Capital.ba

Agencija zabranila „Krajina osiguranju“ raspolaganje imovinom

10.11.2021. / 12:13

BANJALUKA – Agencija za osiguranje Republike Srpske donijela je prethodnih mjeseci niz rješenja kojima je „Krajina osiguranju“ ograničila raspolaganje namjenskim oročenim depozitima i nekretninama, nakon što je utvrdila da to društvo nije obezbjedilo sredstva za pokriće tehničkih rezervi. 

krajina osiguranje

Foto: Capital

Tehničke rezerve „Krajina osiguranja“ na kraju prošle godine iznosile su 5,8 miliona KM, a za njihovo pokriće društvu je nedostajalo 2,3 miliona KM, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Nakon što je utvrdila da ni na kraju prvog kvartala ove godine nisu obezbijedili novac za pokriće rezervi, Agencija za osiguranje RS je donijela niz rješenja kojima je zabranila „Krajini“ da bez njene saglasnosti raspolaže depozitima u nekoliko banaka.

Društvu je zabranjeno i da bez saglasnosti Agencije raspolaže nekretninama, među kojima su i poslovna zgrada u Banjaluci u kojoj je sjedište društva  i objekat u Gradišci u kojem je smještena gradska uprava te lokalne zajednice, a koji je „Krajina osiguranje“ planiralo da proda.

Ova ograničenja važe do usklađivanja vrijednosti iskazane imovine za pokriće tehničkih rezervi sa iznosom obračunatih tehničkih rezervi, a najduže šest mjeseci od prijema rješenja Agencije.

Raspisan javni poziv za kupovinu akcija od sedam miliona KM

Kako bi prikupilo novac koji mu nedostaje za pokriće tehničkih rezervi „Krajina osiguranje“ je donijelo odluku o emisiji akcija od sedam miliona KM, a javni poziv investitorima raspisan je početkom ove sedmice.

„Krajina“ ne ispunjava ni uslove po pitanju adekvatnosti kapitala, što će, takođe, pokušati da riješi emisijom akcija.

„Kako bi ispunilo zahtjeve koji se tiču adekvatnosti kapitala i obezbjedilo sredstva za pokriće obračunatih tehničkih rezervi u vrstama osiguranja kojima će se baviti, društvo će emitovati sedam miliona redovnih akcija, ukupne nominalne vrijednosti sedam miliona KM“, navedeno je u prospektu.

Upis i uplata akcija počinje 16. novembra i trajaće 45 dana.

Postojeći akcionari imaju pravo preče kupovine, a rok za korištenje tog prava je 15 dana, odnosno do kraja ovog mjeseca.

Nakon toga, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

Početak upisa i uplate akcija javnom ponudom na berzi je 1. decembar i traje 30 dana, zaključno sa 30.12.2021. godine.

Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,42 KM po jednoj akciji.

Cijena za preostale akcije, nakon isteka roka za korišćenje prava preče kupovine, formiraće se na Berzi, po principu višestrukih cijena.

Treća emisija akcija smatraće se uspješnom ako u roku od 45 dana bude upisano i uplaćeno 60 odsto od ukupnog broja ponuđenih akcija.

„Krajina osiguranje“ je do sada imalo dvije emisije akcija u vrijednosti od 13,8 miliona KM.

Većinski paket akcija „Krajina osiguranja“ za 6,9 miliona KM krajem 2015. godine kupili su Naveen Aggarwal i Gupta Neete, a umjesto poboljšanja poslovanja, društvo je zapalo u još veće probleme.

Naime, novi vlasnici su odmah po preuzimanju donijeli niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Njima je već nekoliko godina zabranjeno pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

Međutim, problemi u ovom društvu i dalje traju, a treći ovogodišnji kvartal završilo je u gubitku koji je premašio milion maraka.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!