Capital.ba

Amerikanci i braća Sekanić koriguju ponude za kupovinu FG „Birač“

05.06.2019. / 15:45

BIJELJINA – Pored kompanija “Batagon International” iz Švajcarske i “AluChem” iz SAD u borbu oko preuzimanja Fabrike glinice (FG) “Birač” i njenih kćerki firmi vratila se i britanska firma „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića, koji tvrde da su već postigli dogovor sa fočanskim „Pavgordom“ o preuzimanju potraživanja koja imaju prema FG.  

fg birač

Skupština povjerilaca FG „Birač“ – u stečaju danas je usvojila izvještaj stečajnog upravnika Laze Đurđevića o toku stečajnog postupka, a Đurđević je povjerioce informisao o dvije ponude pristigle iz Velike Britanije i SAD. Ponude se odnose na otkup potraživanja povjerilaca i eventualno strateško partnerstvo sa zvorničkom „Aluminom“, kćerkom firmom FG „Birač“, javlja dopisnik CAPITAL-a.

Predstavnik američke kompanije „AluChem“ Ronald Zapletal izjavio je da je plan nekoliko firmi iz SAD da postanu većinski vlasnici zvorničke „Alumine“.

„Naša ponuda sadrži neke nedostatke i mi ćemo to ispraviti. To su neki detalji koje svaka ponuda mora sadržavati. Znamo da priznata potraživanja povjerilaca iznose oko 92,8 miliona KM. Nakon izmirenja tih potraživanja, mi bismo investirali oko 100 miliona američkih dolara kako bi unaprijedili poslovanje kompanije. Što se tiče statusa radnika, nije namjera da se oni otpuštaju, već da se boljom optimizacijom kompanije iskoristi znanje i rad svih“, rekao je Zapletal.

O ponudi američke kompanije portal CAPITAL pisao je juče u tekstu „Preokret: Amerikanci nude 46 miliona evra za fabriku `Birač`“.

Predstavnik britanske firme „Metal Investments Limited“ Mladen Sekanić rekao je da se ponudom o otkupu državnog duga FG „Birač“ londonska firma obavezuje da plati sva državna potraživanja od oko 43 miliona KM.

„Postigli smo dogovor sa firmom „Pavgord“ oko preuzimanja tereta prema FG „Birač“, čime bi se završio sudski spor i omogućio dalji nesmetan proces. Izmirili bi i postojeće obaveze ćerki firmi „Alumine“, „Alusila“ i „Energane“. Sarađujemo više od 20 godina sa FG „Birač“. Strateški smo  partneri i kupci, odnosno snabdjevači  glinice i lužine, kada je u pitanju „Alumina“. Profit ostvaren u prvih pet godina mi bismo reinvestirali u razvoj `Alumine`“, naglasio je Sekanić.

Podsjećamo, „Metal Investment Limited“ u decembru je dostavila Vladi RS ponudu za otkup potraživanja, ali je ponudu povukla nakon što je Vlada postavila uslove, saopšteno je u tada iz Vlade. O uslovima Vlade pisali smo u tekstu „Vlada RS otvoreno favorizuje “Batagon” i “MG Mind” za preuzimanje FG `Birač`“.

Stečajni upravnik kaže da se o ponudama nije raspravljalo.

„Skupština povjerilaca ne odlučuje o tome da li će neko i pod kojim uslovima kupiti nečija potraživanja. Ponude su bile nepotpune, nejasne i neprecizne, bez konkretnih elemenata. Još vuijek nije okončan sudski spor sa „Pavgordom“, što je jedan od uslova za eventualnu izradu stečajnog plana“, rekao je Đurđević.

Advokat „Alumine“ Vladimir Milošević rekao je da odluka o pristiglim ponudama nije bilo, te da institucije Republike Srpske raspolažu  i odlučuje o svojim potraživanjima.

„Svaki povjerilac zastupa svoje interese. Sa stanovišta „Alumine“ svaka inostrana ponuda je dobro došla jer otvara prostor za ulazak dodatnog kapitala, što može pomoći razvoju „Alumine“. Međutim, ovdje je tema „Birač“, a ne „Alumina“. Stečaj otežava ubrzaniji razvoj „Alumine“, kazao je Milošević.

Advokat 51 povjerioca FG „Birač“, čija su priznata potraživanja oko devet miliona KM, Miloš Stevanović je istakao da su povjerioci zainteresovani da se stečajni postupak završi što prije.

„Dva potencijalna kupca iz Londona, braća Mile i Mladen Sekanić, porijeklom iz Bjeloševca kod Bijeljine, te kupci iz SAD nisu dostavili precizne ponude. Koliko smo shvatili, predstavnici nekoliko firmi iz SAD žele da kupe „Aluminu“, te da iz tekućih priliva u narednih deset godina isplate sve povjerioce“, rekao je Stevanović.

Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su 22. marta sa „Batagonom“ ugovore o prodaji potraživanja od FG „Birač“ u stečaju, a švajcarskoj kompaniji dat je rok od mjesec dana da uplati taj iznos. Iako novac nije uplaćen, ugovor sa „Batagonom“ nije raskinut.

Kao razlog zbog kojeg je obustavio uplatu „Batagon“ je naveo rješenje suda u Zvorniku kojim je FG “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem “Alumine”.

U međuvremenu, ova kompanija je, iako nema ovlaštenje za to, ponudila da otkupi potraživanja koja fočanski „Pavgord“ ima prema Fabrici glinice (FG) „Birač“ i njenim kćerkama firmama i to tako da otkup plati „Alumina“, o čemu smo pisali u tekstovima „Batagon“ parama „Alumine“ preuzima potraživanja „Pavgorda“ i „Batagon“ nema ovlaštenja da pregovara u ime „Alumine“. 

CAPITAL: LJ. LJ.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Amerikanci i braća Sekanić koriguju ponude za kupovinu FG „Birač“

 1. Mafijas pocetnik

  Vijesti iz regije Birač se sire Podzemljem kao spanska groznica, privlaci mafiju iz cijelog svijeta

 2. banda

  Ko je Pavgord, što ga niste istjerali sa skupštine? ova država postaje zemlja otpadnika i bandita

 3. Ququlele

  Batagoni, Sekanici, Zapletali, Pavgordovi…3 musketara (Motika, Matic, Milosevic)…i slicne mrake..ququlele narodu…Litvanci i Rubezi su bili naiva…

 4. Despot

  Ponuda Sekanica je samo kukavicije jaje podmetnuto od strane klana Goci Pavgord i Debeli. Sekanici koji su suplji finansijski su pristali da u javnost daju legitimitet propalom Pavgordu, pricajuci da su se sa njima nesto dogovorili. A dogovor je da za 1 posto Gocijeve provizije, Gocijevim parama kupe Aluminu. O tome najbolje govori tekst na BN gdje neki analiticar kritikuje ponudu Amera, toboze podrzavajuci Batagon. Naravno, i taj 1 posto ide u kampanju poslovnog partnera Sekanica, despota Mila Djukanovica, koji protjeruje srpski narod u Crnoj Gori. T

 5. Perica

  ALUMINA TREBA DA RASKINE SVE UGOVORE SA SEKANICIMA TJ METAL INVESTMENTOM JER OTVORENO RADE NA STETU FABRIKE PODRZAVAJUCI KRIMINALNI KLAN PAVGORD.

 6. Marica

  Kako mogu Sekanići raditi na štetu fabrike ? Na štetu fabrike mogu raditi samo oni koji rade u fabrici i potpisuju te Ugovore a to su Mile Matić i Milorad Motika . Njih dvojica potpisuju ugovore koji su nepovoljni za fabriku i kupuju boksit po višim cijenama nalazeći svoj interes . Zašto inače Motika radi i dalje kada je ispunio uslove za penziju ? Koji su to njegovi kvaliteti u proizvodnji glinice ? Gdje je Famos i ostale fabrike iz Sarajeva kojima je upravljao ? “Uspjesi ” Matića su poznati svima . Sekanići se bave privatno godinama u Londonu i da nisu uspješni ne bi mogli opstati oni rade sopstveni biznis a ovi upravljaju tuđom imovinom .

 7. ekonomista

  Cijenu Alumine treba dicinajmanje za 50%. Jer nije isto ono sto je uslo u stecaj i sto je danas .