Capital.ba

Za zabranu ili prodaju TikTok-a u SAD sada se čeka samo potpis Bajdena

24.04.2024. / 12:17

VAŠINGTON – Američki Senat je upravo finalizirao zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikTok-a širom zemlje ili prodaje njegovih operacija.

TikTok

Foto: Pixabay

Sada zakon ide do predsjednika Džoa Bajdena. Ako ga potpiše, kao što se očekuje da uradi, TikTok bi bio primoran da pronađe novog vlasnika u roku od oko devet meseci ili će mu biti potpuno zabranjen pristup Sjedinjenim Državama.

TikTok je obećao da će tužiti američku vladu ako Bajden potpiše zakon. U dopisu u subotu, visoki izvršni direktor TikToka napisao je zaposlenima da bi ovo bio „početak, a ne kraj“ dugog procesa osporavanja onoga što kompanija naziva neustavnim zakonodavstvom koje cenzuriše prava Amerikanaca na govor i koje bi štetilo malim preduzećima koja zavisi od aplikacije.

U martu, izvršni direktor TikTok-a Šou Ču obećao je da će nastaviti borbu, „uključujući (tako što će) ostvarivati naša zakonska prava“.

U međuvremenu, američki mediji pišu da su TikTok i njegova matična kompanija ByteDance sa sjedištem u Pekingu ove godine potrošili preko sedam miliona dolara za lobiranje da se odluka o zabrani ne donose.

Samo je ByteDance potrošio rekordnih 2,68 miliona dolara na interne TikTok lobiste za ciljanje Kongresa i saveznih činovnika tokom prva tri mjeseca godine, prema novim izvještajima o lobiranju.

TikTok je ove godine potrošio više od 4,5 miliona dolara na televizijsku i digitalnu oglasnu kampanju protiv zakona koji bi mogao zabraniti aplikaciju, prema podacima AdImpacta.

Ako se odluka o zabrani ili prodaji donose, već postoje potencijalni kupci. Jedan od njih je bivši američki ministar finansija Stiven Mnučin koji stvara grupu investitora za kupovinu TikToka od kompanije ByteDance.

Među zainteresovanim je bivši izvršni direktor Activision Blizzard-a Bobi Kotik koji je prema navodima medija, već ‘pičovao’ ovaj potencijalni posao partnerima. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!