Capital.ba

Litvanci preuzimaju upravljanje „Aluminom“ i „Mehanikom“ Zvornik!!!

24.03.2014. / 15:31

–         „UKIO BANKA“ PREUZELA „BIRAČ EVROPA“ I POSTAVILA SVOJ UPRAVNI ODBOR

–         NOVA UPRAVA „BIRAČ EVROPE“ TRAŽI OD SUDA DA JOJ SE VRATI „ALUMINA“ I „MEHANIKA“

–         DOBIJANJEM SPORA LITVANCI POSTAVLJAJU SVOJU UPRAVU U „ALUMINI“ I „MEHANICI“ I PRIHVATAJU TUŽBU UKIO BANKE ZA 154 MILIONA KM!?

BANJALUKA, Država Litvanija zastupana preko „Ukio banke“ Kaunas u stečaju preuzela je upravljanje nad „Birač Evropa“ u Viljnusu, ćerkom firmom Fabrike glinice Birač Zvornik i pokrenula sudski postupak za povratom „Alumine“ i „Mehanike“ Zvornik, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.Prijedlog za ponavljanje postupka 1.str

Litvanci u Prijedlogu za ponavljanje postupka podnesenom Višem privrednom sudu Banjaluka, koji je u posjedu CAPITAL-a, traže da se „Alumina“ i „Mehanika“ Zvornik vrate nazad „Birač Evropi“ u Viljnusu.

„Ukio banke“ je 6. januara ove godine preuzela upravljanje nad „Birač Evropa“ i imenovala novi Upravni odbor, tako što je iskoristila založena prava upravljanja nad ovom firmom.

Ukoliko se „Mehanika“ i „Alumina“ vrate „Birač Evropa“ u Litvaniji, Republika Srpska, odnosno „Birač Zvornik“ će ostati bez ikakve mogućnosti uticaja i upravljanja nad ova dva preduzeća koja u praksi posjeduju svu imovinu i proizvodni proces Fabrike „Birča“ Zvornik. Na čelo „Alumine“ i „Mehanike“ bi došli Litvanci a to znači i odustajanje od tužbe na zahtjev Ukio banke koja od ove dvije firme potražuje 154 miliona KM.

ARGUMENTI LITVANACA

„Alumina“ i „Mehanika“ su kao ćerke firme odlukom tadašnje uprave „Birča“ Zvornik 26. aprila 2012. godine prenesene i upisane na novoosnovanu firmu „Birač Evropa“ u Litvaniji. Njihova imovina bila je zalog za kredit od 154 miliona KM koje sada u odvojenom sudskom postupku od njih potražuje litvanska „Ukio banka“.

Kada je Vlada Republike Srpske otvorila stečajni postupak u Fabrici glinice „Birač“, stečajni upravnik je pokrenuo postupak promjene osnivača, kako bi „Aluminu“ i „Mehaniku“ vratio direktno pod okrilje „Birač“ Zvornik. To je i uspio 12. jula prošle godine Rješenjem Okružnog privrednog suda Bijeljina i kao osnivač „Mehanike“ i „Alumine“ je upisan „Birač“ Zvornik. Osnov je pronađen u rješenju Republičkog deviznog inspektorata da po Zakonu o deviznom poslovanju posao prenosa kapitala („Alumine“ i „Mehanike“) u inostranstvu nije registrovan u skladu sa propisima koji regulištu spoljnotrgovinskog poslovanje.

Litvanci smatraju da je ovaj argumet za promjenu osnivača „ne samo nezakonit već i besmislen“, navodeći da je istim zakonom „neprijavljivanje“ prenosa kapitala u inostranstvu, što je ovde slučaj, predviđena samo novčana kazna za pravno i ovlašćeno lice, ali nikako poništavanje pravnog posla prenosa kapitala.

Na osnovu svega navedenog vidljivo je da u postupku čije se ponavljanje traži, spregom svih učesnika u postupku, uključujući i postupajućeg sudiju, na najgrublji način izvršeno otimanje imovine predlagača, a sam postupak brisanja upisa predlagača je nezabilježen u savremenoj evropskoj kompanijskoj praksi..

Nova uprava „Birač Evropa“ koji je postavila Ukio banka u Prijedlogu za ponavljanje postupka prvo navodi da je zahtjev za brisanje upisa „Birač Evrope“ kao osnivača “Mehanika” i „Alumine“ bio neblagovremen, jer po Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj zahtjev za brisanje upisa se mogao podnijeti u roku od 15 dana od dana saznanja za upis, a najkasnije u roku od 90 dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku“. Što očito nije učinjeno jer je Rješenje o upisu „Birač Evropa“ kao osnivača “Mehanika” Zvornik doneseno dana 26. aprila 2012. godine, a Fabrika glinice “Birač” u stečaju Zvornik je zahtjev za brisanje upisa podnijela tek 02. jula prošle godine.Prijedlog za ponavljanje postupka 2 str

 „Jedina svrha Rješenja o promjeni osnivača je, uostalom kao i ponašanja stečajnog upravnika i Odbora povjerilaca Fabrike glinice “Birač” u stečaju, je bila da se namjerno oštete povjerioci predlagača, prije svega AB “Ukio Bankas” Kaunas, Litvanija, kojima je „Birač Evropa“ kao sredstvo obezbjeđenja za plasirane kredite, založio svoj osnivački udio u “Mehanika” d.o.o. Zvornik…. Umjesto sankcije, rješenjem o brisanju „Birač Evropa“ kao osnivača “Mehanika” d.o.o. Zvornik, Fabrika glinice “Birač” je faktički nagrađena jer joj je vraćena imovina koju je ranije već otuđila i za koju je „Birač Evropi“, kao njegov osnivač, dala saglasnost da je založi trećim licima“, navodi se u Prijedlogu za ponavljanje postupka.

Fabrika Birač u stečaju je, tvrdi litvanska uprava Birač Evropa, mogla zatražiti brisanje upisa „Birač Evrope“ kao osnivača „Mehanike“ i „Alumine“ samo u slučaju da se utvrdi ništavost Ugovora na osnovu kojeg je upis izvršen, i to da je pokrenula tužbe za utvrđenje ništavosti Ugovora o prenosu osnivačkog udjela, što nije učinila.

Litvanci smatraju da i Stevo Savić predsjednik tadašnjeg Upravnog odbora „Birač Evropa“ koji je na sudu 12. jula 2013. godine pristao na brisanje „Birač Evrope“ kao osnivača „Mehanike“ i „Alumine“ nije za svoj postupak imao odluku Upravnog odbora „Birač Evropa“, niti je Upravni odbor „Birač Evrope“ imao pisani pristanak osnivača društva „Birač“ Zvornika, a što je morao dobiti jer se radi o imovine ogromne vrijednosti.

„Na osnovu svega navedenog vidljivo je da u postupku čije se ponavljanje traži, spregom svih učesnika u postupku, uključujući i postupajućeg sudiju, na najgrublji način izvršeno otimanje imovine predlagača, a sam postupak brisanja upisa predlagača je nezabilježen u savremenoj evropskoj kompanijskoj praksi. Stoga predlagač smatra da Viši privredni sud treba da ispravi ovakvo očigledno nezakonito postupanje Okružnog privrednog suda Bijeljina i dopusti ponavljanje postupka“, navodi se u Prijedlogu za ponavljanje postupka.

Stečajni upravnik Fabrike glinice “Birač” Lazar Đurđević danas nije imao vremena za izjavu, objašnjavajući da je na sastanku.

 

CAPITAL: Siniša Vukelić

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Litvanci preuzimaju upravljanje „Aluminom“ i „Mehanikom“ Zvornik!!!

  1. Invalid

    Ovo je sramno…a verovatno sve ugovoreno “pravnim” timom..koji brani drzavne interese…bruka za Vladu RS, rukovodstvo Alumine..sve..kakao vas vozaju..a narod ce da trpi..