Capital.ba

„Banka Srpske“ tužena za 135 miliona KM!

06.09.2017. / 13:13

– Nakon ispitnog ročišta podneseno 14 novih tužbi i 21 prijedlog za nastavak ranije podnesenih
– Najznačaniji sporovi sa javnim preduzećima i institucijama RS 
– Banka od otvaranja stečaja naplatila samo 5,4 miliona KM potraživanja

BANJALUKA – Povjerioci „Banke Srpske“ u stečaju samo u protekla dva mjeseca podnijeli su 35 tužbi protiv ove banke, a ukupna vrijednost sporova iznosi 134,7 miliona KM, saznaje poslovni portal CAPITAL.

U izvještaju stečajne upravnice „Banke Srpske“ Mirjane Golić, koji je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da  su nakon održanih ispitnih ročišta 22. juna i 7. jula povjerioci kojima su potraživanja osporena upućeni na parnicu. Neki od povjerilaca su nastavili ranije započete sudske postupke, dok su neki podnosili nove tužbe.

„Na bazi raspoloživih podataka iz stečajnog spisa podneseno je ukupno 35 tužbi čija je vrijednost 134,68 miliona KM. Od toga je 21 prijedlog za nastavak ranije podnesenih tužbi „teških“ 90,46 miliona KM, dok je 14 novih tužbi čija vrijednost iznosi 44,2 miliona KM“, ističe se u izvještaju koji će se iduće sedmice naći pred povjeriocima.

Stečajna upravnica je istakla da su podnosioci tužbi uglavnom povezana pravna lica, odnosno javna preduzeća i institucije RS, koje je svrstala u peti suspendovani isplatni red, a što znači da će oni biti posljednji u nizu namirenja.

Upravo na to su  ovi povjerioci imali zamjerke i na ispitnim ročištima, a Golićeva je ostala pri stavu da su oni, za razliku od ostalih povjerilaca, imali uticaj na poslovanje banke.

U Nadzornom odboru banke do uvođenja privremene uprave bili su predstavnici državnih institucija i preduzeća, između ostalih, predstavnici Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, „Elektroprivrede RS“, Garantnog foda RS, i oni su tužili banku jer smatraju da nisu povezana lica.

„Ova državna preduzeća su unijela novac u državnu banku, a zbog nelikvidnosti banke izostala su njihova očekivanja. Isplate su suspendovane u skladu sa Zakonom o bankama“, napisala je Golićeva u izvještaju.

Banka je na žiro – računu i u blagajni na kraju avgusta imala 22,5 miliona KM. Za naknade stečajnoj upravnici „Banke Srpske“ Mrijani Golić do sada isplaćeno 16.000 KM.

U izvještaju je navedeno i da je banka od otvaranja stečaja, 4. aprila pa do kraja avgusta uspjela da naplati 5,4 miliona KM potraživanja. Istaknuto je i da je nekoliko lica iskazalo interes za kupovinu imovine banke u Prijedoru, ali za prodaju je potrebna odluka Skupštine povjerilaca.

Stečajna upravnica će Skupštini povjerilaca, između ostalog, predložiti da se klijentima banke koji imaju odobrene kredite ostavi rok od šest mjeseci da izmire dospjele obaveze, a koje uključuju dospjelu glavnicu, nedospjelu glavnicu i dospjelu redovnu kamatu do dana izmirenja obaveza. Za sve one koji to ne prihvate važiće princip izmirenja obaveza u cjelokupnom iznosu, s obzirom na to da danom otvaranja stečaja svi krediti dospijevaju na naplatu.

Ukupna prijavljena potraživanja povjerilaca od „Banke Srpske“ iznose 252 miliona KM, od čega je upravnica priznala 182 miliona, a osporila 70 miliona KM.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: „Banka Srpske“ tužena za 135 miliona KM!

 1. Portal klix.ba

  Da li je tačno da Dragan Serdar i Slavica Injac, bivši zamjenik direktora i bivša direktorica Agencije, za čijeg mandata je uništen bankarski sektor obavljaju funkcije savjetnika kod direktora Agencije Rade Rastoke?

  • Halid

   Ime mi je Halid. Iz Kozarca sam. Imam jedno pitanje za mog zemu, Radu Rastoku. Moj zemo, zemane, kako je moguće da vi u novinama i u vašim izveštajima koji idu u Narodnu skupštinu kažete da je sektor stabilan i siguran a banke odoše u stečaj? To mi zemo moj, zemane, deluje kao da nas obmanjuje i vršite zloupotrebu službenog položaja.

 2. HR

  Kadrovska sluzba agencije je probusena kao sir, sada ce izaci podaci o platama, dnevnicama, seminarima, troskovima IT….

  • Sindikat radnika Agencije

   Mi članovi sindikata Agencije smo dobili informaciju od radnika iz Direkcije Agencije da Dragan Serdar ne izlazi iz kancelarije novog direktora Rade Rastoke. Stvarno je čudno i zabrinjavajuće šta njih dvojica rade sami po čitav dan.

   • Re

    Brisu dokaze, prepravljaju zapisnike, usaglasavaju izjave koje ce dati SIPA. A Serdaru ne gine zatvor pa i da spava u agenciji. Rade ce se kajati zbog svoje price sa Serdarom.