Capital.ba

Profit društava za osiguranje u Srpskoj pao za četiri miliona KM

04.10.2022. / 15:07

BANJALUKA – Dobit društava za osiguranje u Republici Srpskoj u prvom polugodištu 2022. pala je za četiri miliona KM, odnosno za čak 23,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

profit osiguravajućih društavaa

Foto: Pixabay

Od ukupno 14 društava za osiguranje RS, njih 12 je u prvoj polovini godine poslovalo sa dobiti dok su dva bila u minisu.

„Dvanaest društava za osiguranje je iskazalo neto dobit od 14,3 miliona КM, dok su dva društva iskazala gubitak od 478.368 KM. Ukupan neto rezultat u na nivou sektora, dobijen kao razlika ukupnih prihoda i dobitaka utvrđenih direktno u kapitalu, sa jedne strane, i ukupnih rashoda, gubitaka utvrđenih direktno u kapitalu i tekućeg i odloženog poreza na dobit, sa druge strane, bio je dobitak od 13,2 miliona KM, navedeno je u najnovijem izvještaju Agencije za osiguranje RS.

U istom prošlogodišnjem periodu društva su profitirala sa 17,3 miliona KM.

Izvještaj Agencije otkriva i da jedno društvo nije ispunjavalo uslove po pitanju tehničkih  rezervi, odnosno nije u potpunosti imalo popunjene tehničke rezerve.

Predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović kaže za CAPITAL da su nelegalni popusti, koje su društva u prvih šest mjeseci odobravala, jedan od uzroka pada dobiti, dok je drugi povećanje odštetnih zahtjeva.

„Mi smo krajem šestog mjeseca počeli ponovo da se borimo sa tim popustima i očekujemo da dobit na devet mjeseci se vrati u neke stare okvire. Morali bismo doći do toga jer su se troškovi smanjili, iako ostaje opasnost jer štete rastu. Štete rastu jer su poskupjela vozila i rezervni dijelovi, a znamo da se kod nas vozila najviše osiguravaju, kazao je Popović.

U prvoj polovini 2022. godine, društva za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj su isplatila 50,6 miliona КM odšteta ili 25,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupno isplaćeni odštetni zahtjevi i naknade u neživotnim osiguranjima društava za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj iznosili su 42,2 miliona КM, što je više za 22,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Isplaćene naknade korisnicima životnog osiguranja povećane su za 47,9 odsto i iznosile su 8,4 miliona КM.

„Porast iznosa troškova sprovođenja osiguranja i porast rashoda naknada po osnovu odštetnih zahtjeva može se povezati i sa inflatornim uticajem. Кoeficijent opšte likvidnosti i dalje je znatno veći od jedan, što odražava sposobnost izmirenja obaveza u rokovima dospijeća, navodi se izvještaju.

 

 

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!