Capital.ba

Vlada RS otvoreno favorizuje “Batagon” i “MG Mind” za preuzimanje FG “Birač”

15.12.2018. / 18:08

– Vlada postavila uslove koje nemaju veze sa razvojem Fabrike “Birač” ali otvoreno idu u koristi firme “Batagon” Švajcarska i “MG Minda” Mrkonjić Grad

– Vlada traži od kupca da ulaže u hotelijerstvo na Jahorini, da investira u bankarski sektor i da Vladi odobri kredit od 100 miliona evra za izgradnju brze ceste Zvornik-Milići-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Istočno Sarajevo

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske danas je na posebnoj sjednici pozvala potencijalne kupce potraživanja RS od Fabrike glinice „Birač“ Zvornik da do 31. decembra dostave instrumente obezbjeđenja i garancije za izvršenje obaveza, između ostalih, da će investirati minimalno 50 miliona evra, zadržati radnike i ugovor sa „Boksitom“, ali i ulagati u hotelijerstvo na Jahorini, što bi se moglo protumačiti kao otvoreno favorizovanje kompanije “Batagon International” Švajcarska koja je nedavno kupila državni hotel “Bistrica” na toj planini.

Vlada je ovim potvrdila pisanja portala CAPITAL da prodaje svoja potraživanja i prepušta privatnicima upravljanje Fabrikom “Birač”.

Ono što je posebno zanimljivo u uslovima koje je Vlada danas usvojila i objavila je da očekuje od kupca potraživanja da „ulaže u Olimpijski centar “Jahorina” kako bi obezbjedio putem rekonstrukcije, dovođenje renomiranog hotelskog lanca i podizanje standarda hotela na najviši nivo međunarodno priznatog standarda“.

Poznato je da je švajcarska firma nedavno kupila hotel “Bistrica” na Jahorini o čemu je portal CAPITAL pisao u OVOM tekstu.

Vlada takođe traži da budući vlasnik potraživanja RS investira u bankarski sektor Republike Srpske. Traži se od kupca da Republici Srpskoj, tačnije nadležnom javnom preduzeću, odobri korištenje kreditnih sredstava za izgradnju brze ceste Zvornik-Milići-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Istočno Sarajevo u iznosu od 100 miliona evra.

Firma „MG Mind“ Mladena Milanovića Kaje, koja je jedna od tri zainteresovana kupca potraživanja, je ovih dana postala jedan od najvećih pojedinačnih akcionara „Nove banke“ Banjaluka, pa ova dva uslova, koja se ne mogu dovesti u vezi sa razvojem „Birča“, njemu otvoreno idu na ruku.

„Vodeći računa o značaju i razvoju proizvodnje koju ostvaruje „Birač“ Zvornik i o 1.500 zaposlenih radnika, Vlada Srpske je zatražila od potencijalnih kupaca da do 31.12.2018. godine jasno definišu instrumente obezbjeđenja i garancije da će svoje obaveze izvršiti u tačno određenim rokovima i uslovima. Vlada Republike Srpske dobila je ponude od četiri kompanije zainteresovane za otkup potraživanja Republike Srpske i ostalih javnih institucija u stečajnom postupku „Birač“ od sljedećih kompanija: Batagon International AG, ZUG, Švajcarska, Metal Investments Limited, London, “MG MIND” Mrkonjić Grad i “Pavgord” Foča. Nakon što je Vlada nakon jučerašnje sjednice dostavila zaključke, kompanija Metal Investments Limited povukla je svoju ponudu“, navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlade RS.

Vlada traži od kupca potraživanja da se obaveže na zabranu otuđenja potraživanja Republike Srpske i ostalih javnih institucija u periodu od 10 godina, investiranje minimalno 50 miliona evra u tehnološki razvoj Fabrike, u roku od pet godina, poštovanje postojećeg ugovornog odnosa i zabranu prijevremenog raskidanja ugovora o isporuci rude zaključenog između Kompanije “Boksit” Milići i “Alumine” kćerke firme Fabrike ,,Birač“, te zadržavanje postojećeg broja zaposlenih radnika sa tendencijom povećanja.

Vlada traži od svih javnih institucija koje imaju priznata potraživanja od ,,Birča“, da u roku od 30 dana od donošenju odluke Vlade o izboru najpovoljnije ponude, pristupe potpisivanju Ugovora o prenosu potraživanja u ime svojih institucija.

„Od budućeg Primaoca potraživanja očekuje da u roku od 30 dana od dana potpisivanja Ugovora o prenosu potraživanja, riješi problem “Energolinije” u stečaju Zvornik na način da Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske u cjelosti izmiri evidentirana potraživanja. Neophodno je da budući Primalac potraživanja urgentno riješi sve otvorene postupke evidentirane kod stečajnog upravnika i postupajućeg suda, kao i one nastale u postupcima pred redovnim sudovima u vezi stečajnog dužnika “Birač” Zvornik“, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske  obavezuje „budućeg Primaoca potraživanja da u roku od jedn godine od dana zaključenja Ugovora o prenosu potraživanja, ponudi tehnološki i finansijski osnov za rješenje problema „crvenog mulja“ u Fabrici glinice „Birač“ i da ga riješi u skladu sa projektnom dinamikom“.

Vlada navodi da neispunjavanje bilo koje od obaveza budućeg Primaoca potraživanja znači da sredstva uložena od strane budućeg Primaoca potraživanja do tada, Vlada neće biti u obavezi da vrati.

Takođe, Vlade Srpske očekuje da će stečajni postupak nad imovinom Fabrike “Birač” okončati do kraja marta 2019. godine.

Vlada je potvrdila informacije portala CAPITAL da je Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo mišljenja da su dostavljene ponude u skladu sa važećim materijalno-pravnim propisima i da se može izvršiti prodaja potraživanja Republike Srpske.

 

CAPITAL: S. Vukelić

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vlada RS otvoreno favorizuje “Batagon” i “MG Mind” za preuzimanje FG “Birač”

  1. Ququlele

   Budalastina..kakve veze ima razvoj turizma na Jahorini, ulaganje u bankarski sistem, izgradnja brzog puta..sa kupovinom ove fabrike njenim opstankom i daljim razvojem…jedino je logican zahtev da se ne raskida ugovor sa Rajkom da im ne bi rasturio vladu, ako ga zeznu za prodaju boksita..dobro nisu trazili da ih buduci vlasnik nosa na krkaci jedno deset godina…Kaja, Raja i Baja…Diznilend na bosanski nacin…

  2. pusi kurac

   ma treba kao i vi uzeti pare od Saudijske Arabije, pa siriti srbofobiju

   • Ququlele

    Vulgarnosti su znak nervoze kada se istina saopsti. Srbofilija drzavnika i lovatora u Rebuplici S. je preslikano stanje iz Srbije i svodi se na isto, genocid nad sopstvenim narodom, da li novac dolazio od marsovaca ili veliko srbskih patriota. Svi ti investitori peru novac koji su politicari pokrali od naroda. Pa ko veruje u nacionalne heroje i bajke o boljem sutra nek uziva…mazhohizam je lepa dijagnoza..

  3. sindikalac

   Lepo je reci da teeba investirati 50 miliona evra ali, pitanje je u sta a ios teze kome prodati? Ako investitor nije iz tog posla, investicije su nemoguce pa prema tome i zahtev vlade je bezvezan!
   Nesto se tu debelo ne razume!!!

  4. Piki

   Koje budalestine…Ulaganja u Jahorinu, bankarski sistem…Ako to ne bude dovoljno, neka stave i uslov da imena firmi moraju pocinjati sa M ili B. ( Mg Mind ili Batagon).
   Koji lopovluk. nevjerovatno.

  5. Zvorničanin

   E jos je ona (Birač) ostao u ovoj drzavi da se rasturi i da senarod polako i aigurno pocne seliti po evropskim zemljama iz ove drzave. Sa svim ovim sto rade samo jos vise rasteruju drzavu i ovo malo naroda al neka bice ovo drzava staraca i penzionera.