Capital.ba

Propao plan da uzmu milione od „Euroinvestment fonda“

26.06.2019. / 8:00

BANJALUKA – Viši privredni sud u Banjaluci poništio je prvostepenu presudu kojom je „Euroinvestment fond“ obavezan da istoimenom društvu koje upravlja ovim fondom isplati odštetu od  2,2 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Euroinvestment“ tužilo je 2013. godine „Euroinvestment fond“ kojim upravlja i Centralni registar hartija od vrijednosti (CRHOV) zahtijevajući odštetu od 2,2 miliona KM.

Zanimljivo je da je u odgovoru na tužbu fond prihvatio tužbeni zahtjev, osporivši samo dio koji se odnosi na plaćanje kamata, dok je CRHOV tužbu u potpunosti odbacio.

Međutim, u slučaj su se uključila i dva akcionara „Euroinvestment fonda“ – Balkan Emerging Frontiers Fund i Global Markets Limited, koja su tvrdila da Nadzorni odbor fonda ne preduzima sve potrebne mjere kako bi tužba bila odbačena.

Okružni privredni sud u Banjaluci je prošle godine tužbu prihvatio i obavezao „Euroinvestment fond“ da isplati društvu 1,1 milion KM plus zatezne kamate od 2013. godine do isplate, dok je Registar hartija od vrijednosti oslobođen plaćanja kamate koju je tužilac, takođe, tražio.

Međutim, fond i umješač, Balkan Emerging Frontiers Fund, su uložili žalbe Višem privrednom sudu u Banjaluci, koji je njihove argumente prihvatio, i preinačio presudu tako što je odbio zahtjev društva za upravljanje da mu „Euroinvestment fonda“ isplati 1,1 milion KM sa zateznom kamatom.

„Žalbe prvotuženog i umješača se uvažavaju, presuda Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 25. maja 2018. godine, u pobijanom obavezujućem dijelu u odnosu na prvotuženog i odbijajućem dijelu odluke o troškovima postupka, preinačava se na način da se odbija zahtjev tužioca da mu „Euroinvestment fond“ isplati 1,1 milion KM sa zakonskom zateznom kamatom i da mu prvotuženi nadoknadi troškove parničnog postupka, kao neosnovan“, navedeno je u presudi Višeg privrednog suda koja je u posjedu CAPITAL-a.

Zastupnik Balkan Emerging Frontiers Fonda Denis Vengust rekao je danas za CAPITAL da je presuda Višeg privrednog suda pravosnažna i u korist svih akcionara „Euroinvestment fonda“.

„Društvo koje upravlja fondom i iza kojeg stoje off shore firme sa Kipra sa nepoznatom vlasničkom strukturom, još uvijek ne odustaje i uložilo je revizuju Vrhovnom sudu. Oni i dalje potražuju i glavnicu i zatezne kamate u istom iznosu, što predstavlja značajan dio ukupne imovine fonda. Dešavanja na prvom stepenu su mi se u više navrata činila dosta neuobičajnim, kao i sama presuda. Međutim, u cijeloj priči je sada najbitnije da je sačuvana imovina akcionara time što je presuda preinačena“, kazao je Vengust.

Inače, ovom sudskom postupku prethodilo je donošenje pravilnika od strane Komisije za hartije od vrijednosti RS krajem 2007. godine kojim je predviđeno da se vlasničke hartije od vrijednosti iz portfelja zatvorenih investicionih fondova kojima se trguje u RS, a ne ispunjavaju uslove tržišnosti vrednuju po cijeni 0, odnosno da se uopšte ne vrednuju. Time je smanjena neto vrijednost imovine fondova, a samim tim i provizija društvima za upravljanje fondovima, a tužbeni zahtjev se zasniva na tome da je pravilnik Komisije Ustavni sud RS proglasio neustavnom.

S obzirom na to da je sporni pravilnik bio u primjeni nešto više od dvije godine, od kraja 2007. do marta 2010. godine, Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Euroinvestment“ tražilo je da mu fond isplati razliku naknade za taj period koja je utvrđena u iznosu od 1,1 miliona KM.

„Euroinvestment fond“ je zahtjev prihvatio, ali CRHOV, kao depozitar fonda nije tu odluku sproveo, nakon čega je DUIF „Euroinvestment“ 2013. godine podnio tužbu i protiv fonda i protiv CRHOV tražeći isplatu utvrđene razlike plus zatezne kamate.

Upravo je odluka „Euroinvestment fonda“ da prihvati tužbu bila razlog zbog kojeg su dva akcionara tog fonda tražila da učestvuju u postupku kao umešač. Oni su tvrdili i da Nadzorni odbor fonda ne preduzima sve potrebne mjere kako bi tužba bila odbačena.

„Euroinvestment fondom“ upravlja Društvo za upravljanje fondovima Euroinvestment, čiji osnivač je kiparska firma Quantum Energy Corporation Limited.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Propao plan da uzmu milione od „Euroinvestment fonda“

  1. Denis Vengust

   najveće zasluge za pravnosnažnu presudu, koja je sačuvala imovinu akcionara fonda Euroinvestment ima Advokatska kancelarija Blagojević

  2. Fond

   Denise, naporan si. Ganjaj trebe, pusti se ti prava i pravne nauke