Capital.ba

Rusija prekida isporuku gasa Italiji

01.10.2022. / 17:20

MOSKVA – Rusko državno poduzeće Gazprom PJSC obustavilo je isporuke prirodnog gasa Italiji, eskalirajući sve dublju energetsku krizu u Europi.

FOTO: Pixabay

“Gazprom je obavijestio da nije u mogućnosti potvrditi količine gasa tražene za danas, navodeći da nije moguće snabdijevati gasomo preko Austrije. Stoga će današnje ruske isporuke gasa Eni-ju preko ulazne točke Tarvisio biti na nuli”, objavila je Eni SpA, najveća talijanska naftna kompanija, u izjavi na svojoj web stranici u subotu.

“Radimo na tome da provjerimo s Gazpromom je li moguće ponovno aktivirati tokove prema Italiji”, rekao je portparol Enija.

Evropske zemlje žure pronaći alternative ruskom gasu i zaštititi se od prekida snabdijevanja dok ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja gušiti snabdijevanje kontinenta energijom kako bi izvršio pritisak na Evropsku uniju zbog nekoliko krugova sankcija kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Prekid isporuke talijanskog gasa dolazi nekoliko dana nakon što su podvodne eksplozije onesposobile ključni gasovod Sjeverni tok koji povezuje Rusiju sa Evropom. Američki predsjednik Joe Biden juče je ponovio ocjenu zapadnoeuropskih čelnika da su cjevovodi sabotirani i dodao da ne treba vjerovati ruskim izjavama o incidentu. Bloomberg Adria

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!