Capital.ba

TE “Ugljevik”: Do kraja godine bićemo najčistija termoelektrana u regionu

20.02.2019. / 14:23

UGLJEVIK – Zbog rješavanja problema zagađivanja okoline u termoelektrani (TE) „Ugljevik“ u toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova (ODG), vrijednosti oko 80 miliona evra, poručili su iz te elektrane.

Postrojenje za ODG u izgradnji

Reagujući na analizu više evropskih organizacija za zaštitu životne sredine, u kojoj se navodi da TE „Ugljevik“ emituje više sumpor dioksida (SO2) nego sve njemačke elektrane na ugalj zajedno, a koju je CAPITAL objavio, u toj TE ističu da rade na rješavanju navedenih ekoloških problema.

Podsjećamo, juče su organizacije Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), Sandbag, Evropska mreža za klimatsku akciju (CAN Europe), Mreža za nadzor javnih finansijskih institucija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE Bankwatch) i Evropa bez uglja (Europe Beyond Coal) u Briselu predstavile analizu o radu 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapadnog Balkana.

„U TE „Ugljevik“ su od početka rada ovog termoenergetskog bloka svjesni problema emisije sumpor dioksida i prve studije i projekti za njegovo rješavanje su rađeni još prije rata na prostoru BiH. U realizaciju se ušlo prije nekoliko godina, a za to je dobijen kredit japanske državne agencije. Izgradnja ovog postrojenja košta oko 80 miliona evra“, navode u TE „Ugljevik“.

Dodaju da je Ugovor o izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za TE „Ugljevik“ potpisan sa konzorcijumom „Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd“ Japan i „Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe GmbH“ Njemačka i „Rudis“ 11. jula 2016. godine.

Nakon toga usvojeni su idejni i glavni projekat, ishodovana građevinska dozvola, te, tvrde, obezbijeđena velika licenca za nadzor od Vlade RS i od 7. aprila 2017. teku radovi na fazi izgradnje ODG postrojenja.

„Nakon toga ostvaren je visok procenat realizacije izgradnje, gotovo identičan ugovorom definisanom procentu napretka projekta. Na dan 31. januar 2019. godine procenat završenosti projekta je 86 odsto“, ističu u TE „Ugljevik“.

Dodaju da je 2019. godina završetka projekta, što podrazumjeva završetak radova na objektima, puštanje u probni rad, ispitivanje funkcionalnih garancija i na kraju tehnički prijem ODG postrojenja 19. decembra 2019. godine, prema Ugovoru o izgradnji.

„Takođe, prije dvije godine je završena rekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja TE „Ugljevik“, koje je inače preduslov za normalan rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, i koje je emisiju čvrstih čestica iz termoelektrane smanjilo na 25 do 35 miligrama po normalnom metru kubnom“, naglasili su u TE „Ugljevik“ i pojasnili da je to daleko ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti od 50 miligrama po normalnom metru kubnom.

„Dakle kada do kraja godine bude pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrana „Ugljevik“ će, što se tiče emisije sumpor dioksida i čvrstih čestica, biti najčistija termoelektrana ne samo u BiH, nego i u regionu“, rekli su u TE „Ugljevik“.

Na kraju su istakli činjenicu da je pozitivna ocjena Energetske zajednice jugoistočne Evrope data za ispunjenje obaveza BiH iz Ugovora o energetskoj zajednici, u potpunosti zasnovana na aktivnostima koje preduzima RiTE „Uglјevik“.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: TE “Ugljevik”: Do kraja godine bićemo najčistija termoelektrana u regionu

  1. Dejan

   Nikad ne trebamo prodati te dragocjene firme, čak ni Aluminu i slične, mislite na širi interes a ne samo nekolicinu previše sebičnih.

  2. Pero

   Nisam saglasan. Bolje ih je prodati. Većina termoelektrana u Evropi će da postane nerentabilna do 2025. godine. Bolje da se privatni vlasnik nosi sa nadolazećim “coal phase-out” izazovima: jeftina struja iz obnovljivih izvora, ukidanje subvencija za ugalj, rigorozni ekološki standardi, itd. Novcem od prodaje mogu da se finansiraju projekti obnovljivih izvora.

  3. Akcionar

   Neko jednom reče da je ugalj bosanska nafta. I toga se ne treba olako odreći. Podržavam ulaganje u nova termo postrojenja i tehnologiju koja će smanjiti emisiju štetnih gasova, ali gašenje termoelektrana za nas je pucanj u koljeno.
   Razumijem i agresivnu kampanju ovih koji proizvode vjetroelektrane, solarne panele, električne automobile, te bankare koji kreditiraju ulaganje u tehnologiju obnovljive energije, ali se namjerno izbjegavaju navesti negativni aspekti te “zdrave” obnovljive energije.
   Dokle god imamo da SAD nisu potpisnik protokola o smanjenju zagađenja, smiješno je govoriti da gašenje par termoelektrane na Balkanu može “spasiti svijet” kako kažu analitičari iz Brisela…
   A danas je moguće dobiti analizu kakvu god želite, čak i opštepoznate činjenice je moguće “prilagoditi” potrebama naručioca analize.

   O još nešto: Ako imamo “zemlje Zapadnog Balkana”, koje su zemlje Istočnog, Sjevernog i Južnog Balkana? To niko nikad nije spomenuo…

  4. Dionicar

   @Akcionar

   Da, sigurno je da ce na ovim prostorima manje djece obolijevati od astme i drugih bolesti disajnih puteva kada SAD potpisu Kyoto protokol..sta se analiticari iz tamo nekog Brisela brinu sto nam djeca umiru od PM10 PM 20 cestica iz nasih TE..znamo se mi i sami brinuti, evo sad ce 17. juni i to je samo 10 godina od kada je ambasador Japana urucio notu da Japan odobrava RITE Ugljevik kredit od 90 miliona evra sa grejs periodom od 10 godina..da li je kredit odmah postao operativan ili ne ali se moze reci da filteri nisu ni ugradjeni a grejs period istekao i tako ce sljedecih 30 godina (RITE nece biti duze od 15 god u pogonu) otplacivati po 3 miliona evra godisnje..sto znaci da RITE do kraja svog radnog vijeka sigurno nece vise ostvariti dobit ukoliko el.energija ubrzo ne poskupi bar 25% (ovde mislim na povecanje iznos na racunu krajnjih korisnika, cijena struje na pragu TE ce morati puno vise od 25% da raste ako..o potrosenim sredstvima amortizacije i odrzivosti TE Ugljevik (i Gacko) suvisno je i govoriti…

   btw. prije definisanja liste zemalja koje spadaju u Istocni ili bilo koji dio Balkana treba znati da se ovde misli na zemlju kao pripadnicu Balkana u politickom smislu ali koja trenutno nije clan EU..zapravo WB6 ili kod nas koristeni pojam Zemlje ZB je mozda i najjednostavniji za opisati 6 zemalja (meni je ipak ljepsi pojam crna rupa evrope) koje imaju potpisane razne vrste ugovora sa EU..Vodeci se ovom def. u Istocni Balkan se moze uvrstiti jedino Srbija, u Juzni Makedonija i Albanija a u Sjeverni recimo Srbija i BiH..Kosovo dodje onda kao crvotocina u crnoj rupi..prolaz u drugu dimenziju ali o teoriji struna drugi put :D

  5. Akcionar

   @Dionicar

   Zagađenje možemo posmatrati i sa globalnog i sa lokalnog aspekta. Globalno, dok SAD ovoliko zagađuju, licemjerno je da njih dušebrižnici iz Brisela ne spominju nego hoće da sirotinji na Balkanu ugase i ono malo kapaciteta što imamo, pa da nam prodaju svoju struju ili svoju “čistu” tehnologiju.
   Lokalno, od zagađenja iz Ugljevika mogu da obolijevaju oni koji gravitiraju tom području, tako da djeca u npr. Novom Gradu sigurno neće osjetiti posljedice zagađenja iz Gacka ili Ugljevika. Drugo, mi nemamo razvijenu industriju, pa time ni velike zagađivače osim pomenutih TE. Dalje, za razliku od npr. Tuzle, Lukavca ili Zenice, TE Gacko zbog položaja i ruže vjetrova većinu svog zagađenja “istrese” na neplodna i nenaseljena područja, a i samo Gacko je mali gradić, pa je zagađenjem pogođen mali broj ljudi. Otiđite dole pa pitajte lokalno stanovništvo šta misle o zatvaranju TE zbog zagađenja…