa 80 odsto sjaja, ali i jedan klub stolić sa kružnom pločom.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Radukić poništio sporni tender za namještaj!

  1. Zoran

   U Zakonu o javnim nabavkama jasno stoji da se moraju ispuniti SVI zahtjevi navedeni u tehničkoj specifikaciji. U tom smislu nema sitnih nedostataka. Obzirom da su svoje ponude podnijela 3 ponuđača znači da je tenderska dokumentacija bila transparentna u smislu traženih zahtjeva koje su potencijalni ponuđači morali sipuniti, a zahtjevi su bili definisani kako bi se dobilo najbolje i najkvalitetnije za uloženi novac. Tender je raspisan za nabavku namještanja za opremanje nove poslovne zgrade Glavne službe za reviziju RS, a radi se o osnovnim sredstvima koja će se koristiti narednih 20-30 godina. Dakle, iznos planiran za nabavku je realan uzevši u obzir količine i potrebni kvalitet. Inače Glavna služba za reviziju je od svog osnivanja podstanar i trenutno koristi namještaj koji je star više od 20 godina i koji ne bi preživio selidbu. Pokušajte za samo jedno domaćinstvo nabaviti namještaj čak i osrednjeg kvaliteta pa ćete vidjeti koliki je iznos trenutno u pitanju. Ovo je ulaganje u budućnost jedne od najznačajnijih institucija u Republici Srspkoj. Revizori moraju imati adekvatne uslove za rad. Tender je, dakle, poništen zbog toga što niko od ponuđača nije ispunio SVE tražene uslove i zahtjeve, a ne zbog toga što je g.Vukanović ili bilo ko drugi raskrinkao još jednu mutnu radnju u sferi javnih nabavki (ne sporim da ih nema). Budimo samo malo dobronamjerni i realni. I nije sve u Republici Srpskoj kriminalizovano kako to neki priželjkuju i žele da predstave.

   • Sumnjivo Lice

    Glavnu službu za reviziju RS bi trebalo ukinuti! To nam poručuju vaši, frizirani, revizorski izvještaji…

    • Zoran

     Da bismo komentarisali, kritikovali ili ocjenjivali nečiji rad potrebno je da posjedujemo više znanja i iskustva, odnosno da budemo superiorniji od njega u svakom pogledu. S obzirom da revizorski poziv predstavlja vjerovatno najviši stepen napredovanja u struci i generalno u profesionalnoj karijeri, logično je da bi neko ko bi želio analizirati rad revizora morao biti u najmanju ruku isto revizor, sa dugogodišnjim iskustvom i priznat od ostalih kolega. Zato je bolje da ne dajemo svoje mišljenje tamo gdje intelektom, znanjem ili iskustvom ne dopiremo. Razumijem ja i Vas i vaše nezadovoljstvo jer dosta važnih segmenata u našem društvu bi mogli i trebali izgledati bolje. Ali svi moramo vrijedno i savjesno raditi kako bi se situacija popravila, a ne samo čekati da se nešto dogodi samo od sebe ili navijati za to da nam neko sa strane zavodi red i govori nam kako trebamo živjeti. A što se tiče postojanja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS – ona će postojati onoliko dugo koliko i Republika Srpska i nastaviće iz svog domena da unapređuje javni sektor i sve segmente našeg društva. A zbog našeg opstanka na ovim prostorima i budućih generacija koje tek dolaze – nadam(o) se da će i GSRJS RS i Republika Srpska postojati vječno ili makar što bliže toj bezvremenskoj odrednici. :)

     • Sumnjivo Lice

      Da bismo komentarisali, kritikovali ili ocjenjivali nečiji rad, dovoljno je da poznajemo osnovna pravila igre. Isto kao i u fudbalu, ljubitelji ove igre (ne treba biti Murinjo) vrlo brzo shvate ko je dobar, a ko loš igrač. Takav je slučaj i sa Glavnom službom za reviziju javnog sektora RS. Fudbalskim rječnikom rečeno, za sve nas koji istinski volimo Republiku Srpsku, a ne samo deklarativno, “bogata” karijera GSRJS RS ostaće upamćena po propuštenim zicerima i šutevima preko gola! Ukoliko se iskreno zalažete za svjetliju budućnost Republike Srpske, jasno je (čak i nama laicima) da u vašoj igri nedostaje više preuzimanja lične odgovornosti i zahtjeva za većom slobodom u igri…