Capital.ba

ERS donira 930 hiljada KM, trećina ide FK „Leotar“

20.10.2021. / 13:39

TREBINJE – U „Elektroprivredi Republike Srpske“ (ERS) odlučili su da doniraju 930 hiljada maraka, a više od trećine tog iznosa ide fudbalskom klubu (FK) „Leotar” iz Trebinja.

ers garancije

FOTO: Capital

Nadzorni odbor ERS, na prijedlog Uprave Matičnog preduzeća, donio je Odluku o dodjeli donacija iz Budžeta za donacije, formiranim izdvajanjem sredstava iz neto dobiti ostvarene u 2020. godini, za koju tvrde da iznosi 9,3 miliona KM.

Definisano je da donacije iznose 930.000 KM, što će biti podijeljeno na pet dijelova.

Najviše će dobiti fudbalski klub „Leotar iz Trebinja, ukupno 385.000 KM, za renoviranje stadiona, ugradnju reflektora i finansijsku stabilizaciju kluba.

Nakon „Leotara“, najveća donacija ide Srpskoj pravoslavnoj Dabrobosanskoj eparhiji za potrebe rekonstrukcije objekta Pravoslavne akademije u Istočnom Novom Sarajevu i za potrebe izgradnje crkve u Vlasenici u iznosu od 250.000 KM.

Fondu solidarnosti Trebinje za pribavljanje potrebnih medicinskih sredstava za borbu protiv pandemije korona virusa namijenjeno je 175.000 KM.

Pored navedenog, ERS će donirati i 100.000 KM Muzičkoj školi „Trebinje” za nabavku klavira „Steinwey & Sons“.

Preostali iznos od 20.000 KM ide u Fond solidarnosti Matičnog preduzeća.

U Matičnom preduzeću navode da je poslovni rezultat, odnosno ostvarena i iskazana neto dobit potvrđena i od strane nezavisnog revizora „Grant Thornton” u postupku revizije finansijskih izvještaja za prošlu godinu.

„Vlada Republike Srpske, u funkciji Skupštine akcionara Akcijskog fonda, donijela je Odluku o raspodjeli neto dobiti Matičnog preduzeća 8. jula, kojom je formiran Budžet za donacije od 930.000 KM“, naveli su u ERS.

Istakli su i da je revizor potvrdio solventnost preduzeća prije sedam dana i da je u svemu postupljeno shodno odredbama Zakona o donacijama.

Portal CAPITAL objavio je nedavno i da su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET) isplanirale da doniraju više od 26 miliona maraka. Mali akcionari ERS tvrde da te donacije nisu vezane sa proizvodnjom električne energije, što nije u skladu sa statutom preduzeća, Zakonom o privrednim društvima i protivno je Zakonu o donacijama preduzeća u javnom vlasništvu ili pod javnom kontrolom u Republici Srpskoj.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: ERS donira 930 hiljada KM, trećina ide FK „Leotar“

    1. Zdravko

      Ima 1 000 000 maraka za donacije a za povećanje plate radnicima nema. Ccc

    2. Rastko

      Bitno je da ima para za fudbalere, a to sto je cijena rada Elektroprivredi vec 12 godina ista nikom nista. A cijene svega su samo od prosle godine poskupjele minimalno 20%. Nek se bar fudbaleri naigraju.