Capital.ba

Garantni fond RS za godinu dana zaradio samo 379 maraka

17.09.2021. / 14:46

BANJALUKA – Garantni fond Republike Srpske zaradio je u prošloj godini samo 379 maraka, pokazuje njihov godišnji izvještaj o radu.

Garantni fond

FOTO: Garantni fond RS

Prihodi Fonda u prošloj godini su iznosili 1,38 miliona maraka i bili su za trećinu manji od planiranih, a duplo manji od ostvarenih u 2019. godini.

Međutim, i pored toga, u Fondu su povećali troškove za plate i naknade zaposlenima, materijal i amortizaciju.

Prema izvještaju, o kojem će diskutovati poslanici Narodne skupštine RS na narednom zasijedanju, Fond je izdao garancije u iznosu od 11,4 miliona maraka sa kojima su podržani krediti vrijedni 23,7 miliona KM.

Najviše grancija izdato je po kreditnim linijama Investiciono-razvojne banke (IRB).

Novac su plasirali u hartije od vrijednosti koje su emitovale Republika Srpska, lokalne zajednice, finansijske institucije i privredna društva.

Generalno opredjeljenje Fonda je bilo veći broj manjih plasmana i garancija prvenstveno u oblast preduzetništva, poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća, a sve u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima iz oblasti finansija, bankarstva i preduzetništva u Republici Srpskoj”, navode u izvještaju.

I pored očigledno skromnih rezultata, u Fondu kažu kako su preduzli niz mjera i aktivnosti kako bi se poboljšali uslovi za izdavanje garancija.

Podsjećamo, Fond može izdati garancije najviše do 50 odsto iznosa kredita kojeg je preduzetniku odobrila banka. Izuzetno, Fond može izdati garancije najviše do 70 odsto iznosa odobrenog kredita uz prethodno odobrenje nadzornog odbora Fonda.

Za te garancije Fond obračunava premiju, na osnovu koje su u prošloj godini prikupili blizu 246.000 maraka.

Kako se vidi iz izvještaja, dio privrednika i preduzeća ne plaća svoje obaveze Fondu. Zaključno sa decembrom 2020. godine dugovanje iznosi 280.837 KM.

Najveći dužnik je firma „Ekofarm” iz Prijedora od koje Fond potražuje  48.518 marka i sa kojom je ugovor raskinut.

Dobar dio duga imaju i preduzeća koja su završila u stečaju i gdje je šansa za naplatu minimalna.

Inače, do kraja prošle godine Fond je odobrio i izdao garancija u ukupnom iznosu od 42,5 miliona maraka sa čime je podržao kredite u vrijednosti od 122 miliona KM.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Garantni fond RS za godinu dana zaradio samo 379 maraka

    1. Mile

      A i to je frizirano bezvrijednim papirima koji se nikad, a možda ni tad, neće naplatiti.