Capital.ba

“Dojče Telekom” u Banjoj Luci traži 2.000 radnika

04.10.2021. / 12:53

BANJALUKA – Grupa od 14 direktora “Dojče Telekoma”, jednog od najvećih telekomunikacionih operatera u svijetu boravila je nekoliko dana u Banjaluci, u kojoj pokušava da pronađe 2.000 ljudi za izgradnju digitalne infrastrukture u Njemačkoj, saznaje portal CAPITAL.

Dojče Telekom

FOTO: Dojče Telekom

Za vrijeme svog boravka oni su održali na desetine sastanaka sa domaćim preduzećima čiji bi radnici već naredne godine mogli da rade na jednom od najvećih projekata u istoriji Evrope.

Naime, Nijemci imaju plan da do 2030. godine 30 miliona domaćinstava i preduzeća poveže na širokopojasni internet.

Međutim, kapaciteti Njemačkog tržišta radne snage nisu dovoljni za tako obiman posao, pa su prinuđeni tražiti partnere van zemlje.

Zapadni Balkan se tu nameće kao jedno od rješenja, s obzirom da radnici i kompanije sa tog prostora dobro kotiraju u Njemačkoj.

Razlog zašto je baš Banjaluka izabrana za bazu iz kojeg će se krenulo u potragu se može naći u tome što je jedan od potpredsjednika “Dojče Telekoma” Borislav Tadić, rođen i odrastao u ovom gradu.

Dojče Telekom

Borislav Tadić, foto DDays

U razgovoru za CAPITAL on kaže kako je za njihov projekat potrebno na stotine stručnjaka u domenu projektovanja, dokumentacije, IT planiranja, razvoja softvera, ali i najjednostavnijih građevinskih radova.

Praktično, mi tražimo partnere. Njemačko tržište je jako zasićeno i jako je malo stručnjaka tog profila koji bi to radili za prihvatljivu cijenu. Važno je napomenuti da mi “ne krademo” radnike već želimo da ih angažujemo za vrijeme trajanja projekta. Znači, “Dojče Telekom” neće direktno zapošljavati jer smo svjesni da će se projekat jednog dana završiti i onda bi se postavilo pitanje šta onda da radimo sa tim personalom”, kaže Tadić.

Dodaje kako domaća privreda ne treba da brine, jer “Dojče Telekom” nema namjeru da joj konkuriše na bilo koji način, već suprotno, da ljudima omogući dobru zaradu, a kompanijama profit i reference.

Smatramo kako zajedničkim pristupom kompanije mogu da nam pomognu, ostvare samoodrživi rast i diversifikuju svoj portfolio koji ne bi bio vezan samo za tržište Zapadnog Balkana već za tržište Zapadne Evrope, gdje smo mi prisutni”, otkriva Tadić koji je prošle sedmice bio jedan od predavača na konferenciji “Ddays” u Tesliću.

Dodaje kako je dobio pozitivne signale sa nekoliko nivoa vlasti kada je ova ideja u pitanju, te da bi njena realizacija mogla da počne naredne godine.

Dogovoreni su pojedini pilot projekti i ako se naše kompanije pokažu dovoljno ozbiljne, a na šta ja iskreno nemam uticaj, onda bi u početkom iduće godine krenulo u postepenu realizaciju”, zaključio je Tadić.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!