Capital.ba

OC „Jahorina“ u minusu 4,5 miliona KM

22.05.2024. / 14:56

JAHORINA – Olimpijski centar „Jahorina“ završio je prošlu godinu sa gubitkom od 4,5 miliona maraka, a u narednih 12 mjeseci na naplatu im pristižu krediti teški čak 42,7 miliona KM, saznaje CAPITAL.

FOTO: OC Jahorina

Prema revizorskom izvještaju, ukupne finansijske obaveze OC „Jahorina“ su na kraju prošle godine iznosile gotovo 197 miliona maraka, a kako upozoravaju revizori OC nije u mogućnosti da iz priliva od redovnog poslovanja izmiruje tekuće obaveze koje su za 41,3 miliona KM veće od tekuće imovine.

„Pomenute činjenice mogu prouzrokovati materijalno značajne neizvjesnosti u pogledu nastavka poslovanja Olimpijskog centra“, istakli su revizori.

Kako je navedeno u izvještaju, dugoročne obaveze i rezervisanja Olimpijskog centra, iznose 169,6 miliona KM, dok su im kratkoročne obaveze 76,8 miliona maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da rješenje Olimpijskog centra nisu zaduživanja nego obogaćivanje sadržaja.

„Potrebno je na „Jahorini“ napraviti cjelogodišnji sadržaj, tako da turisti imaju programe u kojima mogu uživati tokom svih 12 mjeseci, a ne samo kada ima snijega. Na „Jahorini“ je kompletno njihovo funkcionisanje svedeno na „ima snijega – nema snijega“, kazao je Pavlović.

Uprava OC radi bez plana i analiza

Pavlović smatra da je jedino rješenje za „Jahorinu“ da i u toku ljetnje sezone ponudi privlačne sadržaje.

„Mislim da se to neće desiti dok god ova garnitura ljudi upravlja Olimpijskim centrom jer oni funkcionišu na principu da se novac samo ulaže bez detaljnih analiza da li su ta ulaganja opravdana“, rekao je Pavlović.

Dodaje da je  u posljednjih desetak godina u zapadnoj Evorpi, zbog klimatskih promjena, zaustavljeno građenje bilo kakvih ski centara koji se nalaze na ispod 1.500 metara nadmorske visine.

S druge strane, OC „Jahorina“ je do sada samo u „Igrišta“ uložila oko 55 miliona maraka, iako se, on nalazi na 1.406 metara nadmorske visine.

Olimpijskom centru su do sada više puta blokirani računi jer nisu bili u mogućnosti da izmiruju obaveze koje imaju prema bankama.

Za blokade računa nikada nisu imali trajna rješenja i obično su ih rješavali prodajom zemljišta i novim kreditima.

Najnoviji slučaj blokade računa desio se početkom maja, a predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek je istakao da će problem biti riješen dokapitalizacijom, odnosno da će Vlada povećati svoj udio.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!