Capital.ba

ArcelorMittal Zenica trajno obustavlja rad Koksare

25.04.2024. / 8:02

ZENICA – Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, danas će trajno obustaviti rad Koksare.

FOTO: ArcelorMittal

Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina.

Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do ponoći 25. aprila, kada bi trebalo u potpunosti prestati s generisanjem koksnog plina. Ovaj proces je u skladu sa predviđenim procedurama za ovakve slučajeve i ne predstavlja opasnost za radnike pogona, niti za građane grada. Osim toga, obavještavamo građane Zenice da je prilikom pražnjenja koksnih peći moguće da na svakih 40 minuta dođe do emisije iz ovog izvora, što je uobičajeno u ovoj situaciji, te se unaprijed zahvaljujemo građanima na razumijevanju“, ističu iz AMZ-a.

Kompanija je, napominju, preduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi osigurala da navedeni proces teče bezbjedno i sa minimalnim uticajem na okolinu.

Važno je naglasiti da će nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije fabrike u Zenici biti svedene na najniži nivo od početka njenog rada, započetog prije 132 godine. ArcelorMittal Zenica će nastaviti da smanjuje svoj uticaj na okolinu i posluje u skladu sa zahtjevima okolinske dozvole. Istovremeno, kompanija će ulagati sve napore da osigura dugoročnu održivost proizvodnje čelika u Zenici“, poručuju iz AMZ-a.

Generalni direktor Nikhil Mehta rekao je nedavno da ja zatvaranje Koksare težak udarac za kompaniju.

Koksara je zapošljavala ukupno 200 radnika.

Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!