Capital.ba

„Alumina“ priznaje sudske odluke samo kada su u njenu korist

22.07.2019. / 12:50

– Odgovor CAPITAL-a na pokušaj svaljivanje krivice na medije što su objavili presudu koja se ne sviđa upravi „Alumine“

BANJALUKA – Pitanje litvanskih potraživanja je pravno završeno, saopštio je menadžment „Alumine“.

Iz „Alumine“, reagujući na tekst portala CAPITAL „Zeleno svjetlo za izvršenje nad Aluminom“, ističu da su najviše pravosudne instance Republike Srpske koje se bave privrednim pravom dale svoj sud u ovom pogledu.

„Okružni privredni sud u Bijeljini je još u aprilu 2017. godine utvrdio da ova potraživanja ne postoje, a što je 2018. godine potvrdio i Vrhovni sud RS odbijajući reviziju Ukio banke. Za menadžment Alumine, pitanje litvanskih potraživanja je pravno završeno. Ovo je najviši interes i pobjeda Republike Srpske“, saopštili su iz „Alumine“.

Dodali su da „svi drugi postupci koji se vode od strane interesne grupe koja zastupa litvansko potraživanje samo derogiraju ranije presude najviših pravosudnih instanci i uvode potpun nered i haotično stanje u pravosuđu, gdje vladavina prava, a i intervencija tužilačkih gonjenja odgovornih potpuno izostaje?!“.

„Shodno tome, navedeni medijski tekstovi ne oslikavaju pravno stanje stvari i kreirani su samo sa namjerom destabilizacije fabrike i istočnog dijela Republike Srpske, a i stvaranja privida legitimiteta kontroverznih litvanskih potraživanja“, naveli su u zvorničkoj kompaniji.

Apelovali su na korektnost u medijskom izvještavanju, zatražili da mediji uzmu u obzir značaj „Alumine“ za njene radnike i Republiku Srpsku, ističući da „fabrika oštećena ranijim litvanskim nedjelima, nesavjesnim procesima koji i dalje traju, može trajno biti usporena u svom razvoju, što svakako nije u interesu građana Republike Srpske“.

Oštro su demantovali tekst CAPITAL-a ističući da će njime implicira postojanje legaliteta u pogledu kontroverznih potraživanja i postupka koje vodi litvanska Ukio banka i fočanski „Pavgord“ protiv „Alumine“ i „Birača“.

Odgovor CAPITAL-a

CAPITAL objavljenim tekstom ne implicira ništa već prenosi odluku Okružnog privrednog suda Bijeljina od 18. jula ove godine. Taj sud je, odlučujući o prijedlogu FG „Birač“ za određivanje privremene sudske mjere obezbjeđenja donio Rješenje kojim odbacuje kao nedopušten taj prijedlog FG „Birač“.

To što se o istom potraživanju vodi više sudskih postupaka, što menadžment kompanije „Alumina“ i priznaje, nije problem CAPITAL-a koji o svakoj sudskoj odluci i rješenju izvjesti javnost.

Podsjećamo, menadžment “Alumine” je 22. aprila ove godine saopštio da je zvornički Osnovni sud donio rješenje kojim se FG “Birač” obavezuje da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem privrednog društva “Alumina”. Saopštenje je CAPITAL objavio u tekstu “FG “Birač” mora da isplati “Pavgordu” 122 miliona KM”.

Tada je “Alumina” dala legalitet odluci suda u ovom slučaju.

Takvo rješenje je doneseno i u martu prošle godine, koje je posljednjom odlukom koju je CAPITAL objavio u subotu samo potvrđeno.

Nadamo se da svaljivanje krivice na medije za ishod sudske odluke kakva god ona bila, optuživanje novinara koji su je objavili da nešto impliciraju i pokušaj demanta informacije koja je očito potpuno tačna, ali im se ne sviđa, nisu jedini mehanizam odbrane interesa „Alumine“ koji je preostao menadžmentu.

Demanti se upućuje medijima kad informacija nije tačna, a žalba sudu kad se ne slažete sa presudom, odlukom, rješenjem. To bi trebale znati i kolege u medijima, posebno javnim servisima, koji, čast izuzecima, redovno prenose ovakve pokušaje demantija informacija sa CAPITAL-a, a koje prethodno nisu ni objavili.

CAPITAL

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: „Alumina“ priznaje sudske odluke samo kada su u njenu korist

 1. pop

  ovaj portal danas i nekada nije ni sličan, krajnje ste tendenciozni i uzimate sebi za pravo da kreirate sliku o nečemu čini se po narudžbi. U odgovoru opet pišete neistinu:
  Tada je “Alumina” dala legalitet litvanskim potraživanjima, za šta sada optužuje CAPITAL.
  Kada je Alumina dala legalitet nečemu o čemu postoji sudska presuda, tri sudske instance su rekle da nema duga prema Litvaniji, a vi tvrdite kako je Alumina dala legalitet litvanskog potraživanju.
  Potupuno pogrešno pišete o Odluci suda, morali bi znati da među čitalačkom publikom imate i ljudi koji se razumiju u nešto.

 2. Boom boom

  moj pope,cujes li eksploziju? Puca ljudima sta ti pises

 3. Pavgord doo u ekspanziji Foča

  Odluka koju je donio Okružni privredni sud u Bijeljini je još jedna od odluka u nizu koju su donijeli sudovi u RS, u vezi potraživanja Ukio banke odnosno Pavgorda od društava iz grupacije Birač, a koja pokazuje da Fabrika glinice Birač, ne može osporavati odluku drugog suda pred ovim sudom. Fabrika glinice Birač je stranka u izvršnom postupku koji se vodi pred Osnovnim sudom u Zvorniku i sva svoja prava koristi u tom postupku, kao što je žalba koju su izjavili na rješenje Osnovnog suda u Zvorniku, po kojem trenutno odlučuje Okružni sud u Bijeljini.

  U odnosu na ostale informacije koje kruže portalima, ističemo da je Okružni privredni sud Bijeljina u predmetu 59 0 Ps 02647713 Ps donio presudu dana 24.04.2017. godine kojim je odbio tužbeni zahtjev da se utvrdi da je Ukio banka odnosno Pavgord razlučni povjerilac. Dakle, ni ovaj ni bilo koji drugi sud ni u ovoj niti bilo kojoj drugoj presudi nije utvrdio da je bilo koji ugovor koji je osnov za potraživanje Ukio banke, odnosno Pavgorda ništav.

  Svi ugovori su i dalje na snazi, iz kojeg razloga, Pavgord sa punim pravom vodi izvršni postupak i pred Osnovnim sudom u Zvorniku. Osnov za vođenje izvršnog postupka pred Osnovnim sudom u Zvorniku leži u nepobitnim činjenicama da su i Fabrika glinice Birač, kao osnivač Birač Europe koji je bio osnivač Alumina dala saglasnost na zalaganje udjela Alumine u korist Ukio banke, kao i sama Alumina potpisom na ugovoru, a da udjeli u društvu Alumina u vrijeme otvaranja stečajnog postupka nad Fabrikom glinice Birač nisu bili u njenom vlasništvu nego u vlasništvu društva Birač Europe, što prema svim pozitivnim propisima daje za pravo povjeriocu Ukio banci, odnosno Pavgordu da vodi izvršni postupak na udjelima u društvima Alumina i Mehanika.

  Nadalje, kako smo nebrojeno puta do sada isticali Pavgord nema interes da Alumina propadne, naprotiv Pavgord je u više navrata, svojim konkretnim djelovanjem, pokazao da želi jaku, stabilnu, prosperitetnu i, prije svega, profitabilnu Aluminu, jer samo uz takvu Aluminu mi naša prava i potraživanja možemo realizovati.

  I danas Alumina posluje bez blokade računa isključivo zbog naše dobre volje iako nam se čini da to neki zloupotrebljavaju radeći na sve moguće načine (pa i protivzakonite) protiv interesa naše kompanije.

  Ovo sve u cilju da se postigne dogovor koji bi doveo pre svega do okončanja stečajnog postupka nad Fabrikom glinice Birač koja upravlja Aluminom na način da za svoje postupke ne odgovara
  nikome, da nenamjenski troši novčana sredstva Alumine, daje pozajmice bez kamata, nabavlja, investira, ugovora i zalaže imovinu bez ikakve kontrole, a pogotovo sve to radi zaboravljajući da je jedini vlasnik Alumine u stečaju i da osnovni zadatak uprave Alumine je, uz održavanje procesa proizvodnje, da obezbijedi da se što više novca prebaci u stečajnu masu Fabrike glinice Birač, kako bi se njegovi povjerioci namirili u što većem procentu.

  Ovako šest godina nakon otvaranja stečajnog postupka jedinu, ali zato ako veliku korist, od poslovanja Alumine ima isključivo njena uprava i saradnici na koje nemilice i bez kontrole troše sredstva – saopšteno je iz Pavgorda.

  Menadžment kompanije “Alumina” iz Zvornika jutros je saopštio da je pitanje litvanskih potraživanja pravno završeno i da svi drugi postupci koji se vode od interesne grupe koja zastupa litvansko potraživanje samo derogiraju ranije presude najviših pravosudnih instanci i uvode potpun nered i haotično stanje u pravosuđu.

 4. mihail

  Licno smatram da je sve opsta lakrdija prouzrokovana nezanjem i pohlepom kadra iz Alumine s jedne strane i ogromnim prokletstvom i pohlepom debelog krmka s druge strane a najgore korumpiranoscu institucija s trece strane koje su kljucni faktor Oni da rade ove dve strane bi bile u zatvoru Birac je u stecaju Sve poslove vodi stecajni upravnik i sudija Oni su ti koji su trebali priznati ili ne potrazivanja Ukio banke , a ne nikakvog pavgorda Sta je radio pavgord sa Ukio bankom je njihov problem Stvar je ima li banka papire za pare ili ne a to su morali prijaviti kada se otvorio stecajni postupak Gde to ima za 15 miliona kupis 122 a morali su i tada prvo ponuditi biracu kao lravo prece kupovine , pa ko je budala prodati to Debelog je pohlepa stajala 15 miliona sada ima wc papir a koliko sere mali je papir Debela smradina pokrala je Zvornik samo na Tilic Adi 5 miliona S duge strane Matic Ficfiric i Celica pljackaju nemilice svoj narod ,jebo litvance njih razumemOni su ulozili pare da pokrenu fabriku koju je matic isti i ivanovic sahranili Matic je desetine hiljada gradjana ostavio gladne na birou da bi on slagao pare u nekoj banci Strasno Koji je to profil psihopate narocito institucija koje tolerisu takvu tragediju a naplacuju 10 km za pojas u autu Kako je moguce da za 6 godina sa ovakvom velikom proizvodnjom velikom cenom a tako malim troskovima ne isplate nista iz stecajne mase Kako je miguce da ne utvrde stvarnu vrednost firme i da ta stecajna masa opet bude 10% vrednosti a 90 % drzave Kako je moguce da sebi uzmu 30000 (km)platu a radnik na strugu 600 maraka Gde su institucije Zar je moguce da radi samo saobracajna policija i uteruje debelom krmku pare u budzet Ne mogu da shvatim da su 2 miliona platili advokata milosevica (covek kupio porsea i secja se ispred nosa radnika) a 20 pravnika zaposlili Pa jel oni kupuju presude ili dobijaju cinjenicama Ove tekstove prate smradovi iz SIPE I DB a Citajte govna za ovaj haos VI STE ODGOVORNI Vi odlicno znate koliko je Matic na crno podelio stimulacija i prikrio poreza koliko dele u kovertama svake sedmice u sopotniku Vi odlicno znate koliko je ko kupio stanova i kola od tih para Vi cutanjem pljackate naciju a zauzimate radno mesto da to drugi rade

 5. Finansije

  Samo matic mila udaljiti. To prvo. On je kolovodja negativnih desavanja u alumini.

 6. razuman

  Ja kao običan građanin smatarm da država treba da bude vlasnik a da vladajuća garnitura može da postavlja članove Upravnog odbora i to je u interesu države i naroda i onih koji očekuju da rade u Glinici, sve drugo je trpanje para u džep nekim pojedincima(nebitno ko je u pitanju, Rajko, Zoran, Dodolend ili Vučkolend ili neko peti)jer taj neko kad jednom kupi firmu on će je gledati da proda za pet puta više para i njega sudbina preduzeća ne zanima.Zašto stavljate u neizvestan položaj sudbinu 1500 i ili više radnih mjesta i time pomažete odlazak građana s ovih prsotora.Razumijem da treba uvažiti interes m oćnika i dati neki procenat ili članove upravnog odbor ali ve preko toga je otimanje od buducnosti gradjana koji hoce da žive i rade u RS tj Podrinju.