Capital.ba

Prekinut spor IRB-a i „Energolinije“ težak 18,6 miliona KM

14.02.2018. / 15:28

– Stečajni upravnik „Energolinije“ osporio potraživanja IRB-a, nakon čega je IRB podnijela tužbu
– „Energolinija“ nenamjenski potrošila kredit
– Spor će biti nastavljen nakon što bude donesena presuda po tužbi „Alumine“ protiv IRB-a i „Energolinije“
– IRB od „Alumine“ kao jemca do sada naplatila 6,2 miliona KM

BIJELJINA – Okružni privredni sud u Bijeljini prekinuo je 18,6 miliona KM spor težak između Investiciono-razvojne banke (IRB) RS i „Energolinije“ u stečaju, dok ne bude zvršen tužbeni postupak koji je „Alumina“ pokrenula protiv ova dva subjekta, a kojim traži da se poništi ugovor o kreditu IRB i „Energolinije“, a time i obaveze „Alumine“ da vraća kredit jer je bila žirant, saznaje portal CAPITAL.

U bijeljinskom Okružnom privrednom sudu danas je trebalo da bude održano ročište po tužbi koju je Fond za razvoj i zapošljavanje RS, kojim upravlja IRB podnio protiv „Energolinije“, ali ono nije održano jer je ranije sud donio rješenje o prekidu postupka.

Rješenje o prekidu postupka sud je donio 29. januara, na prijedlog „Energolinije“.

Kao razlog za prekid postupka „Energolinija“ je navela da je „Alumina“ podnijela tužbu protiv IRB-a i njih kojom traži da se utvrdi ništavost ugovora o kreditu između IRB-a i „Energolinije“.

Postupak će se nastaviti kada se pravosnažno okonča postupak u ovom predmetu ili kada sud ustanovi da više ne postoji razlogzi da se čeka na njegov završetak“, navedeno je u rješenju suda.

IRB je prošle godine tužila „Energoliniju“ zbog toga što im stečajni upravnik tog preduzeća Goran Marković nije priznao 18,6 miliona KM potraživanja po osnovu odobrenog kredita. Radi se o kreditu za koji je utvrđeno da je nenamjenski potrošen zbog čega stečajni upravnik nije priznao potraživanja IRB-a.

„Alumina“ tužila IRB i „Energoliniju“, traži poništenje ugovor o kreditu

Tužbom koju je krajem prošle godine podnijela protiv IRB-a i „Energolinije“, osim poništavanja ugovora o kreditu, jemstva i hipoteke, „Alumina“ traži i vraćanje milionskog iznosa koji je kao žirant platila IRB-u.

Tako je navedeno da “Alumina” traži da se IRB obaveže da im vrati 6,19 miliona KM koje je platila na ime jemstva prema ugovoru o kreditu.

„Alumina“ je tužbu protiv Fonda za razvoj i zapošljavanje i „Energolinije“ podnijela 27. decembra 2017. godine, a sud je u međuvremenu donio i privrememnu mjeru kojom je zabranio IRB-u da od „Alumine“ naplaćuje sporni kredit.

U tužbi „Alumine“ navedeno je da je od dobijenih 19,4 miliona KM kredita, „Energolinija“ nenamjenski potrošila čak 15 miliona KM i da je to potvrdila i sama IRB.

Takođe, navedeno je da je iz tog razloga i stečajni upravnik „Energolinije“ osporio potraživanja IRB-a te da je do tog momenta „Alumina“ otplaćivala sporni kredit.

„Nakon što je stečajni upravnik osporio potraživanja IRB-a, „Alumina“ više nije plaćala Fondu po ovom kreditu. Međutim, Fond je 15. decembra 2017. godine aktivirao jednu od bjanko mjenica koju je „Alumina“ dala kao jemac i prinudno sa računa „Alumine“ skinuo 120.000 KM“, navedeno je u tužbi ovog preduzeća.

Zbog toga su u ovom preduzeću i zatražili da sud izrekne privremenu mjeru obezbjeđenja navodeći da obaveza „Alumine“ kao jemca ne postoji, jer ne postoji ni osnovno potraživanje za koje je ona jemčila, a pored toga naveli su i da je obaveza jemstva bila uslovljena namjenskim utroškom kredita.

„Nesumnjivo se može tvrditi da osnovno potraživanje Fonda ne postoji, odnosno sve dok Fond sudskim putem ne utvrdi da postoji osnovano potraživanje, ne može ni isticati bilo koje zahtjeve prema jemcima niti koristiti data sredstva obezbjeđenja“, ističe se u tužbi.

U slučaju da ne prihvati njihov zahjtjev za poništenje ugovora, „Alumina“ je zatražila da se utvrdi da ne postoji njihovo jesmstvo u ovom ugovoru, te da se utvrdi da su bjanko mjenice „Alumine“ bez pravne važnosti.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!