Capital.ba

Akumulirani gubitak „Krajina osiguranja“ premašio pet miliona KM

06.08.2018. / 13:13

BANJALUKA – „Krajina osiguranje“ Banjaluka završilo je prvo polugodište 2018. godine u minusu od 271.623 KM, čime je akumulirani gubitak ovog društva premašio pet miliona KM.

Iz polugodišnjeg izvještaja vidljivo je da se ovo osiguravajuće društvo i dalje nalazi u velikim finansijskim problemima, a nad glavom mu visi i arbitraža teška 40 miliona dolara koji su pokrenuli akcionari „Krajina osiguranja“ Naveen Aggarval i Gupta Neete, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Finansijski rezultat je značajno pogoršan u odnosu na isti prošlogodišnji period kada je društvo bilo u plusu od 98.062 KM.

Iako su uspjeli da smanje ukupne obaveze sa 7,5 miliona na 6,4 miliona KM, one su i dalje ogromne, a zanimljivo je da se najveći iznos, čak 5,9 miliona maraka, odnosi na kratkoročne obaveze.

Dugoročne obaveze iznose 550.000 KM i u potpunosti se odnose na kreditne obaveze. „Krajina“ je ove godine dobila kredit od 550.000 KM od Investiciono-razvojne banke RS, ali ni to nije pomoglo da stane na noge.

Komentar direktorice „Krajine“ Mire Teodorović danas nismo uspjeli dobiti jer, kako su nam rekli u ovom preduzeću, danas nije na poslu.

Da je stanje u ovom osiguravajućem društvu, u kojem je RS najveći pojedinačni akcionar, daleko od dobrog upozorila je i revizija u izvještaju za prošlu godinu.

Revizori su, između ostalog, naveli da je „Krajina“ lani iskazala neto gubitak od 370.237 KM, da su mu kratkoročne obaveze veće od tekuće imovine za 5,7 miliona KM, te da može biti suočena sa problemima likvidnosti, odnosno sa nemogućnošću da izmiruje kratkoročne obaveze prema dobavljačima i povjeriocima u rokovima dospijeća.

„Društvo je na kraju 2017. godine iskazalo ukupan gubitak ranijih i tekuće godine u iznosu od 4,8 miliona KM što čini 35 odsto osnovnog kapitala registrovanog u sudskom i drugim zakonskim registrima. Takođe, značajno je smanjen obim poslovne aktivnosti društva u 2017. godini u odnosu na isti period prethodne godine. Zbog svega toga je ugrožena stalnost poslovanja društva“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori su tada upozorili i da “Krajini” za pokriće tehničkih rezervi nedostaje 564.622 KM ili 10,75 odsto.

„Krajina osiguranje“ se duže vrijeme suočava sa problemima u poslovanju, a potpuni sunovrat počeo je nakon što su krajem 2015. godine kroz dokapitalizaciju njegovi većinski vlasnici postali Amerikanci indijskog porijekla Naven Aggarwal i Gupta Neete.

Njih dvoje su od samog preuzimanja „Krajina osiguranja“ počinili niz nezakonitosti zbog čega su konstantno bili pod nadzorom Agencije za osiguranje RS, Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) RS, Inspektorata RS i MUP-a, koji je podnio i izvještaje o zloupotrebi položaja i pranju novca.

Krajina je jedno vrijeme bila i pod vanrednom upravom, a nakon što je KHOV Aggarwalu i Gupti Neete zabranila pravo glasa na Skupštini akcionara, upravljanje ovim društvom preuzela je Investiciono-razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Akumulirani gubitak „Krajina osiguranja“ premašio pet miliona KM

  1. Revizor

   Ovo nije ništa neuobičajeno u poslu, stim da se u normalnim kompanijama sve preporuke revizora dosledno sprovode u budućnosti.
   Kapital preduzeća je dovoljan da se nakon smanjenja za iznos akumuliranog gubitka nastavi sa nesmetanim radom, uz uslov da većinski vlasnik (IRB RS) prihvati izvještaj o radu Upravnog odbora i Skupštine akcionara i da nakon toga donese Plan restuktuiranja Krajina osiguranja za naredne 4 godine koji će da sprovede menadžment kompanije.
   Obzirom da je trenutni menadžment prilično skromnih kapaciteta za rad u kriznoj atmosferi i situaciji potrebno je imenovati novu Upravu sa jasnim ovlaštenjima i mandatom kako bi se zaustavio pad, a onda i postigao određeni razvoj kompanije do momenta kada će se potražiti novi partner za dugoročni razvoj, to sigurno nije država kao većinski akcionar i da napomenem ovo nema nikakve veze sa predstojećim izborima, potrebno je što prije krenuti na posao.

  2. Sekretarica

   Zovite od 12:00 do 16:00,to je ako niste znali novo direktorsko radno vrijeme.

   • Re

    Da ima imalo pameti ko što nema, nebi ni dolazila. Ženu treba voditi lekaru, nije ona u vinklu.

  3. Rade

   Pa ljudi ovdje je odavno zrelo za stečaj . Svaki dan je veća dubioza .

  4. Komentar

   Koliko moraš biti jadan i glup, da budeš ona koja sahranjuje Krajinu, za tričavih 3000 km. Na kraju “poslovne karijere”. Nju posao neinteresuje, ona se samo i isključivo bavi radnicima, prijetnjama, ucjenama, galamom zbog čega veliki broj radnika daje otkaze. Leđa joj čuvaju Tegeltija i Gajić. Dokle? I šta poslije? Čemu i za koga to radiš, i vrijedi li…..