Capital.ba

Pogledajte koliko su zaradila najveća građevinska preduzeća u Srpskoj

24.05.2024. / 15:55

BANJALUKA – Najveće građevinske firme u Republici Srpskoj obrnule su  u prošloj godini oko 392 miliona maraka, a najveći prihod od čak 184,6 miliona KM ostvarilo je preduzeće „Integral inženjering“ iz Laktaša.

stran radnici u bih

FOTO: Pixabay

Ovo građevinsko preduzeće je lani ostvarilo dobit od oko 20 miliona maraka, čime su gotovo udvostručili zaradu od pretprošle godine kada su bili u plusu 10,9 miliona KM.

U kompaniji „Integral“ za CAPITAL kažu da dugi niz godina u kontinuitetu ostvaruju pozitivne poslovne rezultate.

„Zbog dinamike izvođenja velikih projekata i dinamike plaćanja u vezi s njima, ukupni godišnji rezultati variraju od godine do godine, ali unutar projektovanih parametara“, pojašnjavaju u „Integralu“.

Kažu da su u prošloj godini ostvarili veću dobit nego u 2022. zato što su ostvareni planirani dobri rezultati na tržištu u BiH, a značajno su povećani prihodi od podružnica Integrala u Srbiji i Hrvatskoj.

„Obje podružnice su povezale ključne elemente neophodne za uspješno poslovanje, što se odrazilo u konsolidovanoj dobiti matičnog društva“, navode u ovom preduzeću.

Pored navedenog, kako kažu,  stalno se radi na ostvarivanju što povoljnijeg odnosa između prihoda i rashoda kroz provođenje stalnih mjera usmjerenih na povećavanje efikasnosti i efektivnosti.

Ipak, „Integral“ nije prvi po dobiti, kada su u pitanju najveće građevinske firme u Srpskoj.

Najveću zaradu ostvarilo je preduzeće „Stam Petrović“ koje gospodari tenderima na Jahorini, a lani su bili u plusu 21,4 miliona maraka, dok im je prihod iznosio 36,3 miliona KM.

„Stam Petrović“ je lani zaradio više nego dvostruko u odnosu na pretprošlu godinu kada su imali dobit od 9,8 miliona maraka.

FOTO: Capital.ba

CAPITAL je ranije objavio da je ovo preduzeće dobilo brojne milionski vrijedne poslove od Olimpijskog centra „Jahorina“.

Treća po ostvarenoj dobiti je firma „Herc gradnja“ iz Bileće koja je u prošloj godini poslovala sa 13,7 miliona maraka dobiti, dok su ostvarili prihode od 57,5 miliona KM.

I ova firma iz Hercegovine je gotovo uduplala zaradu u odnosu na pretprošlu godinu kada su imali dobit od 7,3 miliona maraka, a prihodi su im tada iznosili 38,6 miliona KM.

Nakon „Herc gradnje“ po dobiti slijedi „Integra inženjering“ koja je lani bila u plusu 10,3 miliona KM, dok su prihodovali 59,2 miliona maraka.

I „Integra“ je uvećala zaradu u odnosu na 2022. godinu kada su imali dobit u iznosu od 9,4 miliona maraka i prihode od 70,4 miliona KM.

Solidnu dobit među građevinarima imalo je i preduzeće „Aragosta invest“ koje je zaradilo 8,3 miliona KM i prihode od 28,7 miliona maraka.

Ova firma je pretprošle godine imala zaradu od 4,2 miliona KM, dok su obrnuli 25,1 milion maraka.

Iza „Aragosta investa“ po dobiti slijedi preduzeće „Hidro kop“ koje je zaradilo 5,1 milion maraka, a imali su prihode od 26,5 miliona KM.

Ovo građevinsko preduzeće imalo je 2022. godine dobit od 2,5 miliona maraka i prihode u iznosu od oko 19 miliona KM.

Preduzeće „Ban gradnja“ iz Banjaluke koje zapošljava samo jednog radnika zaradilo je lani 4,8 miliona KM, dok su prihodovali 11,1 milion maraka.

Oni su, za razliku od ostalih pomenutih preduzeća, značajno smanjili zaradu u prošloj godini u odnosu na pretprošlu kada su imali dobit 11,2 miliona KM i prihode od 12,7 miliona maraka.

GP Krajina je lani zaradila 3,6 miliona maraka, dok su im prihodi iznosili 12,9 miliona KM.

Sličan rezultat su imali u 2022. godini kada su bili u plusu 3,2 miliona maraka, a prihodovali su oko 12 miliona KM.

Dobit je, s druge strane, značajno smanjilo preduzeće „Radis“ iz Istočnog Sarajeva koje je ove godine zaradilo 613.385 KM, što je višestruko manje u odnosu na pretprošlu godinu kada su u plusu bili 2,2 miliona maraka.

Prihodi su im lani iznosili 8,7 a 2022. godine oko 15 miliona maraka.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!