Capital.ba

Koji su kursevi u Srbiji najtraženiji?

08.10.2012. / 20:51

BEOGRAD, U prvoj polovini 2012. godine preko 200.000 stanovnika Srbije interesovalo se za upis nekog stručnog kursa ili kursa jezika.

Septembar je mjesec kada većina škola vrši upis, a interesovanje za učenje putem kurseva vlada u populaciji od 25 do 55 godina.

U Srbiji najveće interesovanje vlada za kursevima engleskog jezika koji su zanimali 20 odsto posjetilaca, svakog trećeg posjetioca sajta interesovao je kurs za knjigovođe, a onda slijede kursevi za kuvare, a među najtraženijima su i kursevi za računovođe, frizere i ruski jezik.

Poslodavci rijetko finansiraju obuke zaposlenih

I pored očiglednog interesovanja, činjenica je da je cijena kurseva presudan faktor prilikom upisa na neki kurs. Većina – oko 70 odsto posjetilaca, kurs ili obuku finansira iz sopstvenog džepa, dok poslodavci to čine u svega 10 odsto slučajeva.

S druge strane, u Bugarskoj 38 odsto poslodavaca je svojim zaposlenima plaćalo obuke, 50 odsto poslodavaca je činilo isto u Velikoj Britaniji, dok u Hrvatskoj obuke zaposlenima plaća 22 odsto poslodavaca.

Šef sajta kursevi.com, Tomislav Ćetković, ovako komentariše ovaj podatak: „Među poslodavcima u Srbiji nije razvijena svjest da su zaposleni najvažniji resurs svake firme, i da su u strahu da će ulaganjem u obuku zaposlenih biti na gubitku ako ih oni napuste. Sa druge strane, za firmu je mnogo skuplje ne ulagati u obuku zaposlenih i čuvati needukovan kadar“.

Polovina Evropljana do posla dolazi  uz pomoć neformalnog obrazovanja Evropljani su, s druge strane, odavno shvatili važnost neformalnog obrazovanja.

Poslovi budućnosti zahtjevaju da se njima bavi edukovan kadar, te se konceptu cjeloživotnog učenja u Evropskoj uniji daje velika pažnja, prenose agencije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti