Capital.ba

Slovenac u Srpskoj osnovao firmu, uzeo milion KM i ugasio je

02.11.2021. / 14:50

BANJALUKA – Firma „PrimeSoccer Management“, koja je u prošloj godini bez ijednog radnika zaradila milion KM, likvidirana je prije nekoliko dana.

firma

FOTO: Pixabay

Likvidaciju je predložio vlasnik Denis Selimović, slovenački državljanin, a Okružni privredni sud Banjaluka je 26. oktobra donio rješenje kojim se otvara i zaključuje skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak.

U obrazloženju rješenja navedeno je da je vlasnik dostavio odluku o prestanku rada poslovnog subjekta, kao i notarski ovjerenu izjavu da je izmirio sve obaveze prema povjeriocima.

Sud je nakon toga utvrdio da su ispunjeni uslovi da se otvori i istovremeno zaključi dobrovoljni likvidacioni postupak nad ovim preduzećem.

„PrimeSoccer Management“ je jedna od firmi u Srpskoj koje nemaju nijednog zaposlenog, a zaradile su milione KM.

Dobit ove firme, koja se bavi poslovnim savjetovanjem, u prošloj godini je iznosila 1,06 miliona KM. Inače, ova firma je i osnovana prošle godine.

Ovo je, takođe, jedna od mnogobrojnih firmi koje su slovenački državljani osnovali u Srpskoj.

CAPITAL je ranije pisao da su slovenački državljani u Banjaluci otvorili na stotine preduzeća koja nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, niti kancelarije, a da je jedan od osnovnih motiva za to duplo manji porez na dobit u Srpskoj nego u Sloveniji.

Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset odsto i oporezivanje se vrši samo jednom.

U Sloveniji taj porez iznosi 20 odsto, plus dodatnih 27 odsto, ako vlasnik podiže dividendu.

Ukoliko se preko preduzeća u Banjaluci ostvari dobit od milion evra, plaća se deset odsto poreza, a ostatak od 900.000 se podigne sa računa i raspolaže po volji.

Kada u Sloveniji zaradite milion evra, prvo platite porez na dobit od 20 odsto, a kada se podiže preostalih 800.000 država uzima još 27,5 odsto poreza, ako želite uzeti dividendu.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Slovenac u Srpskoj osnovao firmu, uzeo milion KM i ugasio je

    1. Nenad

      Ne razumijem, u cemu je problem? Propisan porez na dobit uplacen. Kako smo osteceni? Ili vam se Slovenija zali sto nije njima uplaceno. Presmijesno

      • NN

        Било би добро да новинари Капитала знају какву штету свима нама и буџету наносе оваквим вијестима и чудним сензационализмом. :(
        Ето среће да имамо такве фирме странаца на сваком кораку.

        • NN

          Приједлог: Да новинари Капитала укључујући и главног уредника похађају бар неки кратки курс основа пореског и привредног права…

    2. v.d. komentator

      Pametan čovjek, ugasio firmu dok ga mafija nije nanjušila i prisilila da je preda/proda, što je Slaviša Krunić odbio i platio životom, a onda Prointer svakako kupio njegovu firmu “Sektor Sekjuriti”.

    3. xxx

      I šta sad? Jesu uradili nešto protivzakonito? Krivo nam što su ostavili nama porez umjesto Sloveniji?

      • Goran

        Ne. Krivo nam je što je od naroda tj. iz budžeta otet milion ni za šta.

      • cici

        nema to nikakve veze. ako je nerezident, platice porez na dohodak na ulasku u sloveniju i sve cisto

        • komentator

          neće on platiti ništa, podigao je dobit u gotovini i te pare ne postoje za Sloveniju. Prodao je sam sebi savjetodavne usluge za milion eura, a nije morao ni PDV platiti, jer je to izvoz za firmu iz BiH (samo da prikaže da su usluge pružene u Sloveniji), tako da je jedini trošak onih 10% poreza na dobit kod nas. Naš budžet je imao samo korist, a Slovenija neka ga ganja :)