Capital.ba

Kupovina jedne akcije gura „Elektroprivredu RS“ u trošak od 380 miliona KM

29.01.2019. / 14:05

BANJALUKA – Kupovinom prve iduće akcije u Zavisnim praduzećima „Elektroprivrede RS“ (ERS), Matično preduzeće moraće da objavi ponudu za potpuno preuzimanje i da kupi akcije svih onih koji žele da izađu iz tih preduzeća, čime se ERS izlaže troškovima od 380 miliona KM.

Elektroprivreda RS

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je Kolegij direktora Mješovitog holdinga ERS-a nedavno donio zaključak da se ide u „otkup dionica malih akcionara (posebno nesaglasnih), kako bi se otkupilo do 10 odsto dionica, zarad povećanja kapitala i lakšeg vršenja reorganizacije“.

Matično preduzeće ERS ima po 65 odsto akcija u svim zavisnim preduzećima, dok PREF ima oko 10 odsto, a Fond za restituciju oko pet odsto, što čini oko 80 odsto državnog kapitala. Ostatak posjeduju drugi akcionari.

„Elektroprivreda RS“ prilikom otkupa akcija ima opciju da Matično preduzeće kupi akcije u Zavisnim preduzećima, ili da Zavisna preduzeća stiču sopstvene akcije.

U slučaju opcije da Matično preduzeće kupuje akcije u Zavisnim preduzećima, kupovinom prve iduće akcije moralo bi da objavi ponudu za potpuno preuzimanje i da kupi akcije svih onih koji žele da izađu iz tih preduzeća. To su za CAPITAL potvrdili i u Komisiji za hartije od vrijednosti RS.

„Zakon o preuzimanju akcionarskih društava propisao je da lice koje neposredno ili posredno putem zajedničkog djelovanja stekne akcije emitenta kojima, zajedno sa akcjama koje već ima, prelazi procenat od 30 odsto od ukupnog broja glasova koje daju akcije emitenta s pravom glasa, izuzimajući akcije akcije emitovane s pravom glasa koje su u posjedu emitenta (sopstvene akcije), obavezno je da u sticanju odmah obavijesti emitenta, Komisiju, berzu i javnost, te objavi ponudu za preuzimanje, pod uslovima i na način određen ovim zakonom“, naveli su u Komisiji.

U slučaji da Zavisna preduzeća kupuju sopstvene akcije, ne postoji obaveza objave za preuzimanje.

„Uzimajući u obzir da su Zavisna preduzeća ERS-a organizovana u formi otvorenih akcionarskih društava bitno je istaći da, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, otvoreno akcionarsko društvo ne može sticati sopstvene akcije sporazumom sa akcionarom već samo putem ponude svim akcionarima pro-rata, u skladu sa ovim zakonom“, pojasnili su u Komisiji za hartije od vrijednosti.

Odluku o sticanju sopstvenih akcija donosi skupština akcionara.

Knjigovodstvena vrijednost akcija ERS-a prelazi 3,5 milijarde KM, dok im je, prema podacima sa Banjalučke berze, tržišna vrijednost oko 320 miliona KM.

Najvrijednije na tržištu su akcije u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ i „Hidroelektranama na Drini“, a koje prelaze vrijednost od 100 miliona KM.

Tržišna vrijednost 10 odsto akcija ERS-a, koliko Uprava te kompanije planira da otkupi, trenutno je oko 32 milion KM, dok im knjigovodstvena vrijednost iznosi blizu 354 miliona KM.

Stručnjaci za tržište kapitala kažu za CAPITAL da je realno da se 10 odsto akcija otkupi po tržišnoj vrijednosti, dok bi za ostatak od 10 odsto vjerovatno morala da se plati knjigovodstvena cijena.

Time bi troškovi kojima bi se “Elektroprivreda RS” izložila iznosili oko 386 miliona KM.

Međutim, neizvjesno je koliko bi cijena akcija ERS-a mogla da raste jer su vidljive promjene na Banjalučkoj berzi.

O planu otkupa akcija CAPITAL je u petak uputio pitanja Upravi ERS-a, ali odgovora još nema. Resorni ministar Petar Đokić rekao je da će novac za kupovinu akcija od manjinskih akcionara biti obezbijeđen iz sredstava ERS-a ili kreditnim zaduženjem.

Prihodi od prodaje koje je “Elektroprivreda RS” ostvarila u 2017. godini prelaze 728 miliona KM, dok im je neraspoređena dobit za istu godinu iznosila oko 360 miliona.

Prema našim saznanjima u ERS-u je opsežan proces pripreme i ispitivanja svih mogućih opcija u vezi sa kupovinom akcija.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Kupovina jedne akcije gura „Elektroprivredu RS“ u trošak od 380 miliona KM

  1. Betoven

    Zadnja rečenica teksta sve kazuje. Prvo su donijeli odluku koja je izašla u javnost, a sada proučavaju mogućnosti. To pokazuje ozbiljnost te družine tamo. Nerasporedjena dobit koju spominjete je samo fikcija. Tih para nema i to je zbir računovodstvenih dobiti iz prethodnih godina , koje je svaki revizorski izvještaj negirao.