Capital.ba

Bavljenje novinarstvom postaje test izdržljivosti pod pritiskom  

24.05.2024. / 15:21

BANJALUKA – Građani imaju povjerenja u novinare, ali je ono poljuljano, a novinari su toliko pod pritiskom da je njihov posao prestao biti poziv, a postao je test izdržljivosti, rečeno je na drugom panelu konferencije “Novinarstvo u regionu: Od sjaja do očaja” koji je danas u Banjaluci organizovao Klub novinara u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert.

FOTO: Capital.ba

Na drugom panelu pod nazivom “Zašto građani više (ne) vjeruju novinarima” naglašeno je da su svi već prilično “oguglali” na more kvaziinformacija koje svakodnevno primaju, a da se novinari sve teže bore sa nadolazećim pritiscima i faktorima koji ih ometaju u radu.

Autorka dokumentarnog filma “Gdje je Sara”, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Jelena Jevtić, kaže da ako odustanemo od novinarstva i borbu za slobode medija prepustima drugima koji nemaju nikakvo povjerenje građana, za nas se neće niko boriti i ostaćemo i bez onoga što sada imamo.

“U tom slučaju, za par godina nećemo imati slobode govora. Jasno je da svi imamo ograničeno vrijeme i resurse i da ne možemo učiniti mnogo, ali jasno je da je sve više pritiska. Povjerenja u novinare prema anketama ima, ali je kvalitet slabiji. Manje su građani spremni da stanu čvrsto uz novinara. Sve traje relativno kratko i u magli je, ali očigledno je da nam ipak vjeruju, možda i zbog nedostatka mogućnosti da vjeruju institucijama. Više bismo i mi voljeli svoj posao kad bismo se bolje poštovali i podržavali”, rekla je Jevtić.

Glavna i odgovorna urednica magazina Nove ekonomije iz Beograda Biljana Stepanović kaže da se mora jasno razlučiti šta jesu mediji a šta nisu, šta su propagandni servisi i prljave sluge vlasti, a šta mediji koji poštuju etičke principe i profesionalne standarde.

“Ostali za mene nisu kolege. Ovo već postaje test izdržljivosti, drži me samo to što neću da odustanem. Toliko truda sam uložila i ne dam da me otjeraju iz profesionalnog novinarstva. Mi vidimo da nam se stalno sužava prostor rada. Zar ćemo svi uskoro nositi žutu traku oko ruke kao “strani agenti”? To je strašno ograničenje slobode. Zašto nam mogu to raditi? Zato što nas niko ne štiti, sve nas je manje, a uvode nam lude zakone. Pretpostavljam da će vlasti u Srbiji da krenu da uvode ovo što vidimo u RS”, rekla je Stepanović i dodala da će povjerenje u novinarstvo biti sve vrednija roba, a ljudi će uskoro biti spremni da plate informacije koje će imati smisla i koje će biti istinite.

Novinarka Euroblica Milkica Milojević, kaže da mnoge kolege dane provode boreći se da pretoče u vijest ono što je rekao vrhovni komandant.

“Nama treba solidarnosti. Uvijek će rješenje za probleme biti solidarnost, hrabrost i znanje. Moramo da širimo vidike. Povjerenje u novinare u Srpskoj jeste poljuljano, građani su prilično sluđeni i ne znaju da li ikome vjeruju. Sa druge strane represija je izraženija a možemo da se borimo”, rekla je Milojević.

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!