Capital.ba

Ljubo Ćubić se zadužuje preko berze kako bi vratio pare IRB-u

05.01.2022. / 12:34

LAKTAŠI, BANJALUKA – Vlasnik “Niskogradnje” iz Laktaša Ljubomoir Ćubić, pokušava preko Banjalučke berze da prikupi blizu devet miliona maraka kako bi zakrpio brojne rupe nastale u poslovanju preduzeća, a zbog čega je prisiljen i da pod hipoteku stavi poslovnu zgradu i fabriku u Brodu, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Capital

Ćubić planira da do novca dođe kroz dvije emisije korporativnih obveznica, sa rokom dospijeća od sedam i po i osam godina te kamatnom stopom od 4,2 odsto na godišnjem nivou.

Prvom, u iznosu od 4,65 miliona maraka želi da plati obaveze prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH od 3,4 miliona maraka, a da ostatak investira u svoju “Nova DI Vrbas” koja se bavi proizvodnjom namještaja.

Očekivani efekti emisije su povećanje likvidnosti i finansijska konsolidacija, te značajno smanjenje troškova na osnovu kamata proisteklih iz ugovorenih reprograma po osnovu finansiranja obaveza za indirektne poreze. Investiranjem u “Nova DI Vrbas” obezbijediće se bolja konkurentska pozicija na tržištu u segmentu proizvodnje namještaja i opremanja enterijera u periodu ekstremne ekspanzije stambene gradnje u zemlji i inostranstvu”, navodi se u prospektu za ovu emisiju.

Druga emisija namjenjena je isključivo za krpljenje rupa. Iz nje je planirano plaćanje 2,2 miliona maraka duga dobavljačima, kao i dva miliona maraka obaveza koje “Niskogradnja” ima prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama Ćubicu je Miroslav Mišković ostao dužan više od 10 miliona KM za izgradnju “Delta planeta”. To je bio posao koji ga je trebao izvući iz teške finansijske situacije, a zapravo desilo se obrnuto jer je ponudio znatno nižu cijenu čak i od Stankovićevog Integrala, a uz to i kratki rokovi izgradnje su ga primorali na dodatne troškove koji su premašili ugovorenu vrijednost poslova. Pored toga, nikada nije potpuno isplaćen za urađene poslove.

Podsjećamo, IRB je početkom prošle godine preko ovog fonda bukvalno spasila Ćubića jer mu je kontroverzni biznismen Mile Radišić blokirao račune zbog duga od četiri miliona maraka.

Portal CAPITAL je o tome pisao u tekstu IRB pozajmila dva miliona Ćubiću da vrati dug Radišiću”.

Očekivani efekat emisije su povećanje likvidnosti i finansijska konsolidacija Emitenta. Ulaganje u trajna obrtna sredstva za direktnu posljedicu će imati povećanje kapaciteta izvođenja specifičnih građevinskih radova, te povećanje potencijala za ostvarivanje značajne dobiti Emitenta i održavanja tržišne pozicije”, stoji u prospektu Druge emisije obveznica.

Inače, Ćubić je kao obezbjeđenje za vraćanje obaveza, pored mjenica dao i upravnu zgradu u Banjaluci te  fabriku za proizvodnju cigle u Gornjem Kladaru Kod Broda.

Procijenjena vrijednost nekretnina je 22 miliona maraka. Na telefonske pozive novinara CAPITAL-a nije odgovarao.

U objavljenim prospektima se vidi kako preduzeće nije u zavidnoj poziciji jer je  opterećeno velikim dugovanjima i problemima u poslovanju, što su uočili i revizori koji su za 2019. i 2020. godinu dali mišljenje sa rezervom.

Napomenuli su i kako je poslovanje “Niskogradnje” neizvjesno.

Na dan 30. juna 2021. godine, kratkoročne obaveze Društva su veće od njegove tekuće imovine za 5.889.351 KM. Ovaj indikator ukazuju na postojanje potencijalnih problema vezanih za nemogućnost servisiranja tekućih obaveza Društva u toku redovnih operativnih aktivnosti kroz naplatu potraživanja u dogovorenim rokovima i iznosima”, naveli su revizori u svom posljednjem izvještaju za prvih šest mjeseci prošle godine.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!