Capital.ba

ERS izradu dva projekta plaća 1,4 miliona KM

08.04.2019. / 14:23

TREBINJE – „Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) namjerava da za dva projekta kako modernizovati termoelektrane (TE) Gacko i Ugljevik i konsultantske usluge plati više od 1,4 miliona maraka.

rite gacko

ERS je tendere za nabavku usluga tehničkog rješenja modernizacije TE Gacko i Ugljevik, finansijske evoluacije i konsultantske usluge raspisala u petak, a rok za predaju ponuda je 26. april.

Procijenjena vrijednost javne nabavke, bez uključenog PDV-a, za svaku od TE, iznosi 600.000 KM. S porezom bi ERS sve trebalo da plati 1.404.000 KM.

Predmetna dokumentacija treba da se sastoji od tehničkih rješenja radova na kotlovskom postrojenju, radova na turbopostrojenju i finansijske evoluacije sa određivanjem potrebnih ulaganja u modernizaciju i proračunom ekonomskih parametara opravdanosti investiranja.

Cilj izrade dokumentacije isti je za obje termoelektrane.

Projektom nisu obuhvaćene mjere za zaštitu životne sredine (smanjenje emisije NOx, SO2 i praškastih materija) radi usklađivanja sa propisima EU.

Što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, ponuđači za oba tendera treba da imaju iskustvo u realizaciji najmanje tri projekta koji se odnose na analizu rada / proračune parnih turbopostrojenja u posljednje tri godine i najmanje tri projekta koji se odnose na proračune parnih kotlova u posljednje tri godine.

Ponuđač treba da ima na raspolaganju akreditovanu laboratoriju za ispitivanje sa važećim sertifikatom o akreditaciji čiji obim obuhvata termotehnička prijemna i pogonska ispitivanja parnih turbina i parnih turbopostrojenja prema određenom standardu.

TE Gacko je druga na zapadnom Balkanu po zagađenju vazduha sitnim česticama čije je udisanje štetno za pluća i srce, tvrdi više evropskih organizacija za zaštitu životne sredine, objavio je ranije portal CAPITAL.

TE „Gacko“ druga u regiji po zagađenju vazduha sitnim česticama

TE Ugljevik emituje velike količine sumpor dioksida (SO2) zbog čega jedina u BiH gradi 80 miliona evra vrijedno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

TE „Ugljevik“ zagađuje više nego sve njemačke termoelektrane zajedno

TE “Ugljevik”: Do kraja godine bićemo najčistija termoelektrana u regionu

Sporazum o modernizaciji termoelektrana Gacko i Ugljevik vrijedan 200 miliona evra trebalo je da bude potpisan još krajem maja prošle godine u Rusiji, te da ruska kompanija ZIO modernizuje termoelektrane u RS. Srpska je trebalo da pripremi dokumentaciju, a da otplata bude obezbijeđena kroz isporuku struje koja će biti dobijena modernizacijom. To se međutim nije desilo, a priprema dokumentacije tek počinje.

Rusija u termoelektrane “Gacko” i “Ugljevik” planira da uloži 200 miliona evra

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: ERS izradu dva projekta plaća 1,4 miliona KM

  1. Obrađeno gvožđe

   Recept vam je poznat…glavne uloge tumače: (svaka sličnost sa stvarnim osobama je namjerna): Luka Petrovič (Šojić), Milokrad D. (Džordž), A. Vućič (g. Drpković)…Džordž se o raća Šojiću: “Rekli smo, dovedeš preduzeće u tešku finansijsku situaciju, ne plaćaš službenicima plate, zadužiš se u 3pm, a onda nastupamo gospodin Trpković i ja, obavimo poslove oko kupoprodaje neke robe, a onda se pojavimo kao holding kompanija koja hoće da kupi tvoje preduzeće”..

   Sporedne uloge: Vukanovìć Nebojša (Dimitrije Pantić)