Capital.ba

Amerika upozorila evropske banke na moguće sankcije

27.05.2024. / 13:14

NJUJORK – Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da se evropske banke suočavaju sa “rastućim rizicima” zbog poslovanja u Rusiji i da SAD razmatraju jačanje svojih sekundarnih sankcija ako se utvrdi da te banke svojim transakcijama pomažu ruske ratne napore.

amerika

FOTO: Pixabay

“Razmatramo potencijalno strože sankcije bankama koje posluju u Rusiji”, rekla je Jelen za Rojters ne navodeći detalje i ne identifikujući nijednu konkretnu banku protiv koje bi sankcije mogle da budu usmerene.

Jelen je na marginama sastanka finansijskih lidera Grupe sedam (G7) u severnoj Italiji rekla da će sankcije vezane za poslovanje banaka u Rusiji biti uvedene samo “ako postoji razlog za to”, dodavši da poslovanje u Rusiji stvara ogroman rizik.

Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC), kreator politike Evropske centralne banke (ECB) Fabio Paneta je na istom skupu naglasio da italijanske banke moraju da napuste Rusiju pošto sam ostanak u toj zemlji ugrožava njihovu reputaciju.

Austrijska Rajfajzen banka je najveći evropski zajmodavac koji posluje u Rusiji, iza nje je po obimu poslovanja italijanski Unikredit, dok je na ruskom tržištu prisutna i druga italijanska banka Inteza Sanpaolo.

Ministarstvo finansija SAD ima ovlašćenje da isključi banke iz američkog finansijskog sistema ako se utvrdi da te institucije pomažu u zaobilaženju sankcija protiv Rusije i drugih entiteta zbog rata u Ukrajini. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!