Capital.ba

Vještačka inteligencija mijenja tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj

24.05.2024. / 8:01

BERLIN – Brzim uvođenjem sistema sa vještačkom inteligencijom (AI) u kompanije, mnogi zaposleni u Njemačkoj moraju da se pripreme za ozbiljne profesionalne promjene.

FOTO: Agencije

Do tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj očekuje promjene do 2030, što je sedam odsto ukupnog broja zaposlenih, prema posljednjem istraživanju globalnog instituta Mekinsi (McKinsey – MGI), predstavljenom u četvrtak.

Scenario stručnjaka Mekinsija pretpostavlja ubrzano uvođenje AI sistema u SAD i Evropi. To može dovesti do automatizacije skoro trećine radnih sati do 2030.

Do 2035. udio bi u EU mogao da poraste čak na 45 odsto. Prema proračunima, skoro 12 miliona promjena posla bi moglo biti neophodno u Evropi i Sjedinjenim Državama do 2030.

U Evropi je to 6,5 odsto trenutnih radnih mjesta. Autori vide ovaj trend kao rizik za tržište rada.

S jedne strane, visokokvalifikovana i natprosječno plaćena radna mjesta teško mogu da budu popunjena. S druge, moguća je prevelika ponuda radnika u sektoru niskih plata.

Najveće promjene se očekuju u kancelarijskim poslovima i u administrativnim odjeljenjima kompanija i javnih institucija. Više od svake druge promjene posla zbog vještačke inteligencije (54 odsto) u Njemačkoj je iz ovog sektora.

Uz Italiju, Njemačka je posebno pogođena jer poslovi u kancelariji čine visok udio ukupne zaposlenosti.

Služba za korisnike i prodaja slijede sa 17 odsto, pa proizvodne aktivnosti sa 16 odsto.

U ovim uslovima, stručnjaci iz Mekinsija očekuju pozitivne ekonomske efekte.

Ubrzanim uvođenjem vještačke inteligencije i efikasnim daljim osposobljavanjem zaposlenih u evropskoj privredi, godišnja stopa rasta produktivnosti može da se poveća na tri odsto do 2030.

DPA

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!