Capital.ba

Kompanije u Srpskoj zaradile 3,59 milijardi KM

27.05.2024. / 9:00

BANJALUKA – Kompanije u Republici Srpskoj zajedno su lani ostvarile prihod u iznosu od 34,18 milijardi maraka i zaradile 3,59 milijardi KM, pokazali su godišnji finansijski izvještaji, koje je obradila Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

zarada preduzeća

FOTO: CBBiH

Kako je objavio portal „Akta”, 14.236 kompanija lani je poslovalo sa dobitkom, dok je njih 5.416 na kraju godine ostvarilo gubitak od 342,017 miliona KM.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić istakao je za „Glas Srpske” da od ukupnog broja poslovnih subjekta, koji zapošljavaju 194.354 radnika, oko 11.000 njih čine privredna društva.

„Više od polovine privrednih subjekata su samostalni preduzetnici, koji zapošljavaju po svega nekoliko radnika. To samo govori o strukturi privrede Srpske, odnosno da nema veće produkcije“, kazao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, veliki broj privrednih subjekata u Srpskoj prošlu godinu je završio negativnim poslovanjem, što ukazuje na to da je kriza, koja je lani nastupila, evidentna.

„Finansijski sektor, odnosno banke, osiguravajuća društva i IKT oblast uglavnom ostvaruju najveću dobit“, rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, lanjski gubitak privrednih subjekata je prevelik, pogotovo što je procenat firmi koje su u minusu zabrinjavajući.

„To što je samostalnih preduzetnika u Srpskoj sve više je dobro. Želja nam je da njihove privredne aktivnosti u narednom periodu razviju svoje biznise i pređu u privredna društva. Na taj način mogu da ostvare mogućnost za neku značajniju ekspanziju“, istakao je Ćorić.

S druge strane, ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je da je privreda sistem u kojem kompanije svakodnevno nastaju i nestaju, zbog čega je sasvim logično da ima i onih koji dobro i onih koji lošije rade.

„Uzmu li se u obzir, između ostalog, i problemi koji su nastali u Evropi, odnosno smanjenje narudžbi od ino-partnera, velika inflacija, porast cijena radne snage i energenata, dolazi se do zaključaka da su svi ti rezultati dobri. Samo se postavlja pitanje kako i šta dalje, odnosno da li imamo kapaciteta i snage da popravljamo te rezultate ili objektivne okolnosti koje utiču. Kako je moglo biti, dobro smo prošli“, kazao je Ljuboja i istakao da su performanse privrede sasvim zadovoljavajuće.

On je dodao da se nada da su problemi kompanija u Srpskoj, vezani za smanjenje potražnje, povećanje ulaznih komponenti u procesu proizvodnje i rada, te pružanju usluga, ali i eksternih geostrateških i geopolitičkih promjena, privremeni. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!