Capital.ba

Evropa gomila zalihe kafe

25.05.2024. / 12:33

BRISEL – Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbjegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

kafa

FOTO: Pixabay

Zalihe u zemljama proizvođačima kopne budući da su uvoznici požurili s isporukama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na iskrčenoj zemlji, izjavila je izvršna direktorka ICO Vanusia Nogueira.

„Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Evropljani još nisu odgovorili“, rekla je Nogueira na marginama Međunarodnog seminara o kavi 2024. u brazilskom Santosu.

EU je najveće tržište kafe na svijetu, a proizvođači su tropske zemlje. Očekuje se da će Unija na određeno vrijeme omogućiti izuzeće kako bi zemljama-proizvođačima i trgovcima dala vremena da se pripreme za nove obaveze, ali to nije sigurno, istakla je Nogueira.

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahtijeva pribavljanje potvrde da kafa nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je. Seebiz

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!