Capital.ba

Prevoznici u BiH traže pomoć: Cijene goriva rastu, a putnika nema

20.10.2021. / 16:27

SARAJEVO – Udruženje za međunarodni i međuentitetski drumski prevoz putnika u BiH traži da javni prevoz bude oslobođen određenih akciza, dažbina koje prevoznici imaju na svaku litru plaćenog goriva.

subvencionisanje

izvor: Infoveza

Ovaj zaključak, kako je saopšteno nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, biće upućen Vijeću ministara BiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Dejan Mijić, predsjednik ovog udruženja i direktor banjalučkog “Autoprevoza”, kazao je da sada te dažbine iznose negdje oko 70 feninga po litru.

“Postoje akcize koje iznose tridesetak feninga po litru, putarina za održavanje puteva je 15 feninga po litru, a za izgradnju auto-puteva iznosi u prosjeku od 25 do 40 feninga po litru, ovisno o gorivu koje točite. Nonsens je da neko u gradskom prevozu plaća putarinu na auto-puteve, a to vozilo nikada neće izaći na auto-put, jer je gradski prevoz. Smatramo da tog nameta treba da budemo trajno oslobođeni u gradskim i prigradskim vozilima, a time bismo u ovoj situaciji spriječili rast cijena, a možda u nekoj budućnosti smanjili i cijenu karata”, kazao je Mijić.

On je rekao da iz ovog udruženja smatraju da Vijeće ministara treba da donese privremenu odluku da se u narednih šest mjeseci suspenduju sve akcize i putarine u cijeni goriva koje imaju prevoznici u javnom prevozu putnika.

“To nije veliki iznos i ne opterećuje budžet BiH i entiteta i time bi se zaustavio rast cijena u javnom prevozu, jer svima je u ovom trenutku jasno da javni prevoz koristi najsiromašniji dio stanovništva”, kazao je Mijić.

Saudin Parić, potpredsjednik za međunarodni i međuentitetski prevoz putnika pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH i predstavnik iz “Centrotransa”, rekao je nakon sastanka da je veliki problem i nedostatak vozača.

“Opterećeni svim troškovima, susrećemo se sa nemogućnosti podizanja cijene karata, zatim imamo problem odlaska radne snage isključivo zbog visine plate koju nude zemlje regiona i EU. Mi to ne možemo ispuniti i pozivamo vlasti da kroz smanjenje doprinosa na plate, koji su izuzetno veliki, omoguće prevoznicima da se podignu primanja naših radnika”, kazao je Parić.

Mijić je, takođe, istakao da su prevoznici u teškoj situaciji i zbog pandemije virusa korona, jer je veći dio prošle godine prevoz bio ukinut ili ograničen te da su ukazivali na probleme i pozivali ministra prometa i komunikacija BiH na razgovor, ali da odgovor iz ovog ministarstva nikad nisu dobili.

Istakao je da još veći problem za prevoznike u javnom prevozu nastaje u momentu enormnog poskupljenja goriva, repromaterijala, rezervnih dijelova, struje i vode, te da rastu zahtjevi vozača za povećanjem plata u momentu kad se promet vratio za samo 60 posto, a prevoznici počinju da voze gotovo sve linije, njih 90 posto.

“Smatramo, takođe, da bi vlasti trebalo da donesu odluku o nekim svojim mjerama”, kazao je Mijić te dodao da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, doći u situaciju da moraju ukidati linije.

Prevoznici su juče i od agencija za bankarstvo FBiH i RS zatražili da bankama dozvole da produže moratorije i vremenske isplate kredita te su poručili bankama da očekuju podršku jer su bili dobri klijenti, a da će biti i bolji kad se situacija stabilizuje. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!