Capital.ba

Najveće putarske firme u Srpskoj „obrnule“ 287 miliona KM

27.05.2024. / 15:26

BANJALUKA – Najveće putarske firme u Republici Srpskoj obrnule su prošle godine oko 287 miliona maraka, a najveći prihod od 89,8 miliona KM svakako je imalo preduzeće „MG mind“, saznaje CAPITAL.

putevi republike srpske

Ilustracija (Foto: autoputevirs.com)

Ova firma je imala i najveću dobit u prošloj godini od čak 22,8 miliona KM.

Ipak, „MG Mind“ je smanjio zaradu i prihode od pretprošle godine kada su bili u plusu 27,2 miliona maraka, dok su prihodovali 92,7 miliona KM.

Druga po dobiti je firma „Mrkonjićputevi“ koja je zaradila 5,1 milion maraka dok su im prihodi iznosili 23,6 miliona KM.

I „Mrkonjićputevima“ je dobit znatno smanjena u prošloj godini u odnosu na 2022. kada su zaradili 10,3 miliona KM, a prihodi su im iznosili 31,3 miliona maraka.

Solidnu dobit ostvarila je i „Niskogradnja Marjanović“ iz Prijedora koja je lani bila u plusu 4,7 miliona KM dok su im prihodi iznosili 18,3 miliona maraka.

Za razliku od ostalih pomenutih firmi „Niskogradnja Marjanović“ je prošle godine povećala dobit i prihode u odnosu na pretprošlu godinu kada su zaradili 1,2 miliona KM, a prihodovali 12,6 miliona maraka.

„Niskogradnja“ iz Laktaša je lani zaradila oko četiri miliona maraka dok su prihodovali oko 30 miliona KM.

I ova firma je značajno povećala profit u odnosu na pretprošlu godinu kada su u plusu bili 302.500 KM, a prihodovali su 28,5 miliona maraka.

FOTO: Capital.ba

„Nevesinjeputevi“ su prošle godine imali dobit u iznosu od 3,5 miliona maraka, dok su im prihodi iznosili 8,2 miliona KM.

Ova putarska firma je takođe povećala dobit u odnosu na 2022. godinu kada su bili u plusu 2,3 miliona maraka, a prihodovali su 7,1 milion KM.

Preduzeće „Kozaraputevi“ je takođe imalo lani značajnu dobit i to u iznosu od 3,1 milion maraka, dok su im prihodi iznosili 18,3 miliona KM.

„Kozaraputevi“ su pretprošle godine zaradili 1,7 miliona maraka, a prihodovali 20,9 miliona KM.

Još jedna u nizu putarskih firmi koja je ostvarila značajnu dobit je i „Građenje Đurić“ koje je lani bilo u plusu 2,1 milion KM, a obrnuli su 8,8 miliona maraka.

Ovo preduzeće je značajno povećalo zaradu u odnosu na 2022. godinu kada su imali dobit od 23.106 KM i prihode u iznosu od 4,1 miliona maraka.

„Prijedorputevi“ su prošle godine bili u plusu 1,2 miliona maraka, dok su im prihodi iznosili 25,6 miliona KM.

Ova firma je smanjila dobit u odnosu na pretprošlu godinu kada su bili u plusu 2,8 miliona maraka i kada su obrnuli 32,4 miliona KM.

Grupa „Fortis“ unutar koje, između ostalog, posluju „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“ imala je prošle godine dobit u iznosu od oko milion maraka i prihode od 6,6 miliona KM.

Njima je dobit lani bila slična u odnosu na pretprošlu godinu kada su bili u plusu 1,2 miliona KM i prihodovali su oko 3,9 miliona maraka.

Preduzeće „Srbinjeputevi“ je lani bilo u plusu 891.416 KM, dok su im prihodi iznosili 14,7 miliona maraka.

Njima je dobit manja u odnosu na 2022. godinu kada su zaradili 1,9 miliona KM i prihodovali 12,5 miliona maraka.

Putarska firma „Zvornikputevi“ imala je prošle godine zaradu od 538.505 KM, dok su im prihodi iznosili 24,2 miliona maraka.

I oni su smanjili pretprošlogodišnju dobit koja je iznosila 1,6 miliona maraka i prihode od oko 28 miliona KM.

Najmanju dobit od svih većih putarskih firmi prošle godine imalo je preduzeće „Romanijaputevi“ koje je bilo u plusu svega 3.068 KM dok su prihodovali 18,5 miliona maraka.

Zarada im je bila manja u odnosu na 2022. godinu kada su bili u plusu 157.472 KM,  a prihodovali su 16,1 milion maraka.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!