Capital.ba

Agencija utvrdila brojne nezakonitosti Aggarwala u „Krajina osiguranju“

14.07.2016. / 13:24

– Čestim smjenama direktora dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje društva
– Aggarwal od Agencije sakrio tužbu koju je podnio protiv „Krajina osiguranja“
– UO promijenio Statut društva
– Radnici traže posebnu sjednicu Vlade RS

BANJAULUKA, Većinski vlasnik i predsjednik Upravnog odbora „Krajina osiguranja“ Naveen Aggarwal zabranio je radnicima da komuniciraju i održavaju bilo kakve sastanke sa trećim licima te čestim smjenama direktora doveo u pitanje normalan rad društva. Ovo i niz drugih nezakonitosti konstatovala je Agencija za osiguranje RS u najnovijem Zapisniku o kontroli „Krajina osiguranja“ koji je u posjedu portala CAPITAL.ba.Neveen Aggarwal

Agencija je u zapisniku konstatovala i da Aggarwal nije postupao u skladu sa nalozima koje mu je ranije u više navrata izdala, da je sakrio informacije o tužbi koje je podnio protiv ovog društva pred sudom u Trebinju i da odlukama koje je donio kao predsjednik UO nezakonito upravlja ovim društvom jer nema status lica sa izvršnim ovlaštenjima.

Utvrđeno je da su na osnovu odluka UO, koji nema ovlašćenja za to, prenošena ovlašćenja za zakonsko zastupanje „Krajine“, a po tužbi teškoj skoro šest miliona KM koju je sam Aggarwal podnio protiv ovog društva.  .

„Takvim radnjama Aggarwal je izdejstvovao priznavanje njegovog tužbenog zahtjeva u sudskom sporu koji je pokrenuo protiv „Krajine“, čime je indirektno sam priznao svoje potraživanje“, navedeno je u zapisniku Agencije.

Agencija navodi i da je ova tužba od njih bila prikrivena sve dok nije donesena presuda u korist Aggarwala.

AORS zapisnik2

U nizu nezakonitosti koje je Aggarwal počinio Agencija navodi odluke zabrani komuniciranja sa trećim licima i održavanja bilo kakvih sastanaka.

Donošenjem ovih odluka Aggarwal je nezakonito upravljao poslovanjem društva jer za to nema ovlašćenja.

„Sve ove radnje uslijedile su nakon donošenja rješenja Agencije od 11. aprila kojim je predsjedniku UO Naveenu Aggarwalu zabranjeno da koristi statutarna neizvršna ovlašćenja i da drugim fizičkim licima koja nemaju značajan položaj u društvu daje ovlaštenja za potpisivanje ugovora i druga izvršna ovlašćenja koja može imati samo direktor“, piše u zapisniku Agencije.

Agencija je navela i da je učestalim odlukama o razrješavanju direktora odnosno v.d direktora, te nezakonitim odlukama o imenovanju v.d. direktora, za koje UO nije imao saglasnost Agencije društvo u više navrata ostajalo bez zakonskog zastupnika čime je uprava onemogućena da vodi poslovanje.

 

UO promijenio Statut „Krajina osiguranja“

CAPITAL je u posjedu i nezakodluka UO Krajinaonite odluke Upravnog odbora od 1. juna ove godine kojom su donesene izmjene Statuta društva. Izmjene statuta društva može da donese Skupština akcionara, a ne UO.

Tom odlukom brisan je član kojim je bilo precizirano da se zapošljavanje i otpuštanje radnika vrši uz isključivu prethodnu pisanu saglasnost i instrukcije UO društva i navedena su tri nova člana kojima je precizirano „da predsjednik UO donosi odluke o zapošljavanju i otpuštanju radnika u skladu sa važećim zakonima, da on odlučuje i o pravima i obavezama radnika kao i da donosi akt o sistematizaciji radnih mjesta, pravilnik o radu, platama i drugim pravima“.

 

Radnici traže posebnu sjednicu Vlade RS

Zbog svih nezakonitosti i otkaza koje im novi vlasnici uručuju radnici „Krajina osiguranja“ juče su uputili dopis Vladi RS i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Krajina-Osig-radniciOd Vlade RS, koja je i dalje većinski pojedinačni akcionar, radnici su zatražili održavanje posebne sjednice na kojoj bi se razmatralo stanje u ovom društvu, dok su od MUP-a zatražili da policija obezbijedi zgradu i radnike.

U molbi Vladi RS radnici su naveli i da je 46 radnika u razmaku od četiri dana dobilo otkaz i da je rješenja o otkazu potpisao Aggarwal iako nema zakonska ovlašćenja za to,  da je Agencija za osiguranje utvrdila kršenje zakona te da rad društva potpuno onemogućen.

„Otpuštanje radnika dovelo je ovo društvo u nezavidan položaj jer je proces rada otežan. Takođe, v.d. direktora Milan Mihajilo je odlukom UO raziješen dužnosti 29. juna i poslat na godišnji odmor, pa je rad društva potpuno blokiran jer nema legalno imenovanog direktora“, navodi se u dopisu.

Radnici ističu da se od januara aktivo urušava prodajna mreža društva, a potpuno je narušena davanjem otkaza radnicima koji su radili na poslovima „prodavač neživotnih osiguranja“ što ukazuje na to da novi radnici ne žele da se bave registrovanom djelatnošću društva. Naveli su i da su pripremljena još neka rješenja o otkazu.

“S obzirom da su angažovana lica koja nemaju licencu za obavljanja obezbjeđenja, od strane predsjednika i zamjenika predsjednika UO “Krajina osiguranja” koji za takvu odluku nemaju ovlašćenja, u cilju zaštite ovog još uvijek većinski državnog društva, molimo vas da u skladu sa vašim ovlašćenjima obezbijedite objekat i radnike u društvu u narednom periodu, počevši od sutra“, navedeno je u dopisu koji je Sindikalna organizacija „Krajina osiguranja“ juče uputila načelniku Centra javne bezbjednosti Banjaluka Bošku Pandži.

CAPITAL: M. Čigoja

AORS zapisnik odluka UO Krajina

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!