Capital.ba

Misija MMF-a krajem februara u Srbiji

08.02.2020. / 13:08

BEOGRAD – Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će krajem februara u Beograd doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa kojom će razgovarati o rezultatima u 2019. godini, predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave.


Mali je podsjetio da već četvrtu godinu Srbija ima suficit u budžetu i da je uštedjela 12,8 milijardi dinara /oko 108,8 miliona evra/ više nego što je potrošila.

“U prethodnom periodu smo kroz izgradnju novih auto-puteva, privlačenje stranih investicija, izgradnju mostova, tunela, dakle, ulaganja u novu infrastrukturu i otvaranja novih fabrika uspeli da smanjimo nezaposlenost, to kaže Evropska komisija, MMF, Svetska banka”, rekao je Mali.

Prema njegovim riječima, Srbija će u narednih pet godina uložiti 14 milijardi evra u kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, željeznicu, obrazovanje, zdravstvo, u mlade.

“Biće uložen veliki novac iz budžeta da bi se rešio problem odlaska iz zemlje. Kada date mladima razlog za optimizam, kada vide da se neke stvari menjaju, da se otvaraju neki novi putevi, dolaze neke strane kompanije, da mogu nakon završetka fakulteta i škole da nađu posao, taj se optimizam povećava i onda se i teže odlučuju da odu”, ocijenio je Mali.

Mali je naglasio da je prošle godine ostvaren priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, a da je i 2018. godina bila rekordna kada je riječ o tome, te napomenuo da više od 60 odsto svih stranih investicija, koje dođu u region, završe u Srbiji.

On je ukazao na pad javnog duga, kao i da je prosječna plata u decembru 2019. godine prešla 500 evra, a da su svi makroekonomski indikatori dobri, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Siniša Mali je napomenuo da je stopa rasta prošle godine bila 4,2 odsto, a da Srbija hoće da ima rast pet ili šest odsto godišnje, jer visoke stope rasta za građane znače nove fabrike, nova radna mjesta, veće plate, veće penzije, bolje auto-puteve, veću bezbjednost u saobraćaju, bolje bolnice i vrtiće.

On je najavio da će se ulagati još više u obrazovanje, digitalizaciju, unapređenje poslovnog okruženja, transport, energetiku, u sve što dodatno podstiče da Srbija bude atraktivnija i konkurentnija. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!