Capital.ba

„Pavgord“ tvrdi da s pravom vodi izvršni postupak nad „Aluminom“

22.07.2019. / 15:53

FOČA – Firma „Pavgord“ saopštila je da nijedan sud nije utvrdio da je ništav bilo koji ugovor koji je osnov za njihovo potraživanje od Fabrike glinice (FG) „Birač“, te da s punim pravom vodi izvršni postupak na udjelima FG u „Alumini“ i „Mehanici“.

Iz firme „Pavgord“ navode da je Okružni privredni sud Bijeljina odbacio prijedlog FG „Birač“ u stečaju za određivanje sudske mjere obezbjeđenja kojom bi se zabranilo „Pavgordu“ da preduzimaju radnje izvršenja ili naplate po Ugovoru o zalozi na udjelima društva „Alumina“.

„Odluka koju je donio Okružni privredni sud u Bijeljini je još jedna od odluka u nizu koju su donijeli sudovi u RS, u vezi potraživanja Ukio banke odnosno „Pavgorda“ od društava iz grupacije „Birač“, a koja pokazuje da Fabrika glinice „Birač“ ne može osporavati odluku drugog suda pred ovim sudom“, navedeno je u saopštenju „Pavgorda“.

Dodaju da je FG „Birač“ stranka u izvršnom postupku koji se vodi pred Osnovnim sudom u Zvorniku i da sva svoja prava koristi u tom postupku, kao što je žalba koju su izjavili na rješenje Osnovnog suda u Zvorniku, po kojem trenutno odlučuje Okružni sud u Bijeljini.

„U odnosu na ostale informacije koje kruže portalima, ističemo da je Okružni privredni sud Bijeljina donio presudu 24. aprila 2017. godine kojom je odbio tužbeni zahtjev da se utvrdi da je Ukio banka odnosno „Pavgord“ razlučni povjerilac. Dakle, ni ovaj ni bilo koji drugi sud, ni u ovoj niti bilo kojoj drugoj presudi, nije utvrdio da je bilo koji ugovor koji je osnov za potraživanje Ukio banke, odnosno „Pavgorda“ ništav“, naglašavaju iz „Pavgorda“.

Dodaju da su svi ugovori i dalje na snazi zbog čega „Pavgord“ sa punim pravom vodi izvršni postupak i pred Osnovnim sudom u Zvorniku.

„Osnov za vođenje izvršnog postupka pred Osnovnim sudom u Zvorniku leži u nepobitnim činjenicama da su i FG „Birač“, kao osnivač „Birač Europe“ koji je bio osnivač „Alumine“, dala saglasnost na zalaganje udjela „Alumine“ u korist Ukio banke, kao i sama „Alumina“ potpisom na ugovoru, a da udjeli u društvu „Alumina“ u vrijeme otvaranja stečajnog postupka nad FG „Birač“ nisu bili u njenom vlasništvu nego u vlasništvu „Birač Europe“, što prema svim pozitivnim propisima daje za pravo povjeriocu Ukio banci, odnosno „Pavgordu“ da vodi izvršni postupak na udjelima u „Alumini“ i „Mehanici““, naveli su iz „Pavgorda“.

Ističu da su nebrojeno puta isticali da „Pavgord nema interes da „Alumina“ propadne“ već da je konkretnim djelovanjem pokazao da želi jaku, stabilnu, prosperitetnu i, prije svega, profitabilnu „Aluminu“.

„Samo uz takvu „Aluminu“ mi naša prava i potraživanja možemo realizovati. I danas „Alumina“ posluje bez blokade računa isključivo zbog naše dobre volje iako nam se čini da to neki zloupotrebljavaju radeći na sve moguće načine (pa i protivzakonite) protiv interesa naše kompanije. Ovo sve u cilju da se postigne dogovor koji bi doveo prije svega do okončanja stečajnog postupka nad FG „Birač“ koja upravlja „Aluminom“ na način da za svoje postupke ne odgovara nikome, da nenamjenski troši novčana sredstva „Alumine“, daje pozajmice bez kamata, nabavlja, investira, ugovora i zalaže imovinu bez ikakve kontrole, a pogotovo sve to radi zaboravljajući da je jedini vlasnik „Alumine“ u stečaju i da osnovni zadatak Uprave „Alumine“ je, uz održavanje procesa proizvodnje, da obezbijedi da se što više novca prebaci u stečajnu masu Fabrike glinice „Birač“, kako bi se njegovi povjerioci namirili u što većem procentu“, naveli su iz „Pavgorda“.

Iz fočanske kompanije ističu da šest godina nakon otvaranja stečajnog postupka jedinu „jako veliku korist od poslovanja „Alumine“ ima isključivo njena uprava i saradnici na koje nemilice i bez ikakve kontrole troše sredstva“.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da je Okružni privredni sud Bijeljina, odlučujući o prijednogu FG „Birač“ za određivanje privremene sudske mjere obezbjeđenja, donio Rješenje kojim odbacuje kao nedopušten taj prijedlog FG „Birač“. Iz sudskog Rješenja proizilazi da „Pavgord“ može da preduzima radnje izvršenja ili naplate potraživanja koje je kupio od Ukio banke i „Birač Europe“.

Menadžment “Alumine” reagovao je danas ističući da je pitanje litvanskih potraživanja pravno završeno.

 CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!