Capital.ba

Uprava tužila „Euroinvestment fond“ i CRHOV za 2,2 miliona KM

01.12.2017. / 14:10

– Predmet spora razlika naknade za upravljanje
Akcionari fonda najavljuju podnošenje krivičnih prijava protiv  članova NO Euroinvestment fonda
– Akcionari fonda traže svojstvo umješača jer smatraju da fond ne brani njihove interese   

BANJALUKA – Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Euroinvestment“ tužilo je istoimeni fond kojim upravlja i Centralni registar hartija od vrijednosti zahtijevajući odštetu od 2,2 miliona KM. Međutim, kompletan tužbeni zahtjev osporavaju akcionari fonda koji tvrde da uprava pokušava oteti imovinu akcionara.

Sudskom postupku prethodilo je donošenje pravilnika od strane Komisije za hartije od vrijednosti RS krajem 2007. godine kojim je predviđeno da se vlasničke hartije od vrijednosti iz portfelja zatvorenih investicionih fondova kojima se trguje u RS, a ne ispunjavaju uslove tržišnosti vrednuju po cijeni 0, odnosno da se uopšte ne vrednuju. Time je smanjena neto vrijednost imovine fondova, a samim tim i provizija društvima za upravljanje fondovima, a tužbeni zahtjev se zasniva na tome da je pravilnik Komisije Ustavni sud RS proglasio neustavnom.

S obzirom na to da je sporni pravilnik bio u primjeni nešto više od dvije godine, od kraja 2007. do marta 2010. godine, Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Euroinvestment“ tražilo je da mu fond isplati razliku naknade za taj period koja je utvrđena u iznosu od 1,1 miliona KM.

„Euroinvestment fond“ je zahtjev prihvatio, ali CRHOV, kao depozitar fonda nije tu odluku sproveo, nakon čega je DUIF „Euroinvestment“ 2013. godine podnio tužbu i protiv fonda i protiv CRHOV tražeći isplatu utvrđene razlike plus zatezne kamate.

U odgovoru na tužbu fond je prihvatio tužbeni zahtjev, samo je osporio dio koji se odnosi na plaćanje kamata, dok je CRHOV tužbu u potpunosti odbacio navodeći da akt koji Ustavni sud proglasi neustavnim prestaje da važi tek od dana donošenja odluke Ustavnog suda.

Akcionari: Fond ne radi u korist akcionara

U ovaj postupak žele da se, u svojstvu umješača, uključe i dva akcionara fonda (Balkan Emerging Frontiers Fund i Global Markets Limited) koji tvrde da Nadzorni odbor fonda ne preduzima sve potrebne mjere kako bi tužba bila odbačena.

Okružni privredni sud u Banjaluci pred kojim se postupak vodi krajem septembra ove godine je donio rješenje kojim odbija zahtjev ovih akcionara za priznanje svojstva umješača, nakon čega su oni podnijeli žalbu Višem privrednom sudu koji tek treba da donese odluku. Dok se to ne desi, kompletan postupak je obustavljen.

Punomoćnik Balkan Emerging Frontiers Fund-a, koji traži svojstvo umješača, Marijana Blagojević kaže da je osnovni razlog zbog kojeg je njen klijent zatražio učešće u postupku na strani „Euroinvestment fonda“ taj što fond ne štiti interese akcionara i njihovu imovinu.

„Nadzorni odbor fonda se svojim radnjama u postupku direktno i otvoreno stavlja na stranu tužioca i na taj način nanosi štetu pravnim i ekonomskim interesima akcionara. Tuženi „Euroinvestment fond“ u ovom postupku ne osporava potraživanje DUIF “Euroinvestment” od 2,2 miliona KM što predstavlja gotovo 20 odsto  neto imovine fonda.  Takvim umanjenjem imovine fonda akcionarima bi bila nanasena ogromna šteta. Zbog toga će akcionari pokrenuti pitanje materijalne odgovornosti odgovornih lica u „Euroinvestment fondu“, kao i pitanje krivične odgovornosti podnošenjem krivičnih prijava protiv  članova Nadzornog odbora ’Euroinvestment fonda’“, kazala je Blagojevićeva.

Ona je istakla da njenom klijentu u dosadašnjem toku postupka sud nije dozvolio učešće u postupku na strani „Euroinvestment fonda“, zbog čega su podnijeli žalbu Višem privrednom sudu.

„Čak se i „Euroinvestment fond“ protivi našem učešću u postupku, iako smo tražili učešće na njihovoj strani radi zastupanja interesa akcionara, što dovoljno govori o njihovoj volji i želji da uspiju u sporu i da onemoguće umanjenje imovine fonda. Očekujemo da će do kraja godine biti donesena odluka Višeg privrednog suda po našoj žalbi na rješenje kojim se odbija naš prijedlog za učešće u postupku, nakon čega će se postupak nastaviti sa ili bez učešća umješača”, naglasila je Blagojevićeva.

Zastupnik DUIF “Euroinvestment“ Miljkan Pucar nije želio da komentariše ovaj spor navodeći da je on u toku, odnosno da je prekinut dok se ne odluči po žalbi umješača.

„Sud je prekinuo postupak dok Viši privrdni sud ne odluči o njihovoj žalbi. Nakon što to bude riješeno očekuje se glavna rasprava i presuda u ovom sporu. Zbog toga je to sada nezahvalno komentarisati“, rekao nam je Pucar.

Detaljnije o ovom sporu nije želio da govori ni zastupnik „Euroinvestment fonda“ Branislav Cvijanović koji je rekao da nema ovlaštenje za to.

Zastupnik CRHOV Branislav Kosić kaže da je Registar postupao po zakonu i pravilima koje mu propisuje Komisija za hartije od vrijednosti i da je tužba protiv njih neosnovana.

„Što se tiče CRHOV on nije uradio ništa protivzakonito. Tužilac je sada razdvojio svoj zahtjev pa od fonda potražuje glavni dug od 1,1 miliona, a od nas kamatu koja je ista kao i glavni dug. Kamata prati glavno potraživanje, tako da ako je neko dužan glavno potraživanje dužan je i kamatu i opet ne vidim razlog za tužbu protiv nas“, rekao je Kosić.

Sa članovima Nadzornog odbora „Euroinvestment fonda“ nismo uspjeli stupiti u kontakt.

„Euroinvestment fondom“ upravlja Društvo za upravljanje fondovima Euroinvestment, čiji osnivač je kiparska firma Quantum Energy Corporation Limited.

Najveći akcionar Raiffeisen bank BiH Sarajevo-kastodi, a među prvih deset akcionara nalazi se i nekoliko kiparskih firmi – Arloc Property, Hopax Trading, Manama Trading, Drovel Trading . 

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Uprava tužila „Euroinvestment fond“ i CRHOV za 2,2 miliona KM

 1. Radnici Centralnog registra HOV

  Zasluge za teško stanje u Centralnom registru i ovako tešku tužbu snosi Bratoljub Radulović pa da kažemo nešto o našem direktoru. Bratoljub Radulović je prvi posao dobio u DB Republike Srpske i ubrzo je uklonjen jer je napravio ogroman telefonski račun sa izvjesnim Draganom Serdarom koji je bio u Italiji. Nakon toga je počinio zloupotrebu službenog položaja u Hypo banci u brokerskom odjejenju jer je sredstva banke davao na dnevnoj osnovi izvjesnim Draganu Serdaru i Radi Rastoki za kupovinu akcija i manipulacuje na berzi.

 2. Banka Srpske

  Bratoljub Radulović primio sestru Dragana Serdara zaposlio je u Hypo banku. Mora da je slučajno. Polako sve se zna samo se osvrćite iza sebe kad idete mračnim ulicama stiće vas kazna za sva nedjela što ste uradili unesrećili porodica i porodica.

 3. Daniel

  ovo je članak o pokušaju pljaćke 8.000 akcionara Euroinvestment fondaa ne o Bratoljub Raduloviću! Centralnom registar čak radi ono – brani fond – što bi trebao raditi nadzorni odbor fonda!

  • ko je taj

   napolje Radulovic Bratoljubu