Capital.ba

“Planet soft“: Poreska uprava namješta „Prointeru“ tender od 37 miliona KM

30.08.2022. / 9:00

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske prekinula je postupak nabavke usluga uspostavljanja novog informacionog sistema za fiskalizaciju, vrijednog 37 miliona KM sa PDV-om, nakon žalbe koju je na tendersku dokumentaciju uložio „Planet Soft“ Vedrana Jarića koji tvrdi da se tender namješta kompaniji „Prointer ITSS“.

sistem za fiskalizaciju

Foto: Poreska uprava RS

PURS je krajem jula raspisala tender za nabavku novog informacionog sistema za fiskalizaciju, a predviđeno je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi bi trebalo da se provjeri kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok bi u drugoj kvalifikovani ponuđači dostavljali ponude.

Međutim, tender je već u prvoj fazi prekinut nakon žalbe „Planet softa“ u kojoj se tvrdi da je tenderskom dokumentacijom onemogućeno ponuđačima da učestvuju u ovom postupku čime je Poreska uprava RS onemogućila konkurenciju.

Najviše zamjerki „Planet soft“ ima na uslove koji se odnose na angažovano osoblje kod ponuđača i sertifikate koje moraju posjedovati, kao i na traženi iznos prometa.

Ključna zamjerka odnosi da na uslov da ponuđač ima zaposlenog glavnog arhitektu poslovnog sistema koji treba da posjeduje sertifikat za poslovnu analizu CBAPCertified Business Analysis Professional i važeći sertifikat TOGAF 9 Certifeied (The Open group).

Upravo to je, kako tvrde, glavni dokaz da se tender „štima“ Prointeru.

„Analiza pretrage zvaničnih baza podataka ukazuje da samo jedna osoba sa našeg govornog područja posjeduje kombinaciju navedenih sertifikata i to gospodin Miroslav Aničin. To ukazuje na grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH, na način da ugovorni organ svjesno ograničava aktivnu konkurenciju, tako što favorizuje isključivo jednog ponuđača i to ’Prointer ITSS’, koji sarađuje sa gospodinom Aničinom“, navedeno je u žalbi.

sistem za fiskalizaciju

Navode da je diskriminatoran uslov da jedna osoba posjeduje dva različita sertifikata, naročito ako se uzme u obzir da sertifikat CBAP nije vezan za ovu nabavku.

„Da je ugovorni organ paušalno i bespotrebno propisivao uslove u svrhu organičavanja aktivne konkurencije ukazuje i činjenica da se poziva na bazu podataka „(http://nvd.nist.org/)“, koja je već nekoliko godina nedostupna, što se može provjeriti otvaranjem navedenog linka“, piše u žalbi.

Takođe, zamjerke imaju i na uslov da ponuđači moraju imati zaposleno ili angažovano osoblje koje mora govoriti, čitati i pisati jedan od zvaničnih jezika u BiH.

„Da je tenderska dokumentacija neprecizno definisana, dokazuje i poropisani uslov „govoriti, čitati i pisati jedan od zavničnih jezika u BiH“. Postavlja se pitanje na osnovu čega ugovorni organ može izvršiti ocjenu tako propisanog uslova, odnosno da li angažovano lice poznaje i u kojoj mjeri jedan od službenih jezika. Očigledno je da je Ugovorni organ propisivanjem navedenih uslova, imao namjeru da ograniči aktivnu konkurenciju, na način da pogoduje jednom ponuđaču koji ispunjava sve zahtijevane uslove“, dodaje se u žalbi.

Ograničavanje aktivne konkurencije, tvrde u „Planeft softu“ se najbolje ogleda, ako se  dovedu u vezu uslov za poznavanje nekog od zvaničnih jezika u BiH i dva sertifikata za poziciju glavnog arhitekte poslovnog sistema.

„Kombinacija dva sertifikata da posjeduje jedno lice, sama po sebi predstavlja ograničavanje aktivne konkurencije, ako tome dodamo i uslov da ta osoba isključivo mora poznavati jedan od zvaničnih jezika u BiH, dolazimo samo do jednog čovjeka – Miroslav Aničin“, ističe se u žalbi.

„Planet soft“ je zamjerke imao i na uslov koji se odnosi na ostvareni prihod ponuđača.

Nakon ove žalbe PURS je juče donijela odluku o prekidu postupka do konačnog okončanja postupka po žalbi.

sistem za fiskalizaciju

CAPITAL: Marina Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: “Planet soft“: Poreska uprava namješta „Prointeru“ tender od 37 miliona KM

  1. Banjaluka

   Sta se i radi…

  2. Porodični biznis

   A ti narode kupi šljive…

  3. Marko

   Bez obzira da li se tender namješta ili ne, neprofesionalno je od portala Capital da tendeciozno prenosi navode samo jedne strane. Sigurno će biti i odgovor na navedenu žalbu, pa bi bilo profesionalno nakon toga kontaktirati obe strane i onda objaviti tekst i donositi zaključke. Posebno jer se radi o kompaniji Planet Soft koja je isto toliko sumnjiva kao i Prointer ako ne i gora, a njen vlasnik gore da i ne spominjem… Ali očigledno u ovoj državi platiš malo i možeš da blatiš kako hoćeš i koga hoćeš… Na Capitalu jedan negativni tekst dnevno izadje o Prointeru. Izgleda du su im baš stali na žulj, ili se neko nekome zamjerio:)
   U svakom slučaju, očekivali smo više od portala koji se predstavljaju kao nezavisni…

   • Superhik

    Druže, Prointer dobio oko 800 ugovora s javnim institucijama i kompanijama u zadnjih šest godina, a ti se pitaš zašto o njima pišu?! :))

   • v.d. komentator

    Vi očigledno niste svjesni kako Capital bira teme koje će pokrivati i ton koji će pritom imati. Daću Vam mali nagovještaj — šuškaju i preuzimaju se na bankomatu.

  4. Sertifikat

   Nevedeni gospodin je poznati prevarant koji u većini slučajeva bude uključen u nekoliko projekata u isto vrijeme.
   To radi tako što podaje svoje serNevedeni gospodin je poznati prevarant koji u većini slučajeva bude uključen u nekoliko projekata u isto vrijeme.
   To radi tako što podaje svoje sertifikate kompanijama koje kasnije namještaju tendere prema raspoloživom stanju sertifikata u tom trenutku.

   Njega u konačnici ne zanima da li će se išta napraviti, on je već naplatio svoje sertifikate.tifikate kompanijama koje kasnije namještaju tendere prema raspoloživom stanju sertifikata u tom trenutku.

  5. Mato

   Prointer ovaj projekat radi sa firmom iz Hrvatske. Sve vec dogovoreno. Cifra za koju ce Hrvatska firma da isporucu rjesenje je nevjerovatno niska, tesko da mozete zamisliti tako nisku cifru kraj 37 miliona KM koliko Prointer zeli da uzme.

   • komentator

    pa Mato mogao si nam reći i koja je to hrvatska firma, kao i kolika je ta “nevjerovatno niska” cifra. Vrlo vjerovatno je da nisu čista posla, ali ovakvi neargumentovani komentari im samo daju za pravo da nastave čerupati ovu našu bijedu