Capital.ba

Povjerioci Banke Srpske na „ledu“ zbog tužbe Litvanaca

12.12.2019. / 12:58

BANJALUKA – Tužbe protiv Banke Srpske, zbog osporenih potraživanja u stečajnom postupku, ali i zbog dijela priznatih potraživanja, iznose 144,3 miliona maraka zaključno sa oktobrom ove godine. Banka na raspolaganju ima 55,3 miliona KM, ali ne može da uđe u diobu zbog milionske tužbe Ukio banke.

banka srpske

Neposredno nakon otvaranje stečaja, u 2017. godini podnesene su tužbe teške oko 135 miliona, ali su one u međuvremenu porasle na iznos od 144,3 miliona.

U Izvještaju o ekonomsko – finansijskom položaju Banke Srpske za period mart – oktobar ove godine, koji je stečajni upravnik Goran Radivojac podnio Skupštini povjerilaca, navedeno je da su stečajni povjerioci od Banke Srpske potraživali ukupno 253,2 miliona, ali su im potraživanja priznata u iznosu od 183 miliona KM.

Povjerioci kojima su osporena potraživanja tužili su banku u iznosu od 62,3 miliona, dok su tužbe od 81,3 miliona stigle i od povjerilaca kojima su priznata potraživanja.

Tako ukupno podnesene tužbe protiv Banke Srpske iznose 144,3 miliona KM, od čega je do kraja oktobra presuđeno u predmetima vrijednosti oko 16 miliona.

Banka za osporena potraživanja ima rezervisana sredstva od 55,7 miliona KM.

Pristigla nova potraživanja

Prije izvještajnog ročišta juče je održano ispitno ročište na kojem su razmatrane naknadne prijave potraživanja. Od 11. aprila do sada stigle su naknadne prijave potraživanja od Banke Srpske u iznosu od 146.712 KM od čega je priznato 128.585 KM.

Pored više fizičkih lica, potraživanja je prijavio i Zavod za zapošljavanje RS koji potražuje oko 24 hiljade, te opštine Brod i Krupa sa potraživanjima od oko 14 hiljada KM.

Na ispitnom ročištu stečajni upravnik Banke Srpske Goran Radivojac je priznao potraživanja Zavoda, dok je potraživanje opštine Brod od oko 12 hiljada osporeno, a opštine Krupa od oko dvije hiljade priznato.

I Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje imao je potraživanje od oko 12 hiljada KM, od čega mu je priznato oko osam hiljada.

Određena potraživanja priznata su i Agenciji za osiguranje depozita BiH, Agenciji za bankarstvo RS i Zavodu za penzsijsko i invalidsko osiguranje Slovenija.

Radivojac: Banka Srpske ima na raspolaganju 55 miliona KM

Neto aktiva Banke na kraju oktobra iznosila je 97,1 milion KM.

Obaveze Banke iznose 205,8 miliona KM i odnose se na obaveze prema povjeriocima za priznata potraživanja i rezervisanja za osporena potraživanja za koja su u toku sudski sporovi.

Radivojac je za CAPITAL kazao da Banka Srpske na kraju okrobra imala ukupna novčana sredstva od 54,4 miliona KM, a da je danas na računima oko 55,3 miliona KM.

„To je raspoloživo za diobu kada dođe do diobe, a to se za sada ne može desiti dok ne bude presuda po tužbi Ukio banke koja potražuje 38 miliona, nastavak pripremnog ročišta u tom predmetu je zakazan za januar. Stečajni postupak najviše usporavaju sudovi“, rekao je Radivojac.

Dodao je da je Skupština povjerilaca juče usvojila Izvještaj o ekonomsko – finansijskom položaju stečajnog dužnika za period od marta 2018. godine do kraja oktobra ove godine, o toku stečajnog postupka i da je odobrila sve do sada preduzete radnje u toku stečaja.

„Ovlašćen je Odbor povjerilaca da može donositi odluke o prodaji nepokretnosti u segmentima u cilju boljeg unovčenja, da može prodati imovinu trećim licima neposrednom pogodbom, da donosi odluke o nagodbi, modelu naplate, pregovaranju i načinu izmirenja obaveza dužnika banke, da donosi odluke o prodaji potraživanja, o otpisu nenaplativih potraživanja, o otpisima dijela glavnog duga i kamata“, naveo je Radivojac.

Banka Srpske je u stečaju od aprila 2017. godine.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Povjerioci Banke Srpske na „ledu“ zbog tužbe Litvanaca

  1. Gordana

   Treba dobro pratiti sta radi onaj Vukelic Sveto-lik, bice tu posla i za Sipu