Capital.ba

Posljednji pokušaj Banjaluke da uspori oduzimanje parkinga

19.04.2021. / 14:47

BANJALUKA – Grad Banjaluka zatražio je da se zaustavi preuzimanje parkinga u centru grada od strane „Autoprevoza“ koji je spornu lokaciju na Staroj autobuskoj stanici dobio u dugotrajnom sudskom postupku. U Gradu kao osnovni argument, na osnovu kojeg traže obustavu preuzimanja parkinga, navode nesređenost zemljišnih evidencija.

Foto: Capital

Naime, CAPITAL je objavio da Sudski izvršitelji uvode „Autoprevoz“ u posjed zemljišta u centru Banjaluke. Na rješenje Okružnog privrednog suda Banjaluka, kojim se „Autoprevozu“ dozvoljava ulazak u posjed zemljišta na lokaciji Stare autobuske stanice, Grad se žalio.

Grad smatra da rješenje suda nije utemeljeno na važećim zakonskim odredbama, te da se ukidanjem presude Višeg privrednog suda Banjaluka, kojom je utvrđeno pravo svojine u korist Grada Banjaluka, ne poništavaju pravne posljedice koje je presuda proizvela.

Dodaju i da izvršenje, odnosno preuzimanje lokacije, nije moguće izvršiti bez vještačenja radi identifikacije nepokretnosti.

Tvrde i da se ne može znati i pouzdano utvrditi koji je trenutni oblik, površina i granice kao i trenutni upisi za predmetne parcele u javnim evidencijama.

„Tražilac izvršenja nije upisan u javnim evidencijama kao vlasnik, a dijelom ni kao posjednik predmetnih nekretnina, te se osnovano postavlja pitanje ovlaštenosti istog za podnošenje predmetnog zahtjeva“, naveli su u prigovoru iz Grada.

Dodali su da izvršenje nije moguće i iz više objektivnih razloga jer bi dovelo do štetnih posljednica po ostvarivanje brojnih obaveza i nadležnosti Grada.

Suvlasnik „Autoprevoza“ Sladomir Đurić kaže za CAPITAL da i oni imaju pravo na odgovor na prigovor Grada.

„Sad smo u toj fazi, prigovor je neargumentovan, svjesni su u Gradu da nemaju uporišta da naprave promjenu, ali uložili su ga kako bi iscrpili sve pravne lijekove. Imali smo s njima u Gradu informativan razgovor, nismo ulazili u suštinu, ostavili smo da sud rješava sve i da sve bude u skladu sa zakonom. Nemamo više poruka iz Grada da neće poštovati sudske odluke, što je ranije bilo slučaj, sada je rečeno da će sve biti u skladu sa zakonom i sudskim odlukama, to je jedini logičan i pravi slijed stvari“, naveo je Đurić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je ranije da Grad sada ima situaciju u kojoj je sve izgubljeno, od parkinga na lokaciji Stara autobuska stanica, zgrade Muzeja savremene umjetnosti i prostora ispred muzeja.

„To je sud presudio i to po izvršenju može sve da pripadne „Autoprevozu“. Da li i kako je to urađeno i čija je krivica u prošlosti za to, to je drugo pitanje. A pitanje s kojim se sad hitno moram baviti je kako iz takvog najtragičnijeg mogućeg epiloga izvući nešto maksimalno pozitivno za Grad“, istakao je Stanivuković.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!