Capital.ba

„Pošte Srpske“ srušile tender ERS-a od sedam miliona maraka

22.05.2024. / 15:12

BANJALUKA – „Pošte Srpske“ srušile su sedam miliona maraka vrijedan tender za štampanje i kovertiranje računa koji je raspisala Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) zbog nelogičnosti i nejasnoća u tenderskoj dokumentaciji.

FOTO: Iustracija, Capital

Nabavka pokrenuta početkom aprila, pala je kod Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) zbog uzorka od 1.000 koverti koje je ERS tražio kao uslov od potencijalnih ponuđača.

Naime, po tenderskoj dokumentaciji koverte su trebale da budu zapakovane u fabričku kutiju, ali i da na sebi imaju logo ERS-a što je po žalbi „Pošta“ kao potencijalnog ponuđača bilo neizvodivo, ali i neracionalno.

Kako su naveli u žalbi, ERS nije ponudio ni jedno racionalno obrazloženje opravdanosti postavljenog uslova.

Napominju da je Zakonom o javnim nabavkama BiH definisano da ugovorni organ odredi minimum zahtjeva za kvalifikaciju u pogledu lične sposobnosti, ekonomskog i finansijskog stanja i profesionalne sposobnosti.

Koji je to kriterij kojim se vodio ugovorni organ apsolutno je nejasno i nedokazano, naročito imajući u vidu činjenicu da na istim bude odštampan logo ugovornog organa, koji uzorci su poslije neupotrebljivi“, žalili su se u „Poštama“.

Iz ERS-a su se pravdali da se koverte za račune na tržištu isporučuju u kutijama od po 1.000 komada te da u takvim pakovanjima one „zadržavaju kvalitet, oblik i vlažnost te je šansa da se oštete u transportu manja“.

Ugovorni organ ne može na osnovu jedne koverte da se uvjeri da koverta za mašinsko pakovanje koju nudi ponuđač odgovara datim karakteristikama“, odgovorili su iz ERS-a.

KRŽ smatra da je ERS imao pravo da postavlja uslove i zahtjeve u tenderskoj dokumentaciji, ali da oni moraju biti jasni i precizni.

U konkretnom slučaju, ocjenjuju oni, koverte sa logom nakon okončanja nabavke postaju neupotrebljive.

Nejasno je na koji način će se navedeno realizovati ako se zahtijeva 1.000 koverti u fabričkom pakovanju, a sa logom ugovornog organa. Ovako propisan uslov bi doveo do nejasnoća pri ocjeni ponuda, jer bi se opravdano postavilo pitanje da li su uzorci dostavljeni u originalnom pakovanju“, navodi se u rješenju KRŽ-a o poništenju nabavke.

Dodaju i da ERS nije dokazao zbog čega zahtijeva toliki broj koverti i koja svrha se sa tim postiže osim što se potencijalni ponuđači izlažu dodatnim troškovima.

Zahtjev mora biti nedvosmisleno dokazan kao neophodan, što u ovom postupku nije slučaj“, zaključak je KRŽ-a.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!