Capital.ba

Javne ličnosti iz Srbije upozoravaju na zakon o stranim agentima u RS: Ovo je put ka autokratiji

24.05.2024. / 15:31

BEOGRAD – Legendarna srpska glumica Svetlana Ceca Bojković, pisac i književni kritičar Gojko Božović, te profesori Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović i Filip Ejdus poslali su zajedničku poruku građanima Republike Srpske povodom usvajanja tzv “zakona o stranim agentima” koji je na dnevnom redu Narodne skupštine RS.

FOTO: eTrafika

Oni su upozorili da na ovaj način vlast pokušava da suzbije osnovne građanske slobode i ugrozi medije i udruženja građana koja nisu pod kontrolom vlasti.

“Mislim da je donošenje ovog zakona veoma opsano jer se na taj način ukidaju prava građana. Država, kao što znamo, postoji da bi služila građanima. Udruženja su velika ispomoć građanima u ostvarivanju njihovih građanskih ciljeva, ako hoćete i svakodnevnih ciljeva. Sada se politika meša u to. Ovo je put ka autokratiji, ka stezanju kaiša i ka kontroli vlasti u svim segmentima”, kazala je u video poruci glumica Svetlana Bojković.

Kako dodaje pisac Gojko Božović, društvo ne treba da se plaši sloboda, ali treba da se plaši situacije u kojoj se slobode suzbijaju.

“Zakon o posebnom registru NVO u Republici Srspkoj jeste zapravo zakon o agentima stranog uticaja i jeste način da se suzbiju slobode u društvu, političke i građanske slobode, slobode organizovanja. Zato vjerujemo da je važno pružiti podršku građanima i nevladinim organizacijama u Republici Srpskoj koje su u proteklom periodu uradile mnoge stvari za društvo, za građane, za konkretne zajednice koje same institucije nisu učinile”, poručio je Gojko Božović, pisac, književni kritičar i eseista.

YouTube player

On dodaje da su besmislene tvrdnje vlasti da udruženja koja se finansiraju iz inostranstva služe stranim interesima, jer se i sama vlast finansira iz istih izvora.

“Mi imamo jasnu svest da su najveći korisnici stranih sredstava u našim sredinama zapravo vlade. I vidimo po tome da vlast nema ništa protiv stranog novca ukoliko ona taj novac kontroliše. To pokazuje da vlade nisu protiv stranog novca nego su protiv političkih sloboda i protiv svih onih koji nisu pod kontrolom lokalnih vlasti. Takav zakon treba da se odbaci vrlo snažnim gestom u javnosti”, smatra Božović.

Profestor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović takođe ističe da je teza vlasti zbog koje se navodno usvaja ovakav zakon neodrživa jer se i sama finansira iz istih izvora.

“Ako postoji pretpostavka da vlada koja uzima novac recimo od USAID-a  da bi obnovila škole to radi nekako na polzu svih građana, ne vidim zašto bi stajala nekakva pretpostavka da kada neko udruženje finansira svoje aktivnosti iz istog tog izvora to čini za potpuno druge ciljeve, za tobožnje protivdržavne ili protivnarodne delatnosti. Dakle na tom elementarnom nivou logika ovog zakona je jednostavno neodrživa i ona samo pokazuje jednu vrstu maliciozne kojom se pokušava zataškati drugačije mišljenje, dakle mišljenje svih onih aktera u društvu Republike Srpske koji suštinski su kritičari sadašnje vlasti a i kritičari neke bilo koje druge naredne vlasti”, kazao je u poruci Jovanović.

YouTube player

On dodaje da to i jeste uloga bilo kog građanskog društva odnosno udruženja građana koja se sa tim ciljem i osnivaju jer ne bi se zakonski definisale kao nevladine organizacije, dakle nisu napravljene tu da duvaju u jedra Vlade šta god da ona radi i čini.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Filip Ejdus smatra da ovaj zakon predstavlja ozbiljan udaraca demokratiju i demorkatske tekovine, ljudska prava i slobodu izražavanja.

“Ukoliko dođe do usvajanja, to će biti legalizovanje cenzure i otvorenog lova na neistomišljenike u Republici Srpskoj. Ovaj zakon nije samo u suprotnosti sa Ustavom Republike Srpske i Ustavom Bosne i Hercegovine nego i sa elementarnim dokumentima međunarodne zajednice kao što su Evropska konvencija o ljudskim pravima i Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima”, kazao je u video poruci Ejdus.

YouTube player

Ove javne ličnosti, koje su i inicijatori Proglasa u Srbiji i okupljeni su oko  ideje izgradnje društva  u kojem će slobodna i kritička rasprava biti norma,  apeluju na poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da odbace ovaj zakon i da ne dopuste da se Republika Srpska nađe u društvu sa nekim drugim autoritarnim i diktatorskim državama koje su usvojile sličan zakon. eTrafika

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!