Capital.ba

Vlada prodala Bajiću i ekipi poslovni prostor u centru grada ispod cijene

03.09.2021. / 15:36

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, omogućila je grupi banjalučkih biznismena da se za samo 3.000 maraka po kvadratu domognu poslovnog prostora u strogom centru grada.

FOTO: Capital

Naime, svoj poslovni prostor od 271 kvadrata u Robnoj kući “Kastel” na početku ulice Veselina Masleše, poznatijoj i kao “Gospodska ulica” Vlada je preko ministarstva finansija prodala za 819.201,16 KM preduzeću “Krug” potvrđeno je za portal CAPITAL u ministarstvu finansija.

Suvlasnici te firme su između ostalih bivši dugogodišnji direktor “NLB Banke” Banjaluka Radovan Bajić, te Predrag Donjak nekadašnji direktor robne kuće “Triglav”, a koju će “Krug” kasnije kupiti i preimenovati u RK “Kastel”.

Pored njih dvojice kao suvlasnici se u privrednim registrima još navode i Darinka Grbić, Momčilo Knežević, Nikola Lončar i Zoran Bajić.

Iako je riječ o super atraktivnom prostoru, “Krug” je, zanimljivo, bio jedini ponuđač na licitaciji koja je održana 23. jula.

Uslovi koje je Vlada raspisala takođe su išli u korist “Kruga”.

Naime, njima je određeno kako se licitacija može održati samo ako u njoj učestvuju dva ponuđača.

Međutim, takođe komisiji za prodaju je dozvoljeno da proda prostor i neposrednom pogodbom ako se pojavi jedan kupac i ako ponuđena cijena nije niža od početne, što se u ovom slučaju i desilo.

Iz ovoga se jasno može zaključiti kako Vlada nije imala namjeru da dobije što više novca za svoj poslovni prostor, jer u suprotnom ne bi propisivala odredbe koje ne idu u njenu korist već bi ponovo organizovala licitacije dok se ne bi pojavilo više ponuđača.

Da su u firmi “Krug” odlično prošli, nabolje govori podatak da je kompanija “Prointer” u junu ove godine samo stotinjak metara dalje kupila zgradu nekadašnje Poštanske štedionice po cijeni od preko 5.000 maraka po kvadratu korisne površine.

Takođe, kontroverzni banjalučki biznismen Mile Radišić pokušava sa Upravom za indirektno oporezivanje da skopi posao vrijedan skoro 100 miliona maraka gdje svoj poslovni prostor udaljen kilometar od centra grada cijeni 5.000 maraka po kvadratu.

U agenciji “Remax” koja se bavi prometom nekretnina kažu kako cijena poslovnog prostora u centru grada zavisi od njegovog položaja i sprata, ali i da je uglavnom daleko veća od 3.000 maraka po kvadratu.

Sada se već ko „Venecija mosta“ plaćaju stanovi po cijeni od 3.000 KM po kvadratu, tako da bi poslovni prostori u centru grada svakako trebali biti skuplji”, kažu za CAPITAL u ovoj agenciji.

Inače, kada je najam u pitanju manji poslovni prostori u Gospodskoj ulici se naplaćuju i do 100 maraka po kvadratu, što znači kako će kupci Vladinog prostora za tri godine otplatiti svoju investiciju.

Podsjećamo, portal CAPITAL je u junu otkrio namjere Vlade Republike Srpske po pitanju ove nekretnine.

Iako je vijest o prodaji samo mogla da poveća zainteresovanost kupaca, minisar finansija Zora Vidović je optužila novinare da plasiraju netačne i nepovjerene informacije i na taj način smanjuju cijenu ekskuzivonog poslovnog prostora.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!