Capital.ba

Darko Momić Čkalja novinar godine

25.05.2024. / 9:41

BANJALUKA – Godišnja nagrada Kluba novinara Banjaluka dodijeljena je novinaru portala CAPITAL i kolumnisti Nezavisnih novina Darku Momiću Čkalji na sinoćnoj “Off  The Record” žurki.

Darko Momić

Foto: Klib novinara

Nagradu Kluba uručio je predsjednik žirija Goran Dakić koji je rekao da su nakon ozbiljnog razmatranja među imenima brojnih kandidata u sužavanjem kruga došli do pet ili šest imena kolega koji su zaslužili ovu nagradu.

“Postoje novinari kojima je rečenica laka, a razorna poput Tajsonove pesnice. Postoje novinari koje svi čitaju, naglas ili krišom, a koje mnogi ne smiju da citiraju. Postoje novinari koji ujutro u lijevoj ruci imaju dvije vijesti, a u desnoj komentar i to prije nego što se umiju. Postoje novinari, malo ih je, ali postoje, kojima se bezuslovno vjeruje, koji imaju da nasmiju i da opomenu u isto vrijeme, kojima je napisano i zakletva i obraz i koji bi bili i ostali novinari čak i kada bi počeli da voze kamione po pustarama Azerbejdžana. Postoje novinari čije je ime, u ovom slučaju nadimak, sinonim za profesiju. Takav novinar je Darko Momić”, rekao je Dakić.

Posebna priznanja za doprinos novinarstvu dodijeljena su novinarima portala eTrafika Vanji Stokić i Ajdinu Kamberu za dokumentarni film “Brat” i novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Jeleni Jevtić za film “Gdje je Sara”.

Foto: Klub novinara

Godišnja nagrada Kluba novinara dodijeljena je sinoć šesti put, a prethodni pobjednici bili su Goran Dakić, Đurđijana Vujović, Danina Milaković, Ognjen Matavulj i Vladimir Kovačević, koji su sačinjavali ovogodišnji stručni žiri.

Na godišnju novinarsku žurku prvi put nisu bili pozvani predstavnici vlasti, odnosno političari.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić rekao je da je njihovo ponašanje nespojivo sa novinarskim principima.

“Kao što ste primijetili, odlučili smo po prvi put da na druženje ne pozovemo političare, predstavnike izvršne, zakonodavne i gradske vlasti. Kriminalizacija klevete, tužbe, zakon o stranim agentima i sve ono zašto se oni zalažu, glasaju nespojivo je sa našim ciljevima”, rekao je Vukelić.

“Off The Record” žurka organizovana je i ove godine uz pomoć prijatelja i donatora kojima će biti uručene posebne zahvalnice. Klub novinara se zato posebno zahvaljuje kompaniji Mtel, agenciji Aquarius, restoranu Stara Ada, fabrici za preradu voća „Prijedorčanka“, kompanijama Fructa Trade, Banjalučka pivara, Krajina Klas, Podrumima Vukoje, Vinariji Jungić i izdavačkoj kući Imprimatur koja je poklonila paket knjiga našim dobitnicima.

Ranije juče održana je konferencija “Novinarstvo u regionu: Od sjaja do očaja” u hotelu “Bosna” na kojoj se sa brojnim gostima iz našeg medijskog svijeta, kao i iz regiona, na tri panela raspravljalo o povjerenju u medije i borbi za klikove nasuprot kvalitetnom novinarstvu. Konferenciju su organizovali Klub novinara Banjaluka i Fondacija Friedrich Ebert.

CAPITAL

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Darko Momić Čkalja novinar godine

    1. Dragana

      Ovo je gospodin i čovjeku kapa do poda